Forum Terierkowo Strona Główna
Home - FAQ - Szukaj - Użytkownicy - Grupy - Galerie - Rejestracja - Profil - Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości - Zaloguj
Wypiekacz do chleba
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 9, 10, 11 ... 43, 44, 45  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród / Dom
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Flaire
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 10529
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Śro 13:20, 01 Wrz 2010    Temat postu:

Ja bym zgadywała, że nierówno grzeje, albo podczas wyrastania, albo podczas wypiekania, albo w obu przypadkach. A czy to feler wypiekacza, czy też ten typ tak ma, to już nie wiem... Jeśli wyjdzie Ci tak z kilkoma chlebkami pod rząd, to możesz spróbować zareklamować i zobaczyć, czy wszystko jest ok.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hanik
Gość





PostWysłany: Śro 13:23, 01 Wrz 2010    Temat postu:

No zobaczę... My trochę tam zmyślaliśmy troszku po swojemu z proporcjami...
Zrobię któryś z chlebków dokładnie wg jakiegoś przepisu i wtedy zobaczę...
Powrót do góry
Hanik
Gość





PostWysłany: Śro 13:36, 01 Wrz 2010    Temat postu:

Wlaśnie szukam po necie i raczej mało kto ma taki problem...
Dwie osoby tylko na razie o tym pisaly. Jedna pisała coś, że działo jej się tak gdy stosowała jakieś tam inne drożdże. ale nie wiem jaką maszynę miała i czy to rzeczywiście problem tych drożdży. Drugiej się tak zdarzyło po jakimś czasie przy lidlowskiej maszynie, ale też nie znała rozwiązania problemu...
A tak po zdięciach chlebów tam wstawianych nie widzę, żeby ktoś tak miał. Raczej są  takie wypieki z kraterem jak wspomniała Wind....
No nic jak stan się będzie utrzymywał i pogarszał na pewno zareklamujemy


Ostatnio zmieniony przez Hanik dnia Śro 14:18, 01 Wrz 2010, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
INA
Weteran


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 3855
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Chełmża k/ Torunia

PostWysłany: Śro 14:58, 01 Wrz 2010    Temat postu:

Hanik napisał:
qlpiak napisał:
Hanik napisał:
Zobaczymy czy skocznia się powtórzy po raz drugi. Najśmieszniejsze, że mój poprzedni opiekacz miał tak samo Laughing

A moze stoi na niewypoziomowanym blacie? Wink


No pacz Pani... O takim rozwiązaniu nie pomyślałam... Teraz jeszcze tego brakowało, że będę z poziomicą po kuchni biegać  Laughing Laughing Laughing ..

W sumie mi ten krzywy chleb nie przeszkadza. Nikt z niego strzelać nie będzie... Najważniejsze, że nie jest zakalcem... Ale intryguje mnie to trochę... Albo rzeczywiście coś nie tak z moją kuchnią albo mam pecha do opiekaczy i trafiają mi się w typie skoczni narciarskich Laughing Laughing Laughing

Ale chyba z tym blatem jest niemożliwe bo ten stary jest u mojego brata i dalej tak robi... Chyba,że ma tak samo krzywy blat jak ja Laughing


No, to mi terez Wermont dała do myślenia... :CoolHmmm bo, ja jeszcze swojej maszyny nie zamówiłam, właśnie chciałam to zrobić, ale jeszcze weszłam na terierkowo, a tu link do oferty Lidla...

Wermont - wiem, że na stronie Lidla jest filmik z pełną prezentacją, jednak w pracy nie mogę go odtworzyć,
czy:praktyczny, 15-godzinny timer - to znaczy- ta- funkcja opóźniacza czasowego??
no i moc 850 W ma...MOULINEX 600 i 800W Rolling Eyes
Czy w tych opiekaczach są książeczki z przepisami?

Ja lubię chlebki z dodatkami ale z suszonymi pomidorami nie jadłam Shocked - jak zapodała Wind
swojego czasu smakowały mi z cebulką, no i wszelkie nasiona Very Happy , ale będzie można teraz poeksperymentować, no i w końcu będzie chlebek zdrowszy, bez ulepszaczy itd
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wermont
Weteran


Dołączył: 16 Sty 2008
Posty: 3931
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Śro 17:00, 01 Wrz 2010    Temat postu:

INA napisał:

No, to mi terez Wermont dała do myślenia... :CoolHmmm bo, ja jeszcze swojej maszyny nie zamówiłam, właśnie chciałam to zrobić, ale jeszcze weszłam na terierkowo, a tu link do oferty Lidla...

Wermont - wiem, że na stronie Lidla jest filmik z pełną prezentacją, jednak w pracy nie mogę go odtworzyć,
czy:praktyczny, 15-godzinny timer - to znaczy- ta- funkcja opóźniacza czasowego??
no i moc 850 W ma...MOULINEX 600 i 800W Rolling Eyes
Czy w tych opiekaczach są książeczki z przepisami?

Ja lubię chlebki z dodatkami ale z suszonymi pomidorami nie jadłam Shocked - jak zapodała Wind
swojego czasu smakowały mi z cebulką, no i wszelkie nasiona Very Happy , ale będzie można teraz poeksperymentować, no i w końcu będzie chlebek zdrowszy, bez ulepszaczy itd


tak, ten timer to opóźniony start, stąd mam wcześnie świeżutkie, cieplutkie chlebki Wink dzisiaj nawet taki do pracy zabrałam Smile
książeczki z przepisami są, a w razie czego jeszcze ja dokupiłam sobie książkę, w której jest 300 przepisów na chleb z maszyny (i inne wypieki)... zresztą i tak mam do Was prośbę (miód), więc jakbyśmy się spotkali, to mogę pokazać, jakie przepisy mam... ja tylko na początku korzystałam z tych załączonych...
ale i tak, jak słodka bułka, to wg przepisu Wind, lepszego nie znalazłam...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Śro 17:45, 01 Wrz 2010    Temat postu:

Ineczko, chlebek z przesmazona cebulka jest przepyszny!!!! Z suszonymi pomidorkami w zalewie rowniez. Dodaje do niego tez calkiem sporo czosnku, bo swietnie komponuje sie z lekko wytrawnym smakim pomidorow.
Znajomi, do chleba maszynowego dodaja tez przesmazony, chudy boczek i wg ich opini taki chleb tez jest super. Tego akurat nie wyprobowalam, bo my boczku nigdy nie kupujemy Rolling Eyes

Wermont, rzeczywiscie ta slodka bulka jest pyszna. Robie ja tylko w wersji pelnoziarnistej i zamiast masla dodaje maslo orzechowe, a zamiast cukru stevie Very Happy To tak dla zdrowotnosci Laughing
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hanik
Gość





PostWysłany: Śro 18:38, 01 Wrz 2010    Temat postu:

Wind napisał:
Ineczko,
Wermont, rzeczywiscie ta slodka bulka jest pyszna. Robie ja tylko w wersji pelnoziarnistej i zamiast masla dodaje maslo orzechowe, a zamiast cukru stevie Very Happy To tak dla zdrowotnosci Laughing


A Stewię hodujesz sama czy w pastylkach czy syropie?
Zastanawiam się od jakiegoś czasu czy nie sprawić sobie sadzonki i nasionek... I jestem ciekawa jak to rośnie...


Ostatnio zmieniony przez Hanik dnia Śro 19:41, 01 Wrz 2010, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
coztego
Gość





PostWysłany: Śro 18:40, 01 Wrz 2010    Temat postu:

Mój zakwas już się miesza w maszynie, a ja się modlę, żeby chlebek się udał Cool

Masło orzechowe muszę sobie kupić, chodzi za mną od dawna, smaka mam jak nie wiem i ciągle zapominam jak w sklepie jestem Razz


Ostatnio zmieniony przez coztego dnia Śro 18:42, 01 Wrz 2010, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Hanik
Gość





PostWysłany: Śro 18:46, 01 Wrz 2010    Temat postu:

coztego napisał:
Mój zakwas już się miesza w maszynie, a ja się modlę, żeby chlebek się udał Cool

Masło orzechowe muszę sobie kupić, chodzi za mną od dawna, smaka mam jak nie wiem i ciągle zapominam jak w sklepie jestem Razz


No to modlę się razem z Tobą. W końcu też mam interes, żeby Ci wyszło Laughing
Powrót do góry
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Śro 19:09, 01 Wrz 2010    Temat postu:

Hanik, stevie w drazetkach sobie przywozimy Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hanik
Gość





PostWysłany: Śro 19:43, 01 Wrz 2010    Temat postu:

Widziałam w Bomi taką pastylkową... A w gdańsku wyczailam sklep z nasionkami... Szkoda, że nie mają sadzonek. A przez internet boję się sadzonkę kupować... Chyba pokuszę się na te nasionka...
Powrót do góry
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Śro 19:58, 01 Wrz 2010    Temat postu:

Hanik, stevia nie jest dopuszczona do obrotu konsupcyjnego Wink na terenie UE. Mozna ja sprzedawac jedynie jako np. srodek kosmetyczny Laughing
Natomiast nie ma zadnego problemu z jej zakupem w USA, Brazyli czy Japoni. Najlepiej (sadze, ze najbezpieczniej) sprowadzac ja z krajow gdzie jest legalnie w obrocie. I chyba najwygodniej pod postacia drazetek lub proszku. A i jeszcze jedno ... stevia rozni sie w smaku od cukru czy popularnych slodzikow. Ma specyficzny "posmak", ale bardzo przyjemny no i jest mega slodka Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
madziasto4
Weteran


Dołączył: 12 Cze 2007
Posty: 2838
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdynia

PostWysłany: Śro 20:08, 01 Wrz 2010    Temat postu:

Wind napisał:
Hanik, stevia nie jest dopuszczona do obrotu konsupcyjnego Wink na terenie UE. Mozna ja sprzedawac jedynie jako np. srodek kosmetyczny Laughing

A dlaczego?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hanik
Gość





PostWysłany: Śro 20:23, 01 Wrz 2010    Temat postu:

Wind napisał:
Hanik, stevia nie jest dopuszczona do obrotu konsupcyjnego Wink na terenie UE. Mozna ja sprzedawac jedynie jako np. srodek kosmetyczny Laughing
Natomiast nie ma zadnego problemu z jej zakupem w USA, Brazyli czy Japoni. Najlepiej (sadze, ze najbezpieczniej) sprowadzac ja z krajow gdzie jest legalnie w obrocie. I chyba najwygodniej pod postacia drazetek lub proszku. A i jeszcze jedno ... stevia rozni sie w smaku od cukru czy popularnych slodzikow. Ma specyficzny "posmak", ale bardzo przyjemny no i jest mega slodka Smile


Ale sporo luda ją sprowadza do Polski patrząc po wysypie w necie... Co może być niebezpiecznego... Myślisz,że to podróby?


Z tego co hczytałam to niektórzy mają ją już trzeci rok w ogródku i świetnie rośnie. Podobno z nasionek czeka się o wiele dłużej niż z sadzonek.. Chyba najbardziej chcialabym mieć swoją. Można wtedy zrobić sobie swój syropek.

Magda
czytałam, że dlatego:
"Stewia nie została dopuszczona jako środek spożywczy w Unii Europejskiej ze względu na niedostateczną liczbę badań przeprowadzonych w instytucjach UE. Nie dopuszczono
jej do sprzedaży na terenie USA ze względu na konkurencję,
jaką stanowi dla aspartamu.Szeroko stosowana w krajach
dalekiego wschodu (w Japonii od ok. 40 lat).
Stewia jest około 300 razy słodsza od normalnego białego cukru."


Ostatnio zmieniony przez Hanik dnia Śro 20:25, 01 Wrz 2010, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Hanik
Gość





PostWysłany: Śro 20:26, 01 Wrz 2010    Temat postu:

Miałam na myśli ten sklep

[link widoczny dla zalogowanych]
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród / Dom Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 9, 10, 11 ... 43, 44, 45  Następny
Strona 10 z 45

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB
Appalachia Theme © 2002 Droshi's Island