Forum Terierkowo Strona Główna
Home - FAQ - Szukaj - Użytkownicy - Grupy - Galerie - Rejestracja - Profil - Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości - Zaloguj
Kuchnia, czyli przepisy na wszelkie pyszności - spis str. 1
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 109, 110, 111, 112  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Terriermania
Administrator


Dołączył: 28 Lut 2007
Posty: 4610
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 19:28, 30 Lip 2012    Temat postu: Magicneska

Magicneska napisał:
Sałatka z grillowanego bakłażąna
100 g sera typu feta
1/2 pęczka natki pietruszki
garść posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki ziaren sezamu
sok z 1/2 cytryny
W miseczce ucieramy 2 wyciśnięte ząbki czosnku z solą, następnie dodajemy sok z cytryny i posiekaną miętę. Bakłażany kroimy w grubą kostkę, polewamy sosem, a następnie mieszamy razem z posiekaną natką, kostkami sera, orzechami i sezamem.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Magicnesca
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 3516
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Urwiskowo

PostWysłany: Pon 21:12, 30 Lip 2012    Temat postu:

Terierrmania pozwolisz ,że uzupełnię ten przepis , bo zdjęcie wcześniej na fb był początek tego przepsiu czyli najpierw grillowałam bakłażana a potem zrobiłam z niego salatkę. Chociaż już zgrillowany był tak dobry ,że zjadłyśmy go z Dagmara i musiałm następnego zgrillować aby zrobić taka sałatkę Twisted Evil
aby było to w całości to wstawie oba przepisy
Sałatka z grillowanego bakłażana
1 wcześniej grillowany bakłażan
100 g sera typu feta
1/2 pęczka natki pietruszki
garść posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki ziaren sezamu
sok z 1/2 cytryny
Najpierw grilujemy bakłażna w następujący sposób :
Grillowany bakłażan

Bakłażana kroimy w plastry grubości ok 2 cm.Plastry solimy i odstawiamy na 30 minut by pozbyć się goryczki.
Szukyjemy marynatę - Oliwę mieszamy z papryką, curry, solą, pieprzem i trzema wyciśniętymi ząbkami czosnku. Po tym czasie plastry myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Układamy je na grillu, smarujemy marynatą i grillujemy ok 5-7 minut.
Potem robimy sałatkę z grillowanego bakłażana, czyli robimy sokim którym polewamy grillowanego bakłażana
W miseczce ucieramy 2 wyciśnięte ząbki czosnku z solą, następnie dodajemy sok z cytryny i posiekaną miętę. Bakłażany kroimy w grubą kostkę, polewamy sosem, a następnie mieszamy razem z posiekaną natką pietruszki, kostkami sera, orzechami i sezamem.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Terriermania
Administrator


Dołączył: 28 Lut 2007
Posty: 4610
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 21:26, 30 Lip 2012    Temat postu:

Magicnesca napisał:
Terierrmania pozwolisz ,że uzupełnię ten przepis , bo zdjęcie wcześniej na fb był początek tego przepsiu czyli najpierw grillowałam bakłażana a potem zrobiłam z niego salatkę.

Całkiem w moim stylu przeoczyć składnik, który gra pierwsze skrzypce w przepisie Mr. Green
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kother
Zaangażowany


Dołączył: 12 Kwi 2010
Posty: 849
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Czw 13:51, 02 Sie 2012    Temat postu:

to musi być pyszne! uwielbiam bakłażany w każdej postaci
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Czarna
Weteran


Dołączył: 14 Sty 2008
Posty: 12159
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Nie 19:56, 26 Sie 2012    Temat postu:

Pyszna drożdżówka (przepis od sąsiadki)
[link widoczny dla zalogowanych]

ciasto:
- 1/2 szklanki letniego mleka
- 4 łyżki cukru
- 3 jaja
- 1/2 kostki drożdży
*wymieszać i odstawić do wyrośnięcia, następnie dodać
- 125g roztopionego masła
- 1/2kg mąki
*całość wyrobić i wyłożyć na blachę do wyrośnięcia

owoce: znaczy dowolne, byle nie za mokre
ja dałam brzoskwinie i śliwki, ale bardzo dużo i temu odrobinę wpadł środek, znaczy po wystudzeniu

kruszonka:
- 125g. miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
*posypać po wierzchu, gdyby "grudki" były zbyt duże, to dodać jeszcze odrobinę mąki

** Pieczemy w 200-220C, ok. 25minut, po czym zostawiamy w gorącym piekarniku, żeby doszło. SMACZNEGO!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
imago
Zaangażowany


Dołączył: 16 Cze 2010
Posty: 2916
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Nie 21:07, 26 Sie 2012    Temat postu:

Dzięki Czarna Tonqe
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Terriermania
Administrator


Dołączył: 28 Lut 2007
Posty: 4610
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Wto 16:01, 13 Lis 2012    Temat postu:

Dietetyczny piernik marchewkowy Magicnesci

Składniki:
4 jajka (240g)
cukier -5 łyżek (dla osób niesłodzących wystarcza 3 łyzki)
mąka (100-150 g)
mus marchewkowy - 2 szklanki (marchewka starta na najdrobniejszych oczkach tarki)
przyprawa do piernika (20g)
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i kolejno żółtka ciągle miksując. Powoli dodajemy mus marchewkowy wymieszany z przyprawą do piernika i miksujemy do uzyskania jednolitego koloru. Na koniec dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką. Nie używamy miksera, żeby nie stracić puszystości ciasta. Foremkę o wymiarach 15cmx30cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej naszą masę piernikową. Pieczemy w temperaturze 180st. ok. 50-60 minut, aż ciasto się przyrumieni i w środku nie będzie mokre. Po upływie czasu wyciągamy i studzimy. Nie powinno za bardzo opaść, lepiej dłużej podpiec, żeby nie było w środku mokre i ciężkie. Jest beztłuszczowe i pyszne! Z podanych proporcji wychodzi 12 porcji.

edit:poprawienie przepisu


Ostatnio zmieniony przez Terriermania dnia Wto 22:25, 13 Lis 2012, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Wto 19:25, 13 Lis 2012    Temat postu:

Magi a jaki ma byc ten mus marchewkowy? Jakis gotowiec czy hand-made tylko jak go zrobic i jaka ma miec konsystencje?

Przepisik wyglada smakowicie! Cukier zastapie stevia, make zwykla pelnoziarnista i robie! Kciuki
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Magicnesca
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 3516
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Urwiskowo

PostWysłany: Wto 20:37, 13 Lis 2012    Temat postu:

Wind w sumie to dałam marchewkę starta na małych oczkach . Przepis skopiowalam ( niechciało mi się przepisywać ) Ale jedno powiem trzeba dac zdecydowanie mniej cukru !!! 3 łyzki myśle ,że całkowicie wystarczy , bo nawet Andrzej stwierdził ze jest słodkie !!! ( ona nawet nie wie ze sie wreszcie odzwyczaja od cukru Very Happy ) Coraz bardziej odpowiada mu nasza ( z Dagmara ) kuchnia niz dawna jego !!!! Juz nawet o koltecie smazonym z panierką to nie pomysli za to urzadzenie czyl;i grill elektryczny to najlepszy gadzet w kuchni !!!Panowie ( u koleżanki mąż) tez szybko sie do niego przekonują !!!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Wto 21:53, 13 Lis 2012    Temat postu:

Dzieki Slonko! Wyprobuje! Skladniki zdrowe i smakowite Smile Dam znac jak mi wyszlo Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Wto 20:30, 20 Lis 2012    Temat postu:

Magi przepis jest cudowny! Robie juz trzeci raz Laughing
Przepis zmodyfikowalam tylko w punkcie cukier - na stevie, oraz make zwykla - dodalam pol na pol pszennej 650 z pelnoziarnista pszenna z Lubelli, a zamiast proszku do pieczenia wrzucilam sode.
W piekarniku ciasto rzeczywiscie musi byc 60 - 70 minut.

A przyprawy do piernika mozna dac nawet wiecej. Ciasto jest wtedy bardziej wyraziste!

Slonko, dzieki za ten przepis! Jestesmy nim zachwyceni Smile A i znajomi nie narzekaja Kciuki

BTW marchewke potraktowalam blenderem. "Tarcie" jest wtedy szybkie i bezproblemowe Laughing
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Magicnesca
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 3516
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Urwiskowo

PostWysłany: Śro 21:21, 21 Lis 2012    Temat postu:

Ciesze się Wind ,że Ci przyp[asowało to ciasto . Ja zzazwyczaj tez używam mąkę pełnoziarnista , ale jak nie mam to robie z takich składników jakie są. Ja i tak nie jadam swoich wypieków , ale przekazuję uwagi jakie przekazują mi Ci co jedzą . Takie samo ciasto można zrobić z musem z dyni ( ale 3 łyżki cukru jest za mało niż przy marchewce )
Ciasto dyniowe ( z dietetycznych )
4 jajka
3 łyżki cukru
2 szklanki mąki
2 szklanki musu z dyni
2 łyżeczki prosku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki imbiru
1-2 jabłka
Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i kolejno żółtka ciągle miksując. Powoli dodajemy mus dyniowy wymieszany z cynamonem i miksujemy do uzyskania jednolitego koloru. Na koniec dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką. Nie używamy miksera, żeby nie stracić puszystości ciasta. Foremkę o wymiarach 15cmx30cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Na końcu wtykamy w ciasto obrane i pokrojone cząstki jabłka. Pieczemy w temperaturze 180st. ok. 50 minut, aż ciasto się przyrumieni i w środku nie będzie mokre. Po upływie czasu wyciągamy i studzimy.



Mus z dynie robię w 2 różne sposoby ( bardziej odpowiada mi przez pieczenie )

Wersja pierwsza: pieczenie

Po umyciu i oczyszczeniu, kroimy dynię na kilkucentymetrowe kawałki. Pieczemy w ok. 180 C przez 40-60 minut, w trakcie można obrócić kawałki na drugą stronę. Po przestudzeniu obieramy ze skórki i miksujemy.

Wersja druga: gotowanie

Dynię myjemy, oczyszczamy i obieramy. Kroimy w małe kawałki i gotujemy w garnku z minimalną ilością wody. Kiedy zmięknie blendujemy i gotujemy jeszcze chwilę w celu odparowania wody.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Terriermania
Administrator


Dołączył: 28 Lut 2007
Posty: 4610
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Śro 19:05, 05 Gru 2012    Temat postu:

Muffinki jogurtowo-cytrynowe z bananem (z FB Magicneski)

-1,5 szkl mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżeczka sody
1/2 szkl cukru
-szczypta soli
-2 jaja
-duży jogurt 400 g
1/4 szklanki oleju
- strata skórka z 1 cytryny
- 1 banan pokrojony w plastry

W jednej misce połączyć suche składniki, w drugiej mokre (jeżeli za gęste należy dodać wody, a jeśli za rzadkie ciutke mąki). Połączyć jedne z drugimi.

Napełniać foremki piec w 180 st ok 15-20 min.Na wierzchu robi się fajna skorupka.Sprawdzać patyczkiem.

edit: uzupełnieni listy skladników Twisted Evil


Ostatnio zmieniony przez Terriermania dnia Śro 21:37, 05 Gru 2012, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Śro 20:06, 05 Gru 2012    Temat postu:

a gdzie cytryna i banan? Hmmm Mr. Green Mr. Green Mr. Green
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Magicnesca
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 3516
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Urwiskowo

PostWysłany: Śro 20:48, 05 Gru 2012    Temat postu:

Wind napisał:
a gdzie cytryna i banan? Hmmm Mr. Green Mr. Green Mr. Green


Dzięki juz dodałam cytryne ( startą skórkę z 1 cytryny ) i 1 banana w plastrach w przepisie na FB Twisted Evil



drugi przepis na muffinki to zamiast cytryny dodaje 4 łyżeczki rozpuszczalnej kawy i 1 łyżeczkę przyprawy do pierników i zamiast banana po pól śliwki suszonej do muffinki , lub powidła śliwkowe , ponoć super Tonqe tak przynajmniej twierdził Bosik
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 109, 110, 111, 112  Następny
Strona 110 z 112

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB
Appalachia Theme © 2002 Droshi's Island