Forum Terierkowo Strona Główna
Home - FAQ - Szukaj - Użytkownicy - Grupy - Galerie - Rejestracja - Profil - Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości - Zaloguj
Cafe Terrier
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 684, 685, 686 ... 1598, 1599, 1600  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Kawiarenka
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Pon 22:03, 09 Lip 2012    Temat postu:

Terriermania napisał:
Wind napisał:
Do kawki dorzucam pelnoziarnista tarte z wisniami! Sama drylowalam ... trzy kilogramy Shocked Laughing
A w tle majaczy strucla z malinami Smile Te na szczescie byly mniej klopotliwe Wink


Już sobie wyobrażam jak wydłubujesz te drobne pesteczki z malin Twisted Evil


bardzo smieszne Twisted Evil Laughing Laughing Laughing

Magnitudo robie wisniowa nalewke pierwszy raz (generalnie wolalabym likier Wink). Znajoma mowi, ze mam zasypac w sloiku wisnie cukrem, potrzasac slojem kilka razy dziennie, a jak sie cukier rozpusci za dwa - trzy dni, to zalac spirytusem. Ale czy te wisnie przez te dwa-trzy dni nie sfermentuja? Rolling Eyes
Powrót do góry
Zobacz profil autora
equitana
Moderator


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 8200
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Poznań!

PostWysłany: Pon 22:14, 09 Lip 2012    Temat postu:

magnitudo napisał:

ile wydrylowałam to nie mam pojęcia (wiśnie z własnego drzewka więc najpierw jeszcze się narwałam , chyba podwójnie bo psie małpy co chwila mi podkradały urobek Guy with axe ), ale w piekarniku mam placek z wiśniami i ogromny słój nalewki Cool


Kobieto ,wyjmij ten słój z nalewką z piekarnika Twisted Evil czytałam o zapiekanych nalewkach,ale nie o wisniowej Mr. Green a tak przy okazji, wyjmujac słój wyjmij i ciasto i daj znac, kiedy będzie gotowe do konsumpcji

Wind, moga podfermentowac, niektórzy lubią taki typ nalewki, ja od razu dodaję spirytus,żeby fermentacji nie było Cool


Ostatnio zmieniony przez equitana dnia Pon 22:15, 09 Lip 2012, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Pon 22:23, 09 Lip 2012    Temat postu:

Equitana, nie wiem jeszcze jaka lubie, wiec moze nie bede czekac na fermentacje Rolling Eyes Zasypalam cukrem dzisiaj i mam teraz wiesnie, duzo soku na dnie i czesciowo rozpuszczony cukier. Czyli teraz zalac spirytysem wszystko, czy tez zlac sok, zalac spirutusem owoce z cukrem, a sok dolac za kilka dni? Rolling Eyes
Jakos takie skomplikowane sie to robi Rolling Eyes Laughing
Powrót do góry
Zobacz profil autora
equitana
Moderator


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 8200
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Poznań!

PostWysłany: Pon 22:55, 09 Lip 2012    Temat postu:

Wind, nie zalewaj czystym spirytusem, najwyżej 70 %. Czysty jest za ostry Cool
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ela
Weteran


Dołączył: 16 Lut 2007
Posty: 8577
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kłodzko

PostWysłany: Pon 23:04, 09 Lip 2012    Temat postu:

Terriermania napisał:
Nie wiecie co sie stało z Dogomanią? Chciałam cos sprawdzić i widzę, że całe forum wyparowało w nicość Niewiem


rano sprawdzałam wystawy i było wszystko ok Hmmm
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Terriermania
Administrator


Dołączył: 28 Lut 2007
Posty: 4610
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 23:18, 09 Lip 2012    Temat postu:

ela napisał:
Terriermania napisał:
Nie wiecie co sie stało z Dogomanią? Chciałam cos sprawdzić i widzę, że całe forum wyparowało w nicość Niewiem


rano sprawdzałam wystawy i było wszystko ok Hmmm


może maja jakąś konserwację, bo teraz nawet główną strona przestała działać. A widziałaś jakieś zdjęcia erdeli z wczorajszej wystawy?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ela
Weteran


Dołączył: 16 Lut 2007
Posty: 8577
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kłodzko

PostWysłany: Pon 23:36, 09 Lip 2012    Temat postu:

niee rano nic nie było
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Airedaleski
Zaangażowany


Dołączył: 20 Lut 2011
Posty: 1162
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: k/ tarnowa

PostWysłany: Pon 23:40, 09 Lip 2012    Temat postu:

ano wyparowała hm,...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
magnitudo
Moderator


Dołączył: 20 Lut 2007
Posty: 13321
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Poznań

PostWysłany: Wto 0:09, 10 Lip 2012    Temat postu:

equitana napisał:
Wind, nie zalewaj czystym spirytusem, najwyżej 70 %. Czysty jest za ostry Cool

wiśnie, chyba jako jedyne, nie są "wypalane" przez spirytus i można je nim zalewać Cool będzie konkretnie Wink Mr. Green ja osobiście zalewam pół na pół z wódką Cool z nalewki wiśniowej najbardziej lubię potem wiśnie Tonqe do herbatki, albo do tortów Cool
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kj001
Zaangażowany


Dołączył: 20 Wrz 2011
Posty: 734
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Wto 14:01, 10 Lip 2012    Temat postu:

Wind napisał:
Equitana, nie wiem jeszcze jaka lubie, wiec moze nie bede czekac na fermentacje Rolling Eyes Zasypalam cukrem dzisiaj i mam teraz wiesnie, duzo soku na dnie i czesciowo rozpuszczony cukier. Czyli teraz zalac spirytysem wszystko, czy tez zlac sok, zalac spirutusem owoce z cukrem, a sok dolac za kilka dni? Rolling Eyes
Jakos takie skomplikowane sie to robi Rolling Eyes Laughing


Wind, według bardzo prostego i stareńkiego przepisu mojej babci – wydrylowane wiśnie zalewamy spirytusem (lub rozcieńczonym spirytusem, zależy jak mocny ma być trunek) i trzymamy 4-6 tygodni (im dłużej tym aromat owocowy bardziej intensywny). Osobiście do słoja zawsze dorzucam też kilka pestek, bo dają genialny zapach – ale jak kto lubi.
Po tym czasie nalewkę zlewamy, a owoce zasypujemy cukrem. Po kilku dniach cukier rozpuści się i wyciągnie z wiśni resztkę alkoholu. Wtedy nalewkę zlewamy i łączymy z tą pierwszą. Pozostałe owoce, tak jak pisze Magnitudo świetnie nadają się do herbatki i tortów.
Taka kolejność gwarantuje, że nalewka będzie klarowna. Zasypanie owoców cukrem na początku rozpulchni je, dlatego przed ostatecznym zlaniem do karafki proponuję, przelać trunek przez zwykły, papierowy filtr do ekspresu przelewowego.
W ten sam sposób robię nalewki ze wszystkich owoców i zawsze wychodzą genialne zdaniem moich znajomych Kciuki
Moja ulubiona to mieszanka: 1/3 wiśni, 1/3 malin, 1/3 truskawek - polecam!
Fajna jest też bardziej wytrawna wersja: całe cytryny wczesniej mocno wyszorowane i wymyte dość gęsto nadziewamy ziarnami kawy, a nastepnie postępujemy jak wyżej. Jedyna różnica to wczesniej zlewamy nalewkę - max. po trzech tygodniach, inaczej będzie zbyt cierpka. Tą wersję zawsze zalewam rozcieńczonym spirytusem.

Słaba strona nalewek to to, że smakują najlepiej jak swoje odstoją. W młodej nalewce mocno czuć alkohol. W wyleżakowanej alkohol czuje się dopiero po wstaniu z krzesła Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Magicnesca
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 3516
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Urwiskowo

PostWysłany: Wto 14:47, 10 Lip 2012    Temat postu:

Wind ,że by nie było Ci za lekko , to .......ja robie nalewkę w ten sposób wsypuję nie drylowane wiśnie, sypię cukier i zalewam spirytusem. Co parę dni wstrząsam słojem aby cukier się rozpuścił . Jest bardzo klaowna i bez filtrowania !!!! i oczywiście bez roboty , sama sie robi . A wiesz dobrze ,że moje lenistwo jest ..............do potegi nSmile
Ale jezcze lepsza jest ratafia , czyli nalewka która polega na układaniu warstwami oczyszczonych owoców, przesypywania cukrem i zalewanie spirytusem. Przygotowuje się ją od wiosny do jesieni, wrzucając do wiekiego szklanego słoja lub gąsiora z szeroką szyjką , kolejno dojrzewające owoce. A świetna jest do konsumpcji naświęta , nie mówić już o owocach do lodów .
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Magicnesca
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 3516
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Urwiskowo

PostWysłany: Wto 14:56, 10 Lip 2012    Temat postu:

Wind napisał:
Do kawki dorzucam pelnoziarnista tarte z wisniami! Sama drylowalam ... trzy kilogramy Shocked Laughing
A w tle majaczy strucla z malinami Smile Te na szczescie byly mniej klopotliwe Wink




a przepisy gdzie ????!!!!
Ok, to ja dodam do kolekcji ciasto z rabarbarem

Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Wto 15:58, 10 Lip 2012    Temat postu:

kj001, wielkie dzieki za dokladny przepis Smile Z cukrem poszalalam juz wczoraj (obficie zasypujac owoce), wiec musze upchac takie jakie mam. Bardzo duzo soku puscily, ale poki co zlalam ten sok i wstawilam do lodowki. Wisnie zalalam mieszajac pol na pol spiryt z wodka. Nie mniej musze go pozniej rozcienczyc! Najmnocniejszy alkohol jak pijemy to wino Shocked Taka nalewka nie tylko wyeliminuje nas z zycia, ale tez paszcze i gardlo wypali Shocked Laughing Za pare dni doleje do niej sok. Zawsze to moc mniejsza Rolling Eyes

kj001 jakos ten nick, mimo ze piekny Mr. Green malo personalnie mi sie kojarzy Wink K jak kto? A J jak kto? Jakos tak latwiej byloby mi wizualizowac Wink

Magi zapodam, zapodam ... Natomiast przy okazji tej tarty odkrylam (nawet na starosc sie to zdarza), ze mozna ja zrobic bez uprzedniego podpiekania spodu, czy odciskania z soku wisni. Dodajac troche skrobi kukurydzianej mamy mega kruche i dopieczone ciasto, oraz wisnie otoczone lekko zzelowanym sokiem Smile Pychota Smile
Magi pomysl aby wrzucac cale wisnie zacny, ale nie boisz sie troche zatrucia kwasem pruskim? Jedni mowia, ze tez nie pestkuja i zyja a inni przestrzegaja przed toksynami Hmmm Mr. Green
Przepis na ratafie bardzo mi sie podoba Mr. Green Tylko gasiora nie mam Hmmm A poza tym jak tu kupic - nie wzbudzajac jednoznacznych podejrzen - tyle spirytusu i wodki? Shocked Laughing Laughing Laughing
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Magicnesca
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 3516
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Urwiskowo

PostWysłany: Wto 16:18, 10 Lip 2012    Temat postu:

Kochana Wind u mnie z nalewkami jak z ciastami , ja robię czy piekę , a inni konsumują , więc nie wiem jak to z tym kwasem pruskim , ale wszyscy mówią , że właśnie ta malutka goryczka to jest to ..... acha jeszcze super smaczna była nalewka ze śliwek mirabelek Very Happy
Acha kiedyś nie miała spirytusu izalałam rumek wiśnie i......ponoć też była pychota i to głównie smakowało paniom Laughing

A teraz lece jeść obiadek bo o 18 -tej Brawo Brawo Brawo wypada do aquaparku popływać i poćwiczyć !!!!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Wto 16:38, 10 Lip 2012    Temat postu:

Magi aaaaaaaaaaa to tak sie sprawy maja Laughing No dobra, ale czestowani goscie zyja wiec trzeba miec nadzieje, ze jesli nawet paleta sie tam jakis prusak to w niewielkiej ilosci Laughing Laughing Laughing
Mysle, ze po 6 - 8 tygodniach musze te spirytusowe szalenstwo rozcienczyc tak do 20% Hmmm Jak doleje rumu, to i tak tego nie uzyskam Rolling Eyes Hmmm Hmmm Laughing
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Kawiarenka Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 684, 685, 686 ... 1598, 1599, 1600  Następny
Strona 685 z 1600

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB
Appalachia Theme © 2002 Droshi's Island