Forum Terierkowo Strona Główna
Home - FAQ - Szukaj - Użytkownicy - Grupy - Galerie - Rejestracja - Profil - Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości - Zaloguj
Wypiekacz do chleba
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 12, 13, 14 ... 43, 44, 45  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród / Dom
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Magicnesca
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 3516
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Urwiskowo

PostWysłany: Czw 10:58, 02 Wrz 2010    Temat postu:

sortis napisał:
Dzień dobry!

Ja tu w sprawie tej "skoczni" na chlebie... zawsze tak mam jeśli otwarte jest okno w kuchni podczas wyrastania i pieczenia. Very Happy

Pozdrawiam!


ale w maszynie ?!!
Ja mam maszyne przy oknie i otwarte okno nie ma u mnie żadnego wpływu na równość chleba.
Ja piekę teraz chleby tzw."co popadnie" czyli sypie i leje plus minus co popadnie , ale co mam w lodówce .Robie chleby na piwie , na maślance , na jogurcie nie mówiąc o wodzie ,z dodatkami bardzo różnymi przez śliwki morele ,żurawina itd do chleba z papryka włącznie .
Proporcje mąki też sypie na oko a potem tylko patrze w trakcie póki miesza czy jest za geste czy za rzadkie i dodaje co brakuje tak aby była przy mieszadełka kulka (lekko lejąca sie ), ale nie klucha zbita i...........dziwne ,ale zawsze wychodzi .Na drożdżach wiadomo środek opada ,ale tym już dawno przestałam się przejmować Very Happy
Wiem jedno chleb z maszyny jest w dalszym ciagu dla mnie pychotą i mniej sie jego zjada niż normalnego ,bo jest bardziej sycący niż wydmuszki polepszaczy z piekarni z super skórką Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Czw 10:59, 02 Wrz 2010    Temat postu:

sortis napisał:
Dzień dobry!

Ja tu w sprawie tej "skoczni" na chlebie... zawsze tak mam jeśli otwarte jest okno w kuchni podczas wyrastania i pieczenia. Very Happy

Pozdrawiam!


sortis, ale co ma do rzeczy wypiek w maszynie z otwartym oknem Rolling Eyes
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Flaire
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 10529
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Czw 13:43, 02 Wrz 2010    Temat postu:

Magicnesca napisał:
mniej sie jego zjada niż normalnego ,bo jest bardziej sycący niż wydmuszki polepszaczy z piekarni z super skórką Very Happy
Sorry, Magicnesca, ale myślę, że jesteś niesprawiedliwa. Pomimo, że jem chleb z piekarni i lubię super skórkę, to nie jadam "wydmuszek", bo po prostu nie lubię miękkiego, watowatego pieczywa. Jest sporo piekarni, przynajmniej w Warszawie, które produkują prawdziwy chleb na zakwasie bez polepszaczy, który do tego ma fajną skórkę. Czyli moge miec i fajną skórkę, i dobry chleb - to po co mam robić kompromis i rezygnować z tej skórki? Niewiem

A co do tego ile się go zjada, to prawdę mówiąc mnie nie zależy na chlebie, którego zjada się mniej, bo po prostu lubię dobry chleb i wolę zjadać go więcej niż mniej. Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hanik
Gość





PostWysłany: Czw 13:56, 02 Wrz 2010    Temat postu:

Są są dobre chleby z cienką skorką... Do mojego sklepiku osiedlowego w czwartki sprowadzją chleb na zakwasie... Różne rodzaje. I jest naprawdę przepyszny i dość drogi... ten z foremek ma grubszą skorę a ten formowany cieńszą.
W Realu sprzedają tylko wydmuszki watowate. A w moim sklepie który jak pisałam nie jest bardzo blisko dbają o dobre pieczywo. I nawet ten codzienny chleb na drożdżach jest niezły choć mi akurat maszynowy bardziej smakuje... Ze względu na moją miłość do chleba na zakwasie i lenistwo w jedżdzeniu czy chodzeniu po chleb, kupiłam tę maszynę...Będę też wykorzystywać piekarnik.... Very Happy
Powrót do góry
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Czw 18:19, 02 Wrz 2010    Temat postu:

raaany, ale nam sie fajowski watek o chlebie zrobil Very Happy

Przyznam, ze caly czas wymyslam rozne dodatki i proporcje mak do naszych chlebkow. Upycham dodatki na slono i na slodko, ale wciaz malo mi eksperymentow Laughing

Dzisiaj nabylam pistacje. W piatek, albo w niedziele upieke wiec chlebek pistacjowy. Zastanawiam sie tylko, czy dodac do niego troche kurkumy, aby mial taki bardziej egzotyczny kolor i posmak Rolling Eyes Very Happy

BTW wypiekaczki, jak macie jakies fajne patenty na oryginalne dodatki, to zapodawajcie Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hanik
Gość





PostWysłany: Czw 20:28, 02 Wrz 2010    Temat postu:

A ja już mam zakwasik Very Happy zaraz idę dać mu większy słoiczek...
Kurcze 4 razy dziś mnie zlało jak jechałam na rowerze, dobrze że pelerynę zabralam... I leśna droga pod górkę była ciut hardkorowa Laughing Ale przeżyłam i dotarłam szczęśliwie przed zmrokiem... Ide wszamać na kolację trochę chlebka. A co... Należy mi się po takim wysiłku Very Happy

Weronika DZIĘ-KU-JĘ
Powrót do góry
Flaire
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 10529
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Czw 21:24, 02 Wrz 2010    Temat postu:

Wind napisał:

BTW wypiekaczki, jak macie jakies fajne patenty na oryginalne dodatki, to zapodawajcie Very Happy
Wind, do pistacji bardzo pasuje suszona żurawina. Wypróbowany patent - polecam. Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Flaire
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 10529
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Czw 21:31, 02 Wrz 2010    Temat postu:

Jeszcze jedna bardzo fajna kombinacja, dla tych, co lubią kminek (ja uwielbiam) to kminek plus rodzynki (albo kminek plus suszona żurawina). Pycha! Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Czw 21:56, 02 Wrz 2010    Temat postu:

Hmmm ... ciekawe pistacje i zurawina Cool Wyprobuje, ale przyznam ze kminek i zurawina tez kusi. Specyficzny smak kminku bardzo lubie, a z zurawina (do ktorej mam ogromna slabosc Laughing ) moze byc rzeczywiscie super.
Nie wiem tylko, czy kompozycja z chlebem razowym bedzie ok. Bialego pieczywka nie jemy i kombinujemy tylko z makami "ciezkimi" Cool

Hanik, zakwasik najlepiej hodowac w wysokim pojemniku. Zyjatko Wink musi miec duzo wolnego miejsca na wyrastanie Very Happy A zakwas masz zytni czy pszenny?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
madziasto4
Weteran


Dołączył: 12 Cze 2007
Posty: 2838
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdynia

PostWysłany: Czw 22:02, 02 Wrz 2010    Temat postu:

A u mnie jedynym dodatkiem chlebowym jakiego nie lubię, jest właśnie kminek Confused
Ale reszta dodatków- pyszności Very Happy
Zwłaszcza z ziarnami soi bardzo lubię chlebki, ale jeszcze takiego nie robiłam.


Hanik a jak "stary" Laughing masz ten zakwas od Weroniki?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Magicnesca
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 3516
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Urwiskowo

PostWysłany: Czw 22:04, 02 Wrz 2010    Temat postu:

a to mój dzisiejszy drożdżowo-piwny chlebek Very Happy (bez zapadnięcia )



Wind żurwina z razowym to sprawdzony pyszny chlebek.
Jeszcze często dodaje siemię lniane Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Czw 22:08, 02 Wrz 2010    Temat postu:

Magi, ale Ci pieknie wyrosl. Wyglada baaaardzo smakowicie Very Happy

No to chyba postanowione Smile Jutro bedzie razowiec z kminkiem i zurawina Smile Pistacje poczekaja do kolejnego wypieku Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Magicnesca
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 3516
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Urwiskowo

PostWysłany: Czw 22:12, 02 Wrz 2010    Temat postu:

i uwierz mi na słowo jest pyszny:)
Ale nie każcie mi pisać proporcji , bo pieczony jest oczywiście na oko Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Czw 22:14, 02 Wrz 2010    Temat postu:

no to chociaz napisz jakie ma dodatki Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Magicnesca
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 3516
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Urwiskowo

PostWysłany: Czw 22:17, 02 Wrz 2010    Temat postu:

piwo i suszone morele Very Happy
Uwielbiam ze śliwami czy morelami do twarożku Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród / Dom Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 12, 13, 14 ... 43, 44, 45  Następny
Strona 13 z 45

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB
Appalachia Theme © 2002 Droshi's Island