Forum Terierkowo Strona Główna
Home - FAQ - Szukaj - Użytkownicy - Grupy - Galerie - Rejestracja - Profil - Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości - Zaloguj
piekarnik i płyta grzewcza
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród / Dom
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
magnitudo
Moderator


Dołączył: 20 Lut 2007
Posty: 13321
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Poznań

PostWysłany: Nie 19:49, 11 Lis 2012    Temat postu: piekarnik i płyta grzewcza

zdycha mi piekarnik Evil or Very Mad i czas na nowy, będę musiała wydać trochę kasy bo do tej pory miałam połączoną płytę ceramiczną z elektrycznym piekarnikiem NieOK płyta dobra, ale niestety też musi iść do odstrzału Rolling Eyes
na co mam zwracać uwagę przy zakupie piekarnika i płyty ceramicznej Hmmm wiem tylko, że tym razem musi być osobno Cool
może jakieś doświadczenia z systemem czyszczenia Hmmm te nowe urządzenia mają tyle bajerów, a mało kto korzysta z wszystkich funkcji Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Czarna
Weteran


Dołączył: 14 Sty 2008
Posty: 12159
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Nie 19:59, 11 Lis 2012    Temat postu:

Ja bardzo chętnie poczytam, bo sama nie posiadam, a wiadomo sprzęt trzeba czasem wymienić, więc będzie wiedza jak znalazł Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Nie 20:06, 11 Lis 2012    Temat postu:

moge doradzic, bo piekarnik rzeczywiscie wybieralismy bardzo uwaznie Wink

Po pierwsze powinien miec wszystkie sciany z powloka samoczyszczaca. Mialam kiedys tylko z powloka na tylnej scianie i to za malo!
System samoczyszczacy powinin byc aktywny podczas kazdego pieczenia, a nie tylko podczas tzw. osobnego czyszczenia w bardzo wysokich temperaturach. W takie opcji piekarnik ZAWSZE jest czysciutki w srodku Smile

Jesli pieczesz chleb, ciasto biszkoptowe albo ciasto drozdzowe, piekarnik powinien miec tzw. funkcje hydroBaking, ktora pozwala na utrzymanie odpowiedniej wilgotnosci wypieku.

Inne funkcje jak termoobieg, grill (maly i duzy), wypiek pizzy, rozmrazanie, czy opcja wyrastania ciasta jest wlasciwie w kazdym piekarniku.

Bardzo przydatne sa wozki Cargo piekarnika. Plynnie wyjezdzaja i nawet bardzo ciezkie blachy sa absolutnie stabilne.

Na zakonczenie to szyba piekarnika powinna byc chlodzona. Wtedy nigdy sie od niej nie poparzysz.

Inne funkcje jak automatyczne dopasowanie wagi do czasu pieczenia itp. wodotryski sa mniej istotne ...


W sprawie plyty, to mamy ale indukcje wiec chyba nie o taka Ci chodzi Rolling Eyes
Powrót do góry
Zobacz profil autora
magnitudo
Moderator


Dołączył: 20 Lut 2007
Posty: 13321
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Poznań

PostWysłany: Nie 20:20, 11 Lis 2012    Temat postu:

Wind napisał:

Po pierwsze powinien miec wszystkie sciany z powloka samoczyszczaca. Mialam kiedys tylko z powloka na tylnej scianie i to za malo!
System samoczyszczacy powinin byc aktywny podczas kazdego pieczenia, a nie tylko podczas tzw. osobnego czyszczenia w bardzo wysokich temperaturach. W takie opcji piekarnik ZAWSZE jest czysciutki w srodku Smile

a dokładniej bo są różne systemy, a ja do tej pory miałam system szmata Wink
- emalia katalityczna
-program samooczyszczania piekarnika nazywany też czyszczeniem pizolitycznym
- program czyszczenia parą

Wind napisał:
Inne funkcje jak automatyczne dopasowanie wagi do czasu pieczenia itp. wodotryski sa mniej istotne ...

cieszę się Cool inne polecane funkcje mam w starym piekarniku

w czym lepsza jest płyta indukcyjna od ceramicznej Hmmm
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Nie 20:32, 11 Lis 2012    Temat postu:

Magnitudo,

ja mam system czyszczenia ecoClean (na wszystkich scianach) (czyszczenie podczas kazdorazowego wlaczenia piekarnika).
Poprzednio mialam pyrolize czyli czyszczenie w bardzo wysokich tem. Zupelnie bez sensu. Strata energii a miedzy czyszczeniem piekarnik byl brudny, no chyba ze ktos chcial wlaczac opcje czyszczenia w 250st. kazdorazowo po grillowaniu kuraka lub jakis innych "brudnych" wypiekach Rolling Eyes

BTW w starym piekarniku tez mialas wozek teleskopowy?

Plyta indukcyjna jest zawsze zimna. Elektryczna nagrzewa sie i gdy grzeje jest goraca. Indukcja nagrzewa sie jedynie od goracego garnka, ale nawet wlaczona pozostaje zimna. Jak dla mnie jest latwiejsza do sterowania niz elektryczna, bardziej ekonomiczna i bezpieczniejsza.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
magnitudo
Moderator


Dołączył: 20 Lut 2007
Posty: 13321
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Poznań

PostWysłany: Nie 20:42, 11 Lis 2012    Temat postu:

dzięki za info w sprawie czyszczenia Cool będę uważać przy zakupie
teleskopy mam Cool i jeszcze parę bajerów, z których nigdy nie korzystałam, no może na samym początku z samej radości ich posiadania Wink myślałam jeszcze o takim bajerze jak gotowanie na parze Hmmm ale mam Thermomix więc może to zbędny bajer Rolling Eyes
myślałam, że oprócz temperatury płyty są jeszcze jakieś istotne plusy, a ta mi nie przeszkadza, wręcz przeciwnie, lubię widzieć czerwone palniki Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Nie 21:18, 11 Lis 2012    Temat postu:

Do gotowania na parze mam parowar i jakos ta funkcja nie bardzo nas interesowala, a dosc mocno "podkrecala" cene piekarnika Wink

Natomiast pierwsza indukcje kupilismy ze wzgledu na przyjezdzajace do nas (wraz z moja Mama Wink) papugi. Obie mialy zwyczaj zagladania do garow, a kuchenka byla ich ulubiona atrakcja. Aby wiec nie stracily zycia w plomieniach gazu, czy na goracych palnikach kuchenki elektrycznej kupilismy indukcje. Na a kolejna dlatego, ze ta pierwsza bardzo nam sie w uzytkowaniu spodobala Mr. Green
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Evelynka
Zaangażowany


Dołączył: 06 Kwi 2010
Posty: 2460
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Tychy

PostWysłany: Pon 0:25, 12 Lis 2012    Temat postu:

magnitudo napisał:
dzięki za info w sprawie czyszczenia Cool będę uważać przy zakupie
teleskopy mam Cool i jeszcze parę bajerów, z których nigdy nie korzystałam, no może na samym początku z samej radości ich posiadania Wink myślałam jeszcze o takim bajerze jak gotowanie na parze Hmmm ale mam Thermomix więc może to zbędny bajer Rolling Eyes


Ja mam piekarnik z funkcją pary i używam tą funkcję do czyszczenia. Powiem tak w życiu nie chcę już żadnego innego piekarnika. Po jakimkolwiek gotowaniu, pieczeniu, nieważne czy mięsa czy ciasta, a po włączeniu czyszczenia parą znikają wszelakie zapachy a i piekarnik czyściutki. Jedynie co to trzeba nadmiar wody z odpowiedniego miejsca usuwać tak samo po gotowaniu na parze.
Dodatkowe info mam piekarnik przystosowany do zabudowy w słupku i zdecydowałam się na niski, indyka całego może nie wsadzę ale bardzo się szybko nagrzewa i oszczędza to energię dodatkowo.

Jeśli chodzi o płytę to jak najbardziej polecam indukcję, choćby ze względów ekonomicznych. Taka płyta jeśli ktoś dużo gotuje zwraca się po 1,5 roku użytkowania, chodzi tu oczywiście o oszczędności energii (info od przedstawiciela firmy Teka-ale dotyczy to raczej wszystkich firm). Zdecydowanie Magnitudo powinnaś przemyśleć sprawę indukcji, wtedy nawet czajnik na wodę możemy wyrzucić bo na palniku indukcyjnym ugotujemy szybciej litr wody niż w takim czajniku, który to jeszcze strasznie dużo energii zużywa... Indukcje są teraz już coraz to tańsze, bardziej ciche i cieńsze co jest zdecydowanie na plus w porównaniu do zwykłych płyt ceramicznych.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
magnitudo
Moderator


Dołączył: 20 Lut 2007
Posty: 13321
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Poznań

PostWysłany: Pon 12:23, 12 Lis 2012    Temat postu:

Evelynka napisał:
Zdecydowanie Magnitudo powinnaś przemyśleć sprawę indukcji, wtedy nawet czajnik na wodę możemy wyrzucić bo na palniku indukcyjnym ugotujemy szybciej litr wody niż w takim czajniku, który to jeszcze strasznie dużo energii zużywa... Indukcje są teraz już coraz to tańsze, bardziej ciche i cieńsze co jest zdecydowanie na plus w porównaniu do zwykłych płyt ceramicznych.

czajnika na gwizdek nie przeżyję Wink Mr. Green tu nie chodzi o sam koszt płyty indukcyjnej, ale brak mi będzie sygnału, że się gotuje Wink i szkoda mi moich garnków, mam 15 letnie AMC, że nie wspomnę o innych do których jestem przyzwyczajona, bigos robię w wielkiej brytfannie, a tego indukcja nie zniesie, znowu kupowanie dodatkowych garów, których będę używała 2 razy w roku to wyrzucone pieniądze (powiedzmy, że za to zapłacę za tę dodatkową energię Wink ), ale przede wszystkim problem gdzie to trzymać Evil or Very Mad
za uwagi o piekarniku bardzo dziękuję, muszę się sprężyć bo święta za pasem i pora piec pierniki Laughing
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Evelynka
Zaangażowany


Dołączył: 06 Kwi 2010
Posty: 2460
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Tychy

PostWysłany: Pon 14:44, 12 Lis 2012    Temat postu:

Gwizdek zawsze możesz wyrzucić Mr. Green
Nie no oczywiście takie argumenty do mnie trafiają i wcale Ci się nie dziwię Wink tylko pamiętaj jak będziesz kupować ceramiczną płytę to niech ma powiększone pole właśnie na tą Twoją Brytfanę. Co do firm ja jestem zwolennikiem electroluxa, konkurencyjna cena w porównaniu do Bosch, siemens a jakość wcale nie gorsza. Dla porównania mogę powiedzieć że jak jeszcze pracowałam u producenta mebli to najpierw sprzedawaliśmy przez pół roku większość sprzętu z whirlpoola to przez ten czas mieliśmy ok 4-5 reklamacji, natomiast potem sprzedawaliśmy większość electroluxa i przez taki sam okres mieliśmy jedną reklamację na okap wiszący u nas na ekspozycji co się potem okazało że to nasza wina bo nie przeczytaliśmy instrukcji, także tyle co do statystyk.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
magnitudo
Moderator


Dołączył: 20 Lut 2007
Posty: 13321
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Poznań

PostWysłany: Pon 15:05, 12 Lis 2012    Temat postu:

Evelynka napisał:
Gwizdek zawsze możesz wyrzucić Mr. Green

to wtedy miałabym inwestycję ciągłą Mr. Green czajniki

ja mam sprzęt whirlpoola od 15 lat Cool płyta jak nowa, oczywiście z powiększonymi polami i haloringi, zmywarka OK, teraz poszła dolna grzałka w piekarniku, a jeszcze wcześniej uszczelka, światełko, więc czas na zmiany Rolling Eyes ogólnie jestem zadowolona z tej firmy, ale... to produkcja z przed 15 lat więc nie ma co porównywać do dzisiejszej produkcji Wink
dzięki za cenne uwagi Laughing
Powrót do góry
Zobacz profil autora
magnitudo
Moderator


Dołączył: 20 Lut 2007
Posty: 13321
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Poznań

PostWysłany: Nie 20:58, 18 Lis 2012    Temat postu:

pomieszania zmysłów dostanę od nadmiaru towaru NieOK
na razie wypatrzyłam piekarnik, podoba mi się w nim funkcja pieczenia 2 potraw w różnych temperaturach i używania tylko połowy piekarnika Cool
Samsung BQ1 D4T081 [link widoczny dla zalogowanych]
Powrót do góry
Zobacz profil autora
BiP
Weteran


Dołączył: 20 Sie 2007
Posty: 1521
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: prawie Koszalin

PostWysłany: Nie 21:26, 18 Lis 2012    Temat postu:

Wolałabyś w kolejkę społeczną się zapisać i kupić, co rzucą???
Mr. Green
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Evelynka
Zaangażowany


Dołączył: 06 Kwi 2010
Posty: 2460
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Tychy

PostWysłany: Nie 21:51, 18 Lis 2012    Temat postu:

Wygląda fajnie (chodzi oczywiście o funkcje, choć design też bardzo przyjemny) i ma czyszczenie parą Mr. Green
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Czarna
Weteran


Dołączył: 14 Sty 2008
Posty: 12159
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Sob 17:16, 24 Lis 2012    Temat postu:

A może takie cudo Wink
[link widoczny dla zalogowanych]
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród / Dom Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB
Appalachia Theme © 2002 Droshi's Island