Forum Terierkowo Strona Główna
Home - FAQ - Szukaj - Użytkownicy - Grupy - Galerie - Rejestracja - Profil - Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości - Zaloguj
Kuchnia, czyli przepisy na wszelkie pyszności - spis str. 1
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 74, 75, 76 ... 110, 111, 112  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
zadziorny
Administrator


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 41814
Przeczytał: 1 temat

Skąd: Rybnik

PostWysłany: Śro 11:27, 28 Paź 2009    Temat postu:

coztego napisał:
Czy ja już pisałam, że potrzebny mi jest przepis na pyszny barszcz ukraiński?

Nie przypominam sobie Hmmm Niewiem


Ostatnio zmieniony przez zadziorny dnia Śro 11:31, 28 Paź 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
alfiki
Weteran


Dołączył: 07 Kwi 2007
Posty: 3671
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Śro 16:14, 28 Paź 2009    Temat postu:

[link widoczny dla zalogowanych]
Taki jest oryginalny Barszcz Ukraiński ,ja dodaję białą fasolkę i boczek wędzony.

Jest przepyszny
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gość






PostWysłany: Czw 5:59, 29 Paź 2009    Temat postu:

Borsaf napisał:
Ali bidulko, przez ten letarg laptosia to w sekcję archeo musiałaś się zamienić Very Happy

Nooooo, ale nie tylko przez letarg laptosia - przyznaję się bez bicia, że od wakacji nie śledziłam uważnie tego tematu. Całe szczęście, że niewiele było do nadrabiania Smile
Powrót do góry
herba
Zaangażowany


Dołączył: 24 Lut 2008
Posty: 476
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Sob 23:59, 31 Paź 2009    Temat postu:

alfiki napisał:
http://www.eastway.pl/przepis+na+barszcz+ukrainski
Taki jest oryginalny Barszcz Ukraiński ,ja dodaję białą fasolkę i boczek wędzony.

Jest przepyszny



W barszczu ukraińskim fasolka jest ale nie ma octu. Można ugotować barszcz z dodatkiem kwasu burakowego lub użyć kiszonej kapusty zamiast świeżej. Tylko trzeba ją solidnie wycisnąć.
Barszcz można ugotować na dowolnym mięsie lub bez ( wersja postna) i nie trzeba mięsa wyciągać w trakcie gotowania. Zaczynamy gotować barszcz od mięsa z fasolą(dobrze ją przed tym namoczyć ) a potem dokładamy poszczególne składniki w odpowiednim czasie.
No i wcale to danie nie musi być tłuste i jest bardzo zdrowe.
Nie znam żadnego rodaka który by od barszczu się pochorował Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Czw 23:06, 05 Lis 2009    Temat postu:

alfiki napisał:
Wind napisał:
Dla zwolennikow mak pelnoziarnistych polecam wyprobowanie drozdzowki opartej o make pszenna pelnoziarnista. Drozdzowka wychodzi pieknie wyrosnieta, o apetycznym karmelowym kolorze. Dodaje do niej malo cukru, ale nadrabiam iloscia rodzynek, papaja i smazona skorka z cytryny Smile

Oczywiscie proces mieszania, wyrastania i pieczenia w maszynie


Ja poproszę przepis na tę drożdżówkę w maszynie Very Happy


jakos nie dostawalam powiadomien z tego tematu, wiec przepisu nie zapodalam ... nadrabiam wiec teraz Smile

Do maszyny wrzucamy:

3 jaja
70 ml mleka
170 g miekkiego masla (moze byc rozpuszczone, ale letnie a nie gorace)
3 - 4 lyzki cukru dla wersji dietetycznej i 6 - 8 lyzek dla wersji wypasionej Wink
szczypta soli
1/2 kg maki pszennej pelnoziarnistej typ 2000
15 g drozdzy

maszyne zamykamy i ustawiany na ciasto drozdzowe, duze ze srednim zrumienieniem Smile

Po pierwszym wymieszaniu zagladamy do maszyny i jesli ciasto jest zbyt zbite dolewamy jeszcze 20 - 30 ml mleka. Maka pelnoziarnista moze wchlonac wieksza ilosc mleka i o ile do maki tortowej 70 ml bedzie wystarczajace to do pelnoziarnistej niekoniecznie.

Po sygnale maszyny dorzucamy rodzynki, papaje, skorke pomaranczowa, moga tez byc daktyle, kandyzowany ananas czy morelke. Ja slodze ciasto tylko 2 lyzeczkami cukru, ale owocowych dodatkow wrzucam ok. 250 g Smile
Po niecalych 3 godzinach mamy cudownie pachnaca, cudownie smakujaca babeczke z ogromna iloscia blonnika i slodycza w sam raz na popoludniowa kawe Very Happy

Az mi slinka cieknie Smile Jutro tez upieke Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Magicnesca
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 3516
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Urwiskowo

PostWysłany: Pią 20:55, 13 Lis 2009    Temat postu:

ginger podaję Ci przepis na ciasto z chałwą

Ciasto z chałwą

Najpierw piekę biszkopt z 6 jajek Biszkopt zawsze piekę w ten sposób
tyle samo łyżek cukru i mąki ile jest jajek, czyli 6 łyżek cukru i 6 łyżek mąki ,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka, można dodać też kakao (jak kto lubi)

żółtka miksuję z cukrem , potem dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia ,
a następnie ubitą pianę z białek.Piekę w temperaturze 180 stopni , ale nie pytajcie mnie ile dokładnie , bo nie wiem Smile zazwyczaj ok 30 minut
Tortownica średniej wielkości

Masa chałwowa bez pieczenia

25 dag chałwy ( dobra jest Królewska , bo ma duże kawałki orzechów już sama w sobie )
25 dag masła( lub pół na pół z margaryną )
4 łyżki cukru pudru
3 łyżki rodzynek
5 łyżek potartych orzechów włoskich
2 łyżki spirytusu lub rumu ( u mnie bardzo lubią w kremach rum )

Na wierzch
Biszkopty moczone w wódce ( rum) i polane polewą czekoladową

Smacznego !!!!!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Czarna
Weteran


Dołączył: 14 Sty 2008
Posty: 12160
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pią 20:58, 13 Lis 2009    Temat postu:

Mam ślinotok
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Czarna
Weteran


Dołączył: 14 Sty 2008
Posty: 12160
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pią 21:09, 13 Lis 2009    Temat postu:

Magicnesca czy ten biszkopt nasączamy czymś....np. rumem?!?!?!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Magicnesca
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 3516
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Urwiskowo

PostWysłany: Pią 21:24, 13 Lis 2009    Temat postu:

ginger napisał:
Magicnesca czy ten biszkopt nasączamy czymś....np. rumem?!?!?!


możesz jak najbardziej , ale nie wiem czy to nie będzie bardziej alkoholowe ciasto niż chałwowe Twisted Evil ( ja nie nasączam do tego ciasta)
oczywiście rodzynki wcześniej moczymy w alkoholu Very Happy Twisted Evil
Powrót do góry
Zobacz profil autora
herba
Zaangażowany


Dołączył: 24 Lut 2008
Posty: 476
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Sob 20:43, 14 Lis 2009    Temat postu:

Po takim ciachu to samochód prowadzić strach. Weź potem policje przekonaj że nie piłaś

Ostatnio zmieniony przez herba dnia Sob 20:46, 14 Lis 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Sob 21:15, 14 Lis 2009    Temat postu:

Kochani, przychodze po prosbie Smile

Robimy domowke Cool Z uwagi na to, ze hucznie i upojnie swietowac bedziemy rocznice, musi byc tort Smile Oczywiscie tortow nie pieke, bo raczej nie przepadam, ale sceneria uroczystosci wymaga, wiec rady nie ma Cool
Spody kupie gotowe Smile Poszukuje natomiast przepisu na krem, najlepiej "dla doroslych", nie moze byc mdly ... moze z powtykanymi nasaczonymi wisniami, albo rodzynkami ... sama nie wiem ...
Chcialabym aby byl latwy w wykonaniu i zaskakujacy w smaku Very Happy
Pomozecie?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Czarna
Weteran


Dołączył: 14 Sty 2008
Posty: 12160
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Sob 22:00, 14 Lis 2009    Temat postu:

Wind te gotowe spody są niejadalne, no chyba że kupujesz w cukierni a nie w spożywczym... A krem ma być na jajkach, czy raczej niekoniecznie?!?! ja bym poszalała np. z mięskami a tort kupiła np. u Sowy

Mam propozycję, dla dorosłych! ale to będzie na bazie kremówki - więc nie wiem czy Tobie odpowiada, prawdziwe Raffaello, dużo kokosu i mocno nasączone alkoholem - uwierz mi PYCHOTKA!!! Tonqe
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Czarna
Weteran


Dołączył: 14 Sty 2008
Posty: 12160
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Sob 22:03, 14 Lis 2009    Temat postu:

Ps. wygląda pysznie i ZAWSZE wzbudza uznanie i głośne zachwyty u jedzących, no i proste w wykonaniu... (tylko raczej kosztowne)
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Sob 22:08, 14 Lis 2009    Temat postu:

ginger Kochana, dawaj! Moze byc kazdy pomysl! Ma robic wrazenie i dawac prawdziwa rozkosz na podniebieniach ... o inne rozkosze zadbamy inaczej Laughing

BTW i wytlumacz mi prosze, co nie tak z tymi spodami i gdzie mam takie dobre kupic Rolling Eyes
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Czarna
Weteran


Dołączył: 14 Sty 2008
Posty: 12160
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Sob 22:12, 14 Lis 2009    Temat postu:

zaraz Tobie wszystko napiszę na pw Twisted Evil
lecę po mój super tajny notes Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 74, 75, 76 ... 110, 111, 112  Następny
Strona 75 z 112

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB
Appalachia Theme © 2002 Droshi's Island