Forum Terierkowo Strona Główna
Home - FAQ - Szukaj - Użytkownicy - Grupy - Galerie - Rejestracja - Profil - Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości - Zaloguj
Kuchnia, czyli przepisy na wszelkie pyszności - spis str. 1
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... , 110, 111, 112  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Terriermania
Administrator


Dołączył: 28 Lut 2007
Posty: 4610
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Śro 21:37, 05 Gru 2012    Temat postu:

Magicnesca napisał:
Wind napisał:
a gdzie cytryna i banan? Hmmm Mr. Green Mr. Green Mr. Green


Dzięki juz dodałam cytryne ( startą skórkę z 1 cytryny ) i 1 banana w plastrach w przepisie na FB Twisted Evil


Guy with axe Guy with axe Guy with axe
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Śro 21:53, 05 Gru 2012    Temat postu:

Magi dzieki Slonko, bo troche skladnikow mi brakowalo Laughing Laughing Laughing Ale to nic, bo zawsze na czuja mozna dolozyc Kciuki
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Magicnesca
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 3516
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Urwiskowo

PostWysłany: Wto 9:59, 08 Sty 2013    Temat postu:

Wind dla Ciebie przepis na moje super muffinki nawet przeciwnikom owsa bardzo smakowłay Very Happy

Muffinki marchewkowo-owsiane
składniki suche:
1 szklanka płatków owsianych
1/2 szkl. otręb
1/2 szkl. maki pełnoziarnistej
1/3 szkl.cukru brązowego
1 płaska łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka sody
składniki mokre:
2 szklanki startej marchewki
2 jajka
3 łyżki oleju
1/2 szkl. soku pomarańczowego lub jabłkowego ( mleko)
ja jeszcze dodałam 0,5 szklanki musu jabłkowego zamiast soku ,ale potem i tak dodałam mleko , bo było za suche te ciasto
Wymieszać składniki mokre i potem do wymieszanych składników suchych wlac i wszystko razem wymieszać. Piec w temp. 180 przez 25 -30 minut

Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kati
Weteran


Dołączył: 08 Mar 2007
Posty: 7959
Przeczytał: 5 tematów

Skąd: Będzin

PostWysłany: Śro 9:02, 09 Sty 2013    Temat postu:

Apetycznie wygląda, chyba wypróbuję przepis Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Pią 22:08, 11 Sty 2013    Temat postu:

Magi przepis wpisuje do swojego "niezapomnienika" Wink Wyglada bardzo dobrze. Jak zwykle cukier zastapie stevia a reszta tak jak w przepisie Smile Dzieki Kochana za kolejny pomysl na slodkie sniadanko lub przekaske Kciuki
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Magicnesca
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 3516
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Urwiskowo

PostWysłany: Sob 10:33, 12 Sty 2013    Temat postu:

Wind zobacz co ja dostałam jako niesamowita niespodzianke z Brazylii Very Happy

więc nastepne wypieki będą z stewia Mr. Green
Mam stewie w płynie i......nie wiem jak ja dozowac . Mydełka są ECO z plantacji ekologicznej nad Amazonią . Przysłała mi to znajoma , która ma mojego westie. Widząc moje publikacje na Fb i .......zrobiła mi taka cudowna niespodzankę. Bardzo sie cieszę , bo naszej posliej stewi juz są dodawane chemiczne dodatki. Napisz mi gdzie Ty kupujesz swoja !!! Co sadzisz o ksylitolu ???!!! Ja praktycznie wogóle cukru nie używam , bo nie jadam słodkiego ( czasami po 1 muffinie, jak wyprobowuje nowy przepis Very Happy ), słodzić nie słodzę. Teraz mam zamiar uzywać stewię jako dodatek do surówek ,zamiast odtobiny cukru do wyciagnięcia smaku . Powiedz mi też kochana jak stewia sprawdza sie w wypiekach ???!!! Pytam o to wszystko , bo chce poradzic innym dziewczynom, bo ostatnio ciągle jest proszona pomoc w walce z kilogrami, zwłaszcza ze są to kilogramy ktore powoduja choroby, wiec zmuszone sa do zmian . Daje im wskazówki i nawet mam zamiar zrobic ściage w posiłkami dla nich, więc Twoje będą bardzo cenne wskazówki co do stewii Heart
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Magicnesca
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 3516
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Urwiskowo

PostWysłany: Sob 10:40, 12 Sty 2013    Temat postu:

Wind może te muffinki Ci się spodobaja Very Happy

Muffinki szpinakowe
1 opakowanie mrożonego szpinaku ( 450g )
1 jajko
1 szklanka startego żółtego sera
1/4 szklanka pokrojonej cebuli
1/4 szklanki pokrojonej czerwonej papryki
1 szklanka otręb
1 szklanka płatków owsianych
1 łyżeczka proszku
1 łyżeczka sody
szczypta soli, pieprz, klika kropel sosu tabasco lub innego ostego sosu
na drugi raz zdecydownie dodam czosnek !!!!
Piec w temp.180 stopni przez 20 minut



Próbowałam inna wersję , gdzie dodałam twaróg i czosnek , ale jednak bez twarogu były zdecydowanie lepsze Very Happy Okazuje sie ,że te szpinakowe to dopiero hicior muffinkowy Tonqe Moj TZ mimo ,że nie przepada za szpinakiem , ale go je był zachwycony tymi muffinkami:D
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wermont
Weteran


Dołączył: 15 Sty 2008
Posty: 3931
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Sob 11:14, 12 Sty 2013    Temat postu:

ja też bardzo poproszę o wskazówki, w jakich proporcjach zastępować cukier stevią Smile i gdzie ewentualnie można nasionka zakupić, bo jak na razie mam sproszkowaną ze sklepu...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Magicnesca
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 3516
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Urwiskowo

PostWysłany: Sob 11:38, 12 Sty 2013    Temat postu:

Wermont nasionka to nie wiem , ale sadzonki , a właściwie zioła mozna kupić w Auchan ( różowe opakownie w przeciwnosci do ziól , ktore maja niebieskie napisy ),oprocz tego to sadzonki czy susz można kupic tu [link widoczny dla zalogowanych] Mr. Green

Tez ciekawa jestem proporcji stewii, bo jak robiłam racuchy i dodałam ksylitolu 2 łyżeczki i o dziwo Andrzej nie miałczała ,że są mało słodkie (on nawet nie wie ze jest moim prywatnym testerem co do cukru )
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Czarna
Weteran


Dołączył: 14 Sty 2008
Posty: 12159
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Sob 18:12, 12 Sty 2013    Temat postu:

ja też zakupiłam stevię w tabletkach, bo kawy nie słodzę ale herbatę odrobinę tak, no i wypróbowałam jeden raz, to jest obrzydliwe i smakuje dokładnie tak jak słodzik, czyli dla mnie "blachą" fuj, fuj, fuj!!! stevię mam z firmy zielony listek - 250 tab., na razie podtykam gościom Mr. Green
Ale może ja jakaś dziwna jestem, bo nie mogę przełknąć żadnego napoju "zero cukru", właśnie dlatego, że mi smakuje "blachą"
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wermont
Weteran


Dołączył: 15 Sty 2008
Posty: 3931
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Sob 19:28, 12 Sty 2013    Temat postu:

ja mam stevię w proszku i nie narzekam, do słodzenia właśnie... moi goście, słodzący, też nie mieli nic przeciwko, tylko jeden się wyłamał Wink
i też chyba zielonego listka...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Sob 21:05, 12 Sty 2013    Temat postu:

Magi wielkie dzieki za kolejny przepisik Smile Przyznam, ze szpinakowe muffiny bardzo mnie intryguja Smile Musze zrobic! Moze w poniedzialek Kciuki Tak mysle, ze musza byc pyszne Hmmm Mr. Green A wygladaja oblednie Ach

Co do Stevii, to ta w tabletkach uzywa sie w relacji 1 tabletka = jedna mala lyzeczka cukru.
Stevia w tabletka bardzo slabo sie rozpuszcza, wiec ja kupuje glownie w proszku (Zielony Listek). Stevie mozna poddawac obrobce termicznej, wiec nadaje sie jako dodatek do pieczonych ciast. Z dozowaniem - to troche na oko. Generalnie wrzucam 5 - 8 malych lyzeczek i probuje czy ciasto slodkie Wink Do sernikow dodaje mniej niz np. do drozdzowego.

Magi pewnie wiesz, ale moze innym sie przyda. Jak dodajecie ksylitol do czegokolwiek, to NIE mozecie takich smakolykow dawac psom. Nawet w malych ilosciach! Ksylitol jest bardzo silna substancja trujaca dla psow Sad
[link widoczny dla zalogowanych]

Magi, ale fajowski prezent dostalas!!! Pozytywnie zazdraszczam Brawo Brawo Brawo
Powrót do góry
Zobacz profil autora
FRITZ
Weteran


Dołączył: 23 Lut 2007
Posty: 1853
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Śro 0:00, 16 Sty 2013    Temat postu:

Dzięki Wind za info psy plus ksylitol!!!!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
magnitudo
Moderator


Dołączył: 20 Lut 2007
Posty: 13321
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Poznań

PostWysłany: Wto 11:51, 29 Sty 2013    Temat postu:

przepis z netu [link widoczny dla zalogowanych]
polecam Tonqe

Tort dacquoise z orzechami i daktylami
Składniki na 2 blaty bezowe:
• 6 białek, w temperaturze pokojowej
• 300 g drobnego cukru do wypieków
• 2 łyżki cukru demerara
• 1 łyżeczka białego octu winnego
• szczypta soli
• 8 suszonych daktyli
Pieczenie bezy zacząć od przygotowania papieru do pieczenia. Od dna tortownicy (23 cm średnicy) odrysować dwa koła, papier ułożyć na blaszkach. Daktyle do bezy pokroić na małe kawałki. Piekarnik nagrzać do 180ºC.
Białka wlać do suchej miski, wsypać szczyptę soli. Ubić na sztywną pianę, dodać 1 łyżeczkę octu, a następnie wsypywać po 1 łyżce cukru, cały czas miksując. Gdy już cały cukier znajdzie się w misce ubijać do chwili, aż masa zacznie błyszczeć. Dodać pokrojone daktyle, wymieszać, podzielić na dwie części i wyłożyć na przygotowany papier.
Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika, po około 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec 90 minut. Beza powinna się lekko przyrumienić i delikatnie popękać. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić na kilka godzin lub na całą noc do wystygnięcia.
Składniki na krem:
• 250 g mascarpone
• 300 ml śmietany kremówki 30%
• 1 łyżka cukru pudru
• 150 g masy karmelowej z puszki (dulce de leche)
• pół szklanki orzechów włoskich
• 10 daktyli
Orzechy i daktyle posiekać na małe kawałki.
Do jednej miski włożyć serek mascarpone i masę karmelową, wymieszać łyżką na gładką masę. W drugiej misce ubić śmietanę, pod koniec ubijania dodając 1 łyżkę cukru pudru. Obie masy delikatnie połączyć (śmietanę dodając do serka, a nie odwrotnie). Na koniec wsypać posiekane bakalie, wymieszać.
Na jednym krążku bezy równomiernie rozprowadzić przygotowany krem, przykryć drugim krążkiem. Całość posypać cukrem pudrem wymieszanym z kakao i udekorować środek daktylami i orzechami.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Aleksandra Bobrowska
Zaangażowany


Dołączył: 06 Mar 2014
Posty: 1921
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Bytom

PostWysłany: Sob 7:02, 19 Kwi 2014    Temat postu:

A ja podam Wam przepis, na mięsko gotowane- może ktoś w czasie wielkanocnym spróbuje, bo bardzo łatwo się to robi a na dodatek kest z tego"wędlina" chuda i zdrowa- bo to się je w plasterkach do chlebka.
Proporcja na 50 dkg mięsa (schab, polędwica wieprzowa lub karczek):
Do wąskiego garnka dać:
3 ciut kopiaste łyżeczki soli
1/2 mocno kopiastej dużej łyżki majeranku
1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu mielonego
2 posiekane ząbki czosnku
2 ziela angielskie
1 spory liść laurowy
Wlozyć umyte mięsko, zalac wrzątkiem tylko tyle,by mięso bylo przykryte , zagotować.
Gotować na malym ogniu 1/2 godziny. Odstawić garnek na 6 godzin

Po tym czasie powtórnie zagotować i znów gotować 1/2 godziny.

Po wyłączeniu poczekać 10 minut po czym mięsko wyjąć, od razu zawinąć w folę aluminiową i do lodówki.

W lodówce trzyma się tak zrobione mięsko ponad tydzień i jest pyszne do kanapek.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... , 110, 111, 112  Następny
Strona 111 z 112

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB
Appalachia Theme © 2002 Droshi's Island