Forum Terierkowo Strona Główna
Home - FAQ - Szukaj - Użytkownicy - Grupy - Galerie - Rejestracja - Profil - Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości - Zaloguj
Kuchnia, czyli przepisy na wszelkie pyszności - spis str. 1
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 110, 111, 112
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
equitana
Moderator


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 8200
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Poznań!

PostWysłany: Wto 21:26, 02 Gru 2014    Temat postu:

Zajrzałam zapodac zupe dyniowa i trafiłam na przepis na mięso kanapkowe Tonqe pewnie wypróbuję wkrótce .

Zupa dyniowa ( dla sporej rodziny albo kompanii wojska)

Oryginalny przepis pochodzi z kuchni chińskiej 5 przemian i wymaga dodawania wszystkich składnikow w określonej kolejności, kiedys nawet tak robiłam,ale ostatnio mam lenia i robie zwyczajnie, czyli :

1. Gotuję wywar z ok 1 kg miesa drobiowego ( 1/2 kurczaka, szyje indycze+żoładki itd) , 2-3 sporych marchwi, 2 pietruszek, połowy selera, 4 duzych cebul . Wody nie daję za dużo, bo dodawana potem dynia tez ma sporo wody w sobie.. Wywar solimy do smaku.

2. W trakcie gotowanie wywaru dodaje do niego po łyżeczce tymianku i imbiru, 6 ząbków czosnku, 1/2 łyżeczki chili, 1.4 łyzeczki kurkumy

3.Gdy mięso i włoszczyzna są miekkie, wyjmuję je a do gorącego wywaru dodaję ponad 3 kg dyni ( bez skórki i bez miązszu z pestkami) pokrojonej w dużą kostkę. Wywar kiepsko przykrywa taka ilość dyni,ale to w niczym nie szkodzi, i tak sie ugotuje.Gotuję dynię aż jest zupełnie miekka, pewnie z 1/2 h od zagotowania, wtedy wrzucam z powrotem do gara wszystkie warzywa i blenderem robię zupę -krem. Kolejny raz doprawiam- czarnym, mielonym pieprzem i ew. solą. Można dodac 1 łyżeczkę soku z cytryny.

4. Na talerzu można doadć jeszcze po łyzce jogyrtu greckiego albo kwaśnej smietany, natke pietruszki, wkroic gotowane mięso-to juz dowolnie. Zupa ma byc gęsta, pikantna i...pyszna Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Nika
Zaangażowany


Dołączył: 10 Sty 2012
Posty: 1238
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: okolice Tarnowa

PostWysłany: Wto 21:46, 02 Gru 2014    Temat postu:

Uwielbiam zupę dyniową Tonqe .
Ja nie robię na wywarze z mięsa tylko na wodzie-lekko na oleju podsmażam czosnek i cebulę a do garnka gdzie gotuje się dynia dodaję marchewkę i cukinię a jak nie mam to ziemniaka i imbir daję świeży tylko nie dużo bo łatwo przesadzić-jest bardzo mocny Twisted Evil
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wermont
Weteran


Dołączył: 15 Sty 2008
Posty: 3931
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Wto 22:18, 02 Gru 2014    Temat postu:

a ja do tej zupy dodaję curry i mleczko kokosowe, do takiego kremu to rewelacja... mniej przypraw, które tu wymienione, ale właśnie curry i mleczko...
wstyd się przyznać, przez ostatnie 2 tygodnie "przerobiłam" jakieś 25 kg dyni... marynowana, purre, zupy, kostka do zamrażarki...
i robiłam jeszcze potrawkę z kurczaka takiego gotowanego z dynią... i do tego makaron ryżowy...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Victorka
Weteran


Dołączył: 13 Lip 2011
Posty: 8808
Przeczytał: 4 tematy

Skąd: Chorzów

PostWysłany: Czw 20:37, 04 Gru 2014    Temat postu:

Wermont, a musiałaś czy chciałaś?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wermont
Weteran


Dołączył: 15 Sty 2008
Posty: 3931
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Czw 20:48, 04 Gru 2014    Temat postu:

Victorka napisał:
Wermont, a musiałaś czy chciałaś?


Chciałam Cool
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Victorka
Weteran


Dołączył: 13 Lip 2011
Posty: 8808
Przeczytał: 4 tematy

Skąd: Chorzów

PostWysłany: Czw 21:13, 04 Gru 2014    Temat postu:

Dynia bardzo zdrowa. Dobrze przyrządzona - bardzo smaczna. I jesienią tania. A zaprawami można się potem cieszyć cały rok Laughing
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Czarna
Weteran


Dołączył: 14 Sty 2008
Posty: 12159
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Czw 21:20, 04 Gru 2014    Temat postu:

Aleksandra Bobrowska napisał:
...W lodówce trzyma się tak zrobione mięsko ponad tydzień i jest pyszne do kanapek.
Ale że tyle jeszcze trzeba czekać?

Equitana dzięki za przepis, może wypróbuję, tylko taka ilość dla wojska, ale spoko dam radę Tonqe
Powrót do góry
Zobacz profil autora
equitana
Moderator


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 8200
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Poznań!

PostWysłany: Czw 23:16, 16 Kwi 2015    Temat postu:

Ciasto marchewkowe Niki :

Nika napisał:
Proszę bardzo:
5 dużych marchewek utartych na średniej tarce
5 jajek
1,5 szkl.cukru
1 szkl. oleju
2,5 szkl. mąki
1,5 łyżeczki proszku do piecz.
1 łyżeczka sody oczyszcz.
1,5 łyżeczki cynamonu
1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
można dać dla koloru pół łyżeczki kakao(ja daję)

Całe jajka zmiksować z cukrem,dodać mąkę pomieszaną z wszystkimi sypkimi składnikami,potem olej i na koniec domiksować startą marchewkę.Piec ok 1 h w ok 180 st.Z tej porcji wychodzą 2 wąskie,długie keksówki.Można dodać też rodzynki,orzechy,żurawinę,migdały-co kto chce,kombinacja może być dowolna.Nie zdarzyło mi się żeby się nie udał a piekę go często i znika jeszcze gorący.Smacznego!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 110, 111, 112
Strona 112 z 112

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB
Appalachia Theme © 2002 Droshi's Island