Forum Terierkowo Strona Główna
Home - FAQ - Szukaj - Użytkownicy - Grupy - Galerie - Rejestracja - Profil - Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości - Zaloguj
Wypiekacz do chleba
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 17, 18, 19 ... 43, 44, 45  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród / Dom
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Hanik
Gość





PostWysłany: Sob 19:35, 04 Wrz 2010    Temat postu:

Właśnie zakwas z powrotem opadł Sad

Nie wiem co robić.... Zrobiłam wykałaczką mu dziurki w papierze i opadł...
Powrót do góry
coztego
Gość





PostWysłany: Sob 19:39, 04 Wrz 2010    Temat postu:

Hanik napisał:

Czy zakwas jak się go wyciągnie i nakarmi ( ja dałam mu 3 łyżki mąki i trochę wody) dużo rośnie w słoiku?

Mój nigdy nie szalał, tak jak ten Twój. Specjalnie się tym nie przejmuję, chleby w piekarniku wychodziły. Nic się nie martw, na pewno żyje Laughing Zamieszaj go i chlup do maszyny Kciuki

Cytat:
Cosia A jak dodajesz drożdże to ile... Podaj mi proporcje tego chleba co Ci wyszedł?

Z pół łyżeczki drożdży instant. Ten co mi wyszedł to był wg proporcji sirion: 300 g zakwasu, 400 g mąki i 200 ml wody, sól i cukier. Dzisiaj robię troszkę inaczej, zobaczymy Laughing
Powrót do góry
coztego
Gość





PostWysłany: Sob 20:48, 04 Wrz 2010    Temat postu:

Wyłączyłam podczas wyrastania, bo zaraz by się zaczął piec, a wyraźnie jeszcze potrzebuje rośnięcia. Teraz nie wiem na ile czasu ustawić pieczenie Laughing
Powrót do góry
Hanik
Gość





PostWysłany: Sob 21:13, 04 Wrz 2010    Temat postu:

no ja też wrzucilam i wybrałam wersję z drożdżami. jednak nie podoba mi się to ciasto a już przestało się wyrabiać. zachwiałam proporcję... Bo najpierw chciałam wg przepisu Sirion i odmierzyłam 300 g zakwasu, a potem stwierdzilam,że zrobię ten orkiszowy ia tam jest 250 zakwasu. Nie chciało już mi się odlewać bo nie wiedziałam ile gdyż waga mi się wyzerowala i tak zostało. Więc przepis wg Wind z większą ilością zakwasu. I wydaje mi się, że za mokre to ciasto było, ale za póżno chyba mąki dosypalam i nie wiem czy ją wyrobi...
Nie miała baba kłopotu to se maszynę sprawila Laughing

Teraz mam pytanie. Na dnie mi zostało trochę zakwasu na następny raz... Chcę mieć na następny chlebek, ale jest za mało. To co teraz robię?
Wkładam na noc do lodówy a jutro wyjmuję i daję jeść? Ile daję jeść jeśli jak najszybciej chcę mieć nową porcję na nowy chleb?
Powrót do góry
coztego
Gość





PostWysłany: Sob 21:22, 04 Wrz 2010    Temat postu:

Hanik napisał:

Teraz mam pytanie. Na dnie mi zostało trochę zakwasu na następny raz... Chcę mieć na następny chlebek, ale jest za mało. To co teraz robię?
Wkładam na noc do lodówy a jutro wyjmuję i daję jeść? Ile daję jeść jeśli jak najszybciej chcę mieć nową porcję na nowy chleb?

Kiedy chcesz ten kolejny chleb piec?
To co Ci zostało chowasz do lodówy, oczywiście z lekka przykryte (nie rób dziurek wykałaczką Laughing ), kiedy będziesz chciała upiec chleb - wyciągasz zakwas kilka godzin wcześniej i dokarmiasz odpowiednią ilością mąki i wody (ja zawsze karmię taką samą ilością mąki i wody), jak popracuje to siup go do chleba, a resztę do lodówy.
Dokarmiasz go taką ilością, żeby Ci wystarczyło do pieczenia, jeśli będziesz potrzebowała 300g, to ze 3/4 szklanki mąki i 3/4 szklanki wody musisz dać.
Powrót do góry
Hanik
Gość





PostWysłany: Sob 21:42, 04 Wrz 2010    Temat postu:

Ten papier śniadaniowy taki ciut nawoskowany jest i jak go nałożyłam na słoik i zategowalam gumką to potem pomyślalam, że może on powietrza nie dostaje... I stąd te dziurki wykalaczką  Laughing Laughing Laughing


Powiedzmy, że następny chleb będę piec jutro, albo pojutrze to zależy czy teraz wyjdzie gniot czy nie. Jeśłi wyjdzie coś jadalnego w co szczerze wątpię to jutro bym musiała piec.

Czyli jutro wrzucam tyle mąki i wody, żeby mieć to ponad 300 g zakwasu tak?
A jeśłi pojutrze to podzielić tę ilość przez pół? Czy dać jednak na 300 g od razu a na następny dzień dokarmić ze 3 łyżkami?
Powrót do góry
coztego
Gość





PostWysłany: Sob 21:50, 04 Wrz 2010    Temat postu:

Hanik napisał:
Ten papier śniadaniowy taki ciut nawoskowany jest i jak go nałożyłam na słoik i zategowalam gumką to potem pomyślalam, że może on powietrza nie dostaje...

Ja nie opasuję gumką zbyt ciasno i zostawiam dołem prześwity nie ujęte gumką Wink

Cytat:
Czyli jutro wrzucam tyle mąki i wody, żeby mieć to ponad 300 g zakwasu tak? A jeśłi pojutrze to podzielić tę ilość przez pół? Czy dać jednak na 300 g od razu a na następny dzień dokarmić ze 3 łyżkami?

Chowasz zakwas do lodówki i wyciągasz dopiero w ten dzień, kiedy będziesz chciała piec i wtedy dorzucasz odpowiednią ilość mąki i wody (chyba, że planujesz dłuższą przerwę, wówczas powinnaś co 10 dni dokarmić tymi 3 łyżkami mąki i wody)
Powrót do góry
Hanik
Gość





PostWysłany: Sob 22:06, 04 Wrz 2010    Temat postu:

Rozumiem. Dzięki... Ide spuścić gumkę od majtek zakwasińskiemu Laughing
Powrót do góry
coztego
Gość





PostWysłany: Sob 22:07, 04 Wrz 2010    Temat postu:

Laughing
No, teraz to mam wyrośnięty chlebek, włączyłam pieczenie, ciekawa jestem co z tego wyjdzie Smile
Powrót do góry
Hanik
Gość





PostWysłany: Sob 22:11, 04 Wrz 2010    Temat postu:

coztego napisał:
Laughing
No, teraz to mam wyrośnięty chlebek, włączyłam pieczenie, ciekawa jestem co z tego wyjdzie Smile
na ile włączylaś  pieczenie? I ile było na liczniku jak wyłączylaś?
Powrót do góry
coztego
Gość





PostWysłany: Sob 22:21, 04 Wrz 2010    Temat postu:

Hanik napisał:
na ile włączylaś  pieczenie? I ile było na liczniku jak wyłączylaś?

Wyłączyłam jak było ok. 1h10 min do końca, zostawiłam na ponad godzinę rośnięcia jeszcze i teraz pieczenie ustawiłam na godzinę - będę obserwować Laughing
Powrót do góry
Hanik
Gość





PostWysłany: Sob 22:29, 04 Wrz 2010    Temat postu:

Dzięki... Chyba to będzie u mnie nocne pieczenie dziś Laughing
W domu mam ze 2 butle albo prawie trzy syropu klonowego... Stał i stał ...
I teraz sobie pomyślałam,że użyję go zamiast cukru czy miodu... Ciekawe czy wyjdzie chlebek na syropie klonowym... Właśnie obczailam już kilka fajnych przepisów w necie z tym syropem...
Powrót do góry
Hanik
Gość





PostWysłany: Nie 6:54, 05 Wrz 2010    Temat postu:

Olalam wczoraj mój chleb. Urósł slabo więc wyłączyłam maszynę i poszłam spać... Nie chciało mi się zarywać nocy z jego powodu. dziś rano się obudziłam... A jak już się obudzilam to poszlam zaglądnąć do maszyny ...
Chlebek niewiele podrósł i tak trochę skapciał. Mimo to włączyłam na wypiekanie... I po godzinie mialam pięknie wyrośnięty bochenek... A jaki zapach... Jejkuuu... Drożdżowe pieczywo tak nie pachnie... No i smak też nieporównywalny z drożdżowym... Wrąbałam cieplusią chrupiącą piętkę . Troszkę popękał u góry ale to norma i Trochę blady u góry, ale to też raczej norma w przypadku tej maszyny co mam. Druga grzałka by załatwila sprawe ale jej brak... Musze spróbować zrobić wersję piekarnikową...
Powrót do góry
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Nie 11:14, 05 Wrz 2010    Temat postu:

Hanik, to prawda! Chleb na zakwasie generalnie wyrasta w procesie podgrzewania i pieczenia. Pozornie wygladajacy marny bochenek, gdy tylko dostaje temperaturki zaczyna zyc wlasnym, wybujalym zyciem Laughing

No dobra ... to moze ktos zdradzi patent (wyprobowany) na wypiek w miare roslego chlebeczka z maki kukurydzianej? Rolling Eyes
Powrót do góry
Zobacz profil autora
coztego
Gość





PostWysłany: Nie 11:22, 05 Wrz 2010    Temat postu:

Mój chlebuś udał się pysznie, bardzo dobry był.
Jednak zwiększenie czasu wyrastania to jest to, czego mu potrzeba... Póki nie naprawię piekarnika, to mam jakieś pocieszenie Laughing

Acha, robiłam wg przepisu: 400 g zakwasu, 100 g mąki żytniej, 300 g mąki pszennej, 150 ml wody, łyżka oleju, 2 łyżeczki soli,1 łyżeczka cukru.


Ostatnio zmieniony przez coztego dnia Nie 11:24, 05 Wrz 2010, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród / Dom Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 17, 18, 19 ... 43, 44, 45  Następny
Strona 18 z 45

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB
Appalachia Theme © 2002 Droshi's Island