Forum Terierkowo Strona Główna
Home - FAQ - Szukaj - Użytkownicy - Grupy - Galerie - Rejestracja - Profil - Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości - Zaloguj
Wypiekacz do chleba
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 19, 20, 21 ... 43, 44, 45  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród / Dom
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Hanik
Gość





PostWysłany: Nie 19:33, 05 Wrz 2010    Temat postu:

Już jutro jest wielki dzień wyprzedaży lidlowych maszyn Laughing

To co gotowi do startu? Very Happy
Powrót do góry
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Nie 20:16, 05 Wrz 2010    Temat postu:

madziasto4 napisał:
Słuchajcie, a zdarza się Wam, że ciasto w maszynie wyrasta (mówię o chlebie na drożdżach) aż po brzeg formy, po czym kiedy do końca programu zostaje 2 godziny, opada na samo dno? Rolling Eyes
I potem podnosi się znowu, ale już nie tak wysoko jak wcześniej.


niestety nie doradze, bo robimy tylko zakwasowy.
Ale np. drozdzowki, ktore wypiekamy nigdy nie opadaj w trakcie procesu
Rolling Eyes

BTW chlebek z kminkiem i zurawina wyszedl absolutnie przepyszny! Mialas bardzo dobry pomysl Flaire!!!! Cool To jeden z moich faworytow a i nasi znajomi tez nie narzekali Laughing
Powrót do góry
Zobacz profil autora
jovanna
Weteran


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 1306
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Bydgoszcz

PostWysłany: Nie 21:54, 05 Wrz 2010    Temat postu:

Hanik napisał:
Już jutro jest wielki dzień wyprzedaży lidlowych maszyn Laughing

To co gotowi do startu? Very Happy


Ja gotowa tylko nie wiem czy leciec i sterczec przed sklepem przed 8.00 czy nie robic siary i pojsc pozniej a nuz bedzie stala maszyna i czekala na mnie. Rolling Eyes
Bo niestety ale wszystkie bydgoskie Lidle sa od mojego domu w promieniu od 2 do 10 km...
Nie wiem czy dam rade sama go do domu autobusem dotargac. Bo tak to maz z pracy podjedzie pod Lidla i razem kupimy, ale to dopiero ok 13.00

A tak w ogole moj zakwasik babluje sobie w najlepsze Wink


Ostatnio zmieniony przez jovanna dnia Nie 21:54, 05 Wrz 2010, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hanik
Gość





PostWysłany: Nie 21:59, 05 Wrz 2010    Temat postu:

jovanna napisał:
Hanik napisał:
Już jutro jest wielki dzień wyprzedaży lidlowych maszyn Laughing

To co gotowi do startu? Very Happy


Ja gotowa tylko nie wiem czy leciec i sterczec przed sklepem przed 8.00 czy nie robic siary i pojsc pozniej a nuz bedzie stala maszyna i czekala na mnie. Rolling Eyes
Bo niestety ale wszystkie bydgoskie Lidle sa od mojego domu w promieniu od 2 do 10 km...
Nie wiem czy dam rade sama go do domu autobusem dotargac. Bo tak to maz z pracy podjedzie pod Lidla i razem kupimy, ale to dopiero ok 13.00

A tak w ogole moj zakwasik babluje sobie w najlepsze Wink



Ja tam bym nie ryzykowala i siarę zrobila Laughing Laughing Laughing

Rzeczy z Lidlla lubią szybko wychodzić... Ostatnio miałam ochotę na peleryny przeciwdeszczowe. Oczywiście spóżnilam się bo zaraz rano już poszły w świat...
Powrót do góry
madziasto4
Weteran


Dołączył: 12 Cze 2007
Posty: 2838
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdynia

PostWysłany: Nie 22:10, 05 Wrz 2010    Temat postu:

Hanik napisał:



Ja tam bym nie ryzykowala i siarę zrobila Laughing Laughing Laughing

Rzeczy z Lidlla lubią szybko wychodzić...

Dokładnie.
Zwłaszcza, że wystawiają po parę sztuk tylko zazwyczaj...
Rób siarę Super
Powrót do góry
Zobacz profil autora
madziasto4
Weteran


Dołączył: 12 Cze 2007
Posty: 2838
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdynia

PostWysłany: Nie 22:22, 05 Wrz 2010    Temat postu:

No zobaczcie jaki cudak.
Cienka, wystające skorupka to pozostałość po początkowym wyrośnięciu ciasta.
A potem opaaaaadło i się jeszcze krater zrobił i taki jest końcowy efekt Twisted Evil


Ma szczęście, że jest smaczny Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hanik
Gość





PostWysłany: Nie 22:40, 05 Wrz 2010    Temat postu:

Mi tak troszkę się zrobiło na tym moim pierwszym zakwasowym... Bo to było tak,ż e nie chciał rosnąć... Potem jeszcze przed snem zobaczylam,że ruszył troszkę w górę, ale go zostawilam... A nad ranem po 6 godzinach leżenia zbowu ciut skapciał, tylko znacznie mniej niż u Ciebie. Może z 0,5 cm. Upiekł się bardzo ladnie i po przekrojeniumiał ładne regularne dziurki, żadnych zakalców i też miał wlaśnie taką cieniutką obwódkę dookoła.
Ale przy drożdżowym nie robi mi się nic takiego. dziwne... Cool
Powrót do góry
madziasto4
Weteran


Dołączył: 12 Cze 2007
Posty: 2838
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdynia

PostWysłany: Nie 22:50, 05 Wrz 2010    Temat postu:

No mój zakwas ma parę dni dopiero, bo sobie go sama od początku hoduję, może w tym tygodniu spróbuję coś z nim zmajstrować.
Tylko nie wiem czy nie za młody jeszcze.

A ten dziwak mój to już mi drugi raz taki wyszedł.
To z przepisu Magicnesci, ten na piwie. Miałam Karmi akurat w domu, to zrobiłam.
Nie wiem, wydaje mi się, że albo za dużo płynów albo drożdży.


Ostatnio zmieniony przez madziasto4 dnia Nie 22:51, 05 Wrz 2010, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hanik
Gość





PostWysłany: Pon 8:36, 06 Wrz 2010    Temat postu:

madziasto4 napisał:
No mój zakwas ma parę dni dopiero, bo sobie go sama od początku hoduję, może w tym tygodniu spróbuję coś z nim zmajstrować.
Tylko nie wiem czy nie za młody jeszcze.

A ten dziwak mój to już mi drugi raz taki wyszedł.
To z przepisu Magicnesci, ten na piwie. Miałam Karmi akurat w domu, to zrobiłam.
Nie wiem, wydaje mi się, że albo za dużo płynów albo drożdży.


Może być... Bo ja w moim chlebku zachwialam proporcje i dałam za dużo zakwasu i przez to był bardziej mokry. Teraz w następnym będę dokladnie trzymać się proporcji i zobaczę czy też tak będzie robić...
Powrót do góry
Gość






PostWysłany: Pon 8:39, 06 Wrz 2010    Temat postu:

MAM, MAM TEGO LIDLOWEGO !!!

Właśnie chłop mi przywiózł do domu i uciekł do pracy!

Zaraz idę wybebeszać karton. Zakwas robię sama, od soboty. Ale dzisiaj, po południu, dostanę od Teodorów, młody, ale już dojrzały. Zrobię z niego zakwas pszenny

Nooooo, to bójta się wszyscy, bo wydaje mi się, że hanikowe dylematy będą niczym przy moich Wink Laughing Laughing Laughing
Powrót do góry
Hanik
Gość





PostWysłany: Pon 9:31, 06 Wrz 2010    Temat postu:

Witaj w gronie maszynistów Laughing Laughing Laughing
Powrót do góry
jovanna
Weteran


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 1306
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Bydgoszcz

PostWysłany: Pon 9:52, 06 Wrz 2010    Temat postu:

Nie mam jeszcze, bylam, ale nie mialam jak klamota przytargac do domu. Confused
Maz konczy prace o 12.30 to sie z nim umowilam w Lidlu. Nie sadze ze wykupia bylo tego 10 sztuk Wink W razie co w Bydgoszczy jest 5 sklepow Lidla Very Happy
Moj zakwasik ma juz 6 dni Wink....


Ostatnio zmieniony przez jovanna dnia Pon 9:53, 06 Wrz 2010, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gość






PostWysłany: Pon 10:30, 06 Wrz 2010    Temat postu:

Jejuuuu, ale to ustrojstwo wielkie Shocked

Wymyłam, wyprażyłam, wymyłam ponownie i zasypałam gotową mieszankę pszenno-żytnią z amarantusem. WŁĄCZYŁAM !!! Rolling Eyes

Zakwas zwariował - po dwóch dniach (po 100 g mąki i 100 g wody na początek, plus pół płaskiej łyżeczki cukru i po 50 g mąki i wody po pierwszym dokarmianiu) zaczyna mi wyłazić z niemal litrowego słoika po ogórkach konserwowych! Muszę po południu znaleźć bardziej adekwatne naczynie, bo gdzie jeszcze mam zmieścić papu na 3 dni zanim dojrzeje?
Powrót do góry
Gość






PostWysłany: Pon 10:32, 06 Wrz 2010    Temat postu:

Jov było kupić i zostawić w obsłudze klienta. 10 sztuk to może się rozejść w pół godziny albo w 3 dni, ale po co ryzykować, skoro się zdecydowałaś?
Powrót do góry
jovanna
Weteran


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 1306
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Bydgoszcz

PostWysłany: Pon 10:44, 06 Wrz 2010    Temat postu:

Ja tam zadnej obslugi klienta nie widzialam, spali chyba.
Sie zobaczy.
Za 2h bede wiedziec czy jeszcze sa.
Hmm ja mojego zakwasu cukrem nie karmilam... Rosnie sam z siebie... Ladnie rosnie ale bede chyba musiala go postawic w cieplejsze miejsce bo tam mu chyba zimno jest. Chociaz babluje sobie ladnie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród / Dom Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 19, 20, 21 ... 43, 44, 45  Następny
Strona 20 z 45

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB
Appalachia Theme © 2002 Droshi's Island