Forum Terierkowo Strona Główna
Home - FAQ - Szukaj - Użytkownicy - Grupy - Galerie - Rejestracja - Profil - Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości - Zaloguj
Wypiekacz do chleba
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 14, 15, 16 ... 43, 44, 45  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród / Dom
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Hanik
Gość





PostWysłany: Pią 13:46, 03 Wrz 2010    Temat postu:

dzięki za rady... ide szukać papieru śniadaniowego Razz
Powrót do góry
Hanik
Gość





PostWysłany: Pią 13:57, 03 Wrz 2010    Temat postu:

A jeszcze jedno pytanko. Chlebek zakwasowy planuję nastawić jutro na noc dopiero. Czy zakwas ma przez ten czas do jutra wieczor stać sobie tak poza lodówką? Czy jutro rano go dokarmiać jeszcze raz?
Teraz nam już się skończył chleb więc muszę nastawić zaraz maszynę, żeby na kolację było ...

Cosia Robiłaś już próby zakwasowe bez drożdży?
Powrót do góry
INA
Weteran


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 3855
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Chełmża k/ Torunia

PostWysłany: Pią 14:10, 03 Wrz 2010    Temat postu:

Ja jeszcze o maszynie...
Chcemy kupić z koleżanką, chyba jednak z Lidla, Rolling Eyes no i ogladamy sobie na ten Lidlowski filmik pokazowy i tak się zastanawiamy, czy we wszystkich maszynach mieszadła są zatopione i zapieczone w chlebie, czy wyjęcie ich po wypieczeniu nie wpływa na konstrukcje chleba, czy chleb przy krojeniu nie kruszy się w tych miejscach???

Uwielbiam kminek Cool Cool Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
coztego
Gość





PostWysłany: Pią 14:35, 03 Wrz 2010    Temat postu:

Hanik napisał:
A jeszcze jedno pytanko. Chlebek zakwasowy planuję nastawić jutro na noc dopiero. Czy zakwas ma przez ten czas do jutra wieczor stać sobie tak poza lodówką? Czy jutro rano go dokarmiać jeszcze raz?

Dużo mu dałaś jeść?
Możesz go schować dzisiaj po 3 godzinach od nakarmienia, a jutro wyciągnąć na kilka godzin przed pieczeniem - powinien postać ze 2 godziny w cieple zanim go dokarmisz, no i znowu ze 3 godziny po karmieniu.
Ale jeśli potrzymasz go na wierzchu to też nic mu się nie powinno stać, ale po 24h powinnaś go ponownie nakarmić - w cieple więcej zjada Wink
Cytat:
Cosia Robiłaś już próby zakwasowe bez drożdży?

Dzisiaj popołudniu planuję Cool

INA napisał:
czy we wszystkich maszynach mieszadła są zatopione i zapieczone w chlebie, czy wyjęcie ich po wypieczeniu nie wpływa na konstrukcje chleba, czy chleb przy krojeniu nie kruszy się w tych miejscach???

Nie wiem czy we wszystkich, ale tak podejrzewam, trudno mi sobie wyobrazić inny układ... Nienawidzę tego, wyciąganie mieszadła to kaleczenie mojego ślicznego chlebusia, a chlebek w tym miejscu ma dziurę, dobry chleb się nie kruszy mimo dziury, ale mnie to wkurza. Między innymi dlatego wolę wypiekać w piekarniku, maszyny używając do wyrabia i wyrastania jedynie.
Powrót do góry
Hanik
Gość





PostWysłany: Pią 14:50, 03 Wrz 2010    Temat postu:

Dostał 2 łyżki żytniej razowej i łyżkę wody....
Czyli tak. Schować go za te dwie godziny?.... Bo już wcześniej stał ze dwie godziny. Potem ja głupia włożylam go do lodówki z braku wiedzy i stał tam pół godziny. Wyjełam go z godzinę temu przykryłam papierem... I stoi sobie....

Teraz schowam go za dwie godziny do lodówy tak? Następnie wyjmę jutro z samego rana. Dam mu papu po dwóch godzinach od wyjęcia... Następnie będzie już sobie stał i się obżerał aż do wieczora kiedy to go wrzucę do maszyny. czy dobrze zrozumiałam?
Powrót do góry
Hanik
Gość





PostWysłany: Pią 14:54, 03 Wrz 2010    Temat postu:

INA napisał:
czy we wszystkich maszynach mieszadła są zatopione i zapieczone w chlebie, czy wyjęcie ich po wypieczeniu nie wpływa na konstrukcje chleba, czy chleb przy krojeniu nie kruszy się w tych miejscach???


We wszystkich maszynach tak jest... Niektórzy sobie radzą tak,że po wyrobieniu ciasta wyjmują mieszadla i wtedy dziurki są malutkie bo samych śrubkach... Ale wtedy już nie jest od początku do końca automatycznie... Np jak zaprogramujesz na noc to nie będziesz się zrywać, żeby wyjmować mieszadła Laughing, chyba, że bardzo Ci zależy.
Powrót do góry
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Pią 16:09, 03 Wrz 2010    Temat postu:

bosheeeee ... chyba lamie wszelakie zasady dokarmiania zakwasu Laughing

Wyciagam zakwas z lodowki i momentalnie wsypuje mu maki zytniej "na oko". Wody tez "na oko". Miksuje jednym mieszadlem od blendera. Dwa nie wlaza do mojego plastikowego pojemnika z zakwasem, a poza tym kto by mi kazal myc dwa mieszadla jak mozna jedno. Lyzka nie mieszam, bo to za duzo pracy Wink
Domykam przykrywka od pojemnika i znowu wrzucam do lodowki.
Przed wypiekiem trzymam zakwas 3 do 5 godzin poza lodowka i juz jest aktywny do pracy Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
coztego
Gość





PostWysłany: Pią 18:04, 03 Wrz 2010    Temat postu:

Hanik napisał:

Teraz schowam go za dwie godziny do lodówy tak? Następnie wyjmę jutro z samego rana. Dam mu papu po dwóch godzinach od wyjęcia... Następnie będzie już sobie stał i się obżerał aż do wieczora kiedy to go wrzucę do maszyny. czy dobrze zrozumiałam?

Tak bym zrobiła, nie czytaj tych bezeceństw, które wypisuje Wind Wink


Ostatnio zmieniony przez coztego dnia Pią 18:04, 03 Wrz 2010, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Hanik
Gość





PostWysłany: Pią 18:15, 03 Wrz 2010    Temat postu:

coztego napisał:
Hanik napisał:

Teraz schowam go za dwie godziny do lodówy tak? Następnie wyjmę jutro z samego rana. Dam mu papu po dwóch godzinach od wyjęcia... Następnie będzie już sobie stał i się obżerał aż do wieczora kiedy to go wrzucę do maszyny. czy dobrze zrozumiałam?

Tak bym zrobiła, nie czytaj tych bezeceństw, które wypisuje Wind Wink

Mówię Ci
Wind To czarownica...Nikomu nie wychodził chleb z maszyny z zakwasu tak ciągiem jak jej.... I jeszcze robi dziwne rzeczy z tym zakwasem...
Na 100% jak nikt nie widzi to lata na miotle
Wink Laughing
Powrót do góry
coztego
Gość





PostWysłany: Pią 18:25, 03 Wrz 2010    Temat postu:

Mój chleb się już kula
Powrót do góry
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Pią 18:57, 03 Wrz 2010    Temat postu:

Hanik napisał:

Wind To czarownica...Nikomu nie wychodził chleb z maszyny z zakwasu tak ciągiem jak jej.... I jeszcze robi dziwne rzeczy z tym zakwasem...
Na 100% jak nikt nie widzi to lata na miotle
Wink Laughing


no dobra, dobra ... czas sie ujawnic Laughing

Powrót do góry
Zobacz profil autora
zadziorny
Administrator


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 41844
Przeczytał: 3 tematy

Skąd: Rybnik

PostWysłany: Pią 20:00, 03 Wrz 2010    Temat postu:

coztego napisał:
Mój chleb się już kula

Nasz już dawno upieczony Very Happy i nawet piętkę posmarowaną masełkiem ze smakiem wszamałem Tonqe
Powrót do góry
Zobacz profil autora
coztego
Gość





PostWysłany: Pią 21:55, 03 Wrz 2010    Temat postu:

Za duży to ten chlebuś mi nie wyrósł, jeszcze się piecze. Pewnie będzie zjadalny, ale piekarnikowym nie dorówna Rolling Eyes
Powrót do góry
Hanik
Gość





PostWysłany: Pią 22:04, 03 Wrz 2010    Temat postu:

No mówię Ci, że tylko Wind wychodzi... Laughing Laughing Laughing
Ja jutro zrobię tak... Wieczorkiem włączę wyrabinie i potem go zostawię na noc i niech koło 5 rano włączy się wypiekanie... Ciekawe co wyjdzie...

edit... Właśnie wyjelam chlebek bez skoczni... Jednak była to gotowa kupna mieszanka. Ponieważ mój tata się zapędził i kupił mieszankę, trzeba było ją użyć . Zabroniłam mu kupowania mieszanek tym bardziej, że na tej były już wypisane jakieś E... No ale przecież nie wywalę do śmieci...

No i wygłąda na to,że gdyby to był problem grzałki to by na pewno ten też krzywo wyrósł a wyrósł prościutko?


Ostatnio zmieniony przez Hanik dnia Pią 22:07, 03 Wrz 2010, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Pią 22:07, 03 Wrz 2010    Temat postu:

coztego napisał:
Za duży to ten chlebuś mi nie wyrósł, jeszcze się piecze. Pewnie będzie zjadalny, ale piekarnikowym nie dorówna Rolling Eyes


a moze ten zakwas pszenny cos nie taki Rolling Eyes

Ja nie wiem jak to u Was jest ... zdjecia widzialy? Widzialy! Rosnie az po brzeg formy? Rosnie! Cuda nie? Laughing
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród / Dom Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 14, 15, 16 ... 43, 44, 45  Następny
Strona 15 z 45

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB
Appalachia Theme © 2002 Droshi's Island