Forum Terierkowo Strona Główna
Home - FAQ - Szukaj - Użytkownicy - Grupy - Galerie - Rejestracja - Profil - Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości - Zaloguj
Wypiekacz do chleba
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 43, 44, 45  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród / Dom
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Hanik
Gość





PostWysłany: Wto 17:35, 31 Sie 2010    Temat postu:

Sugerowalam się tym

http://www.terierkowo.fora.pl/dom-i-ogrod,20/kuchnia-czyli-przepisy-na-wszelkie-pysznosci,6-1140.html#259818

Tam w przepisie na chlebek orkiszowy piszesz o zakwaszonej mące żytniej...
Dlatego stąd moje pytanie
Powrót do góry
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Wto 17:39, 31 Sie 2010    Temat postu:

Hanik, to jest wlasnie ZAKWAS Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hanik
Gość





PostWysłany: Wto 17:52, 31 Sie 2010    Temat postu:

Wind napisał:
Hanik, to jest wlasnie ZAKWAS Very Happy


No to teraz rozumiem - chyba Laughing [/b]
Powrót do góry
Gość






PostWysłany: Wto 18:41, 31 Sie 2010    Temat postu:

Czy jak kupię maszynę to też będę miała takie problemy? Może lepiej zrezygnować... Wink Very Happy
Powrót do góry
Anisha
Weteran


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 7427
Przeczytał: 1 temat

Skąd: Gdynia

PostWysłany: Wto 18:46, 31 Sie 2010    Temat postu:

Całe szczęście, że moja kuchnia ma za mało miejsca na maszynę, bo reklamę taką robicie, że nic tylko kupować wypiekacze Very Happy. Ale będę twarda Wink i nie kupię! Razz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Wto 18:53, 31 Sie 2010    Temat postu:

Ali napisał:
Czy jak kupię maszynę to też będę miała takie problemy? Może lepiej zrezygnować... Wink Very Happy


Laughing

Ali, jak tuz po zakupie maszyny przeczytalam blog jednej wypiekaczki chleba, to stwierdzilam ze nigdy nie uda mi sie zrobic chlebka na zakwasie, a o samodzielnym wyhodowaniu zakwasu, to juz calkiem nawet nie marzylam Laughing
Gdy jakos podnioslam sie po trudach przyswojenia chlebowej wiedzy, zaczelam oswajac temat i jak sie pozniej okazalo taki wypiek jest prosty niczym budowa cepa Laughing
Zalecam wiec mniej czytac zaawansowane blogi o chlebie i skupic sie na nadchodzacej przyjemnosci z posiadania maszyny i pachnacego, wlasnomaszynowego chlebka Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hanik
Gość





PostWysłany: Wto 18:59, 31 Sie 2010    Temat postu:

Póki co siedzę i wcinam ciepłą pajdę z roztapiającym się masełkiem . Zrobiliśmy maksymalne opiekanie skórki... Wyszła mega chrupka... Aż za chrupka Laughing Laughing Laughing I troszkę krzywo urósł. Nie wiem dlaczego.

A tak poza tym to niebo w gębie... nawet gdybym miała małą kuchnię to bym kupiła i piekła choćby w pokoju, albo na klatce schodowej Laughing Laughing Laughing
Powrót do góry
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Wto 19:04, 31 Sie 2010    Temat postu:

Hanik, trzeba tylko pamietac, ze taka pajda i maslo sa strasznie kaloryczne, wiec jakos trzeba sie ograniczac Very Happy Pewnie dla tych, ktorzy lubia chlebek nie bedzie to proste Rolling Eyes
Nie mniej nawet dla jednej kromeczki dziennie warto miec maszynerie w domu Very Happy

BTW chleb na drozdzach ZAWSZE sie zapada. Chleb na zakwasie, zawsze bedzie troszeczke popekany od gory.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hanik
Gość





PostWysłany: Wto 19:11, 31 Sie 2010    Temat postu:

Wind napisał:
Hanik, trzeba tylko pamietac, ze taka pajda i maslo sa strasznie kaloryczne, wiec jakos trzeba sie ograniczac Very Happy Pewnie dla tych, ktorzy lubia chlebek nie bedzie to proste Rolling Eyes
Nie mniej nawet dla jednej kromeczki dziennie warto miec maszynerie w domu Very Happy

BTW chleb na drozdzach ZAWSZE sie zapada. Chleb na zakwasie, zawsze bedzie troszeczke popekany od gory.


Tak samo jak każda zwyczajna pajda i masło. Czy się ją je z maszyny czy ze sklepu... Tutaj chyba nie ma żadnej różnicy...

Ja zawsze jem chleb z cienko posmarowanym masłem. nie znoszę margaryny. Moja rodzinka z ausralii w ramach zdrowego żywienia używa avocado Cool
Powrót do góry
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Wto 19:19, 31 Sie 2010    Temat postu:

Hanik napisał:


Tak samo jak każda zwyczajna pajda i masło. Czy się ją je z maszyny czy ze sklepu... Tutaj chyba nie ma żadnej różnicy...



niestety tak wlasnie jest ...

Dodajac make orkiszowa zmnienia sie troche proporcje zawartosci wegli w chlebie. Uzyskuje sie wtedy pieczywko z wieksza zawartosci bialka, ale wysoka kalorycznosc niestety i tak pozostaje ... Rolling Eyes
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hanik
Gość





PostWysłany: Wto 19:24, 31 Sie 2010    Temat postu:

Wind napisał:
Hanik napisał:


Tak samo jak każda zwyczajna pajda i masło. Czy się ją je z maszyny czy ze sklepu... Tutaj chyba nie ma żadnej różnicy...



niestety tak wlasnie jest ...

Dodajac make orkiszowa zmnienia sie troche proporcje zawartosci wegli w chlebie. Uzyskuje sie wtedy pieczywko z wieksza zawartosci bialka, ale wysoka kalorycznosc niestety i tak pozostaje ... Rolling Eyes

Ale ten mój obecny nie jest z orkiszowej tylko pszennej...
Nie wiem jak z orkiszowym... Ale na pewno dość kaloryczne są chleby z ziarnami ... Orkiszowa mąka sobie leży i czeka w kolejce....
Powrót do góry
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Wto 19:36, 31 Sie 2010    Temat postu:

Ziarenka sa super. Slonecznik czy dynia to bogactwo witamin, NNKT, bialka, zelaza, cynku i fosforu. W umiarkowanych ilosciach na pewno warto. Jak dla mnie takie dodatki do chleba bardzo podwyzszaja jego smakowitosc Wink

Generalnie dosc duza uwage przywiazujemy do eliminacji wegli prostych i stad to umilowanie do chlebow razowych i jesli juz konsumowanych, to tylko rano lub przed treningiem Laughing
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hanik
Gość





PostWysłany: Wto 19:54, 31 Sie 2010    Temat postu:

No ja osobiscie nie przepadam za całymi ziarnami w chlebie... Za to sam żytni czy razowy czy z otrębami bardzo lubię
Powrót do góry
Flaire
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 10529
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Wto 20:50, 31 Sie 2010    Temat postu:

Hanik, w moim Bomi jest cała masa różnych egzotycznych mąk, więc może w Twoim również...

A avocado, chociaż pyszne, niekoniecznie jest zdorwym zamiennikiem masła,,,
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hanik
Gość





PostWysłany: Wto 20:56, 31 Sie 2010    Temat postu:

[quote="Flaire"]Hanik, w moim Bomi jest cała masa różnych egzotycznych mąk, więc może w Twoim również...

A avocado, chociaż pyszne, niekoniecznie jest zdorwym zamiennikiem masła.
Wg moich kangurów jest. Mnie to nie przekonuje bo ja wolę masło i już. Nawet jeśli niezdrowe jest Laughing
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród / Dom Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 43, 44, 45  Następny
Strona 7 z 45

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB
Appalachia Theme © 2002 Droshi's Island