Forum Terierkowo Strona Główna
Home - FAQ - Szukaj - Użytkownicy - Grupy - Galerie - Rejestracja - Profil - Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości - Zaloguj
Wypiekacz do chleba
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 43, 44, 45  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród / Dom
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
coztego
Gość





PostWysłany: Wto 14:33, 31 Sie 2010    Temat postu:

Hanik napisał:
czyli to musi być zakwas, który mega szybko rośnie?

Po prostu silny. Ja mojemu jeszcze nie ufam i zawsze chociaż troszkę drożdży dorzucam - po prostu nie chce mi się czekać tak długo, aż ciasto wyrośnie Wink

Cytat:
Może dziewczyny tutaj zaglądną i zdradzą tajemnicę jak to robią bez żadnych przerw w pieczeniu...

Pisały w wątku kuchennym, że po prostu wlewają zakwas do maszyny, dodają inne składniki i heja Cool Jutro Ci opowiem co mi wyszło Laughing
Powrót do góry
jovanna
Weteran


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 1306
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Bydgoszcz

PostWysłany: Wto 14:46, 31 Sie 2010    Temat postu:

No to chyba jesli sie uda, dostane maszyne do pieczenia chleba z Lidla w ramach urodzin, ktore mam za ok. miesiac Wink. Bo jecze mojemu mezowi od dawna ze chce miec maszyne do chleba Wink... Nie wiem gdzie ja postawie bo mam juz tak zagracona kuchnie... Wink Ale co tam, marzy mi sie przez siebie wypieczony chlebek.
I tak jak mowila Ali tyle o tym piszecie i ja to czytam na dwoch forach, ze nie ma opcji musza ja miec Wink...
A cena jest na moje mozliwosci finansowe Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Wto 14:57, 31 Sie 2010    Temat postu:

Hanik, ja dodaje wszystkie skladniki na raz, wlaczam program ktory trwa 3h40min i mam cudnie wyrosniety chleb na zakwasie bez uzywania drozdzy.
Najmlodszy zakwas, ktory do tego uzywalam mial chyba 2 - 3 tygodnie.
Zupelnie nie wiem o co chodzi z tym "silnym" zakwasem Shocked Rolling Eyes U mnie dziala kazdy Very Happy

Jakbym miala bawic sie w wyrabianie w maszynie, potem przekladanie do foremek, mycie maszyny i wypiekanie chleba w piekarniku, to juz chyba wolalabym ganiac do piekarni Rolling Eyes Ja to jednak lubie proste rozwiazania Rolling Eyes
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hanik
Gość





PostWysłany: Wto 15:09, 31 Sie 2010    Temat postu:

Wind Ale jak to możliwe... Właśnie sprawdzilam bo pieczemy próbny pełnoziarnisty na razowym programie i też ma 3, 40 tak jak piszesz czy nawet ciut więcej... A wszędzie piszą, że chleb na zakwasie normalnie zostawia się do wyrośnięcia na 3-4 godziny a tutaj wyrasta zdecydowanie krócej bo to programy przystosowane do drożdży... Już niczego nie pojmuję... Jak tylko się wybiorę po zakwasik to spróbuję tak zrobić jak piszesz...
Powrót do góry
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Wto 15:12, 31 Sie 2010    Temat postu:

Hanik, ale ja nie mam innego programu Smile I chyba nie podejrzewasz mnie, ze wstaje w nocy do chleba, aby jakos wydluzyc czas jego wyrastania Laughing
Wrzucam wszystko, zamykam maszyne, ustawiam 3.40 i na tym moja aktywnosc maszynowa sie konczy Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
zadziorny
Administrator


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 41843
Przeczytał: 3 tematy

Skąd: Rybnik

PostWysłany: Wto 15:29, 31 Sie 2010    Temat postu:

Hanik napisał:
Wind Ale jak to możliwe... Właśnie sprawdzilam bo pieczemy próbny pełnoziarnisty na razowym programie i też ma 3, 40 tak jak piszesz czy nawet ciut więcej... A wszędzie piszą, że chleb na zakwasie normalnie zostawia się do wyrośnięcia na 3-4 godziny a tutaj wyrasta zdecydowanie krócej bo to programy przystosowane do drożdży... Już niczego nie pojmuję...

Weź pod uwagę, że podczas rośnięcia w maszynie ciasto jest lekko podgrzewane Cool Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hanik
Gość





PostWysłany: Wto 15:56, 31 Sie 2010    Temat postu:

zadziorny napisał:
Hanik napisał:
Wind Ale jak to możliwe... Właśnie sprawdzilam bo pieczemy próbny pełnoziarnisty na razowym programie i też ma 3, 40 tak jak piszesz czy nawet ciut więcej... A wszędzie piszą, że chleb na zakwasie normalnie zostawia się do wyrośnięcia na 3-4 godziny a tutaj wyrasta zdecydowanie krócej bo to programy przystosowane do drożdży... Już niczego nie pojmuję...

Weź pod uwagę, że podczas rośnięcia w maszynie ciasto jest lekko podgrzewane Cool Very Happy


Tak wiem...
Ale tam na tym forum pisali,że zakwas nie lubi być podgrzewany i powinien wyrastać niepodgrzewany... Wygląda na to, że to nieprawda Laughing Laughing Laughing
Powrót do góry
Hanik
Gość





PostWysłany: Wto 15:58, 31 Sie 2010    Temat postu:

Wind napisał:
Hanik, ale ja nie mam innego programu Smile I chyba nie podejrzewasz mnie, ze wstaje w nocy do chleba, aby jakos wydluzyc czas jego wyrastania Laughing
Wrzucam wszystko, zamykam maszyne, ustawiam 3.40 i na tym moja aktywnosc maszynowa sie konczy Smile


Nie no coś Ty nawet mi przez myśl nie przeszło... Tylko wygląda na to, że Ci wszyscy ludzie nie znają tego sekretu. bo nikomu tam nie wychodzi w ten sposób i może zwalają na zakwas a to chodzi o wypracowanie proporcji... Wygląda, że chyba tak. No bo jak inaczej?
Powrót do góry
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Wto 16:49, 31 Sie 2010    Temat postu:

Hanik, wiesz mnie to nawet do glowy by nie przyszlo, aby tak cudowac z wypiekaniem chleba Rolling Eyes
Trzymam sie tylko proporcji maka/zakwas i nie ma problemu. Co wiecej, uzywam tylko mak pelnoziarnistych i razowych, ktore nie sa specjalnie wdzieczne do wypieku mocno wyrosnietego chleba i tez nie narzekam.
Jedynie klucha wyszla mi gdy eksperymentowalam z maka kukurydziana. Ale o tej wpadce pisalam wczesniej Rolling Eyes
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hanik
Gość





PostWysłany: Wto 17:10, 31 Sie 2010    Temat postu:

Dobra jakby co będę prosić o pomoc...
Dziś została zakupiona dodatkowo mąka orkiszowa Very Happy .
Na razie w maszynie siedzi próbny drożdżowy chlebek z pszennej gruboziarnistej. jeszcze 1,5 h i będzie. Akurat na kolację  Very Happy ... O ile się coś nie zepsuje...
Powrót do góry
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Wto 17:14, 31 Sie 2010    Temat postu:

Hanik, cos dla Ciebie bo akurat wypiekamy Very Happy

Program 3h40min, do konca wyrastania zostalo 15 minut

Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hanik
Gość





PostWysłany: Wto 17:22, 31 Sie 2010    Temat postu:

Wind napisał:
Hanik, cos dla Ciebie bo akurat wypiekamy Very Happy

Program 3h40min, do konca wyrastania zostalo 15 minut



Superowo. Na jakiej wielkości chleb są te proporcje?
Powrót do góry
Hanik
Gość





PostWysłany: Wto 17:27, 31 Sie 2010    Temat postu:

Wind powiedz mi jeszcze w jaki sposób zakwaszasz mąkę?
Powrót do góry
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Wto 17:30, 31 Sie 2010    Temat postu:

my trzymamy sie nastepujacych proporcji:

200ml wody
400g maki (i tutaj zazwyczaj mieszamy np. 200g razowej i 200g pelnoziarnistej, albo 300g razowej i 100g orkiszowej albo cokolwiek innego przyjdzie nam do glowy Wink)
250g zakwasu zytniego

100g dodatkow (slonecznik, dynia, suszone pomidory, platki owsiane/zytnie, len, sezam, sliwki, morele (sic!) itp.

UWAGA: wazne jakiej konsystencji jest zakwas!

Jak widac po pelnym kubelku maszyny nie mam problemu z wyrastaniem Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Wto 17:30, 31 Sie 2010    Temat postu:

Hanik napisał:
Wind powiedz mi jeszcze w jaki sposób zakwaszasz mąkę?


nie zakwaszam maki! Cool Przeciez pisalam wczesniej! Po cholere mam ja zakwaszac??? Shocked
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród / Dom Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 43, 44, 45  Następny
Strona 6 z 45

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB
Appalachia Theme © 2002 Droshi's Island