Forum Terierkowo Strona Główna
Home - FAQ - Szukaj - Użytkownicy - Grupy - Galerie - Rejestracja - Profil - Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości - Zaloguj
Kuchnia, czyli przepisy na wszelkie pyszności - spis str. 1
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 108, 109, 110, 111, 112  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Magicnesca
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 3516
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Urwiskowo

PostWysłany: Nie 10:30, 08 Lip 2012    Temat postu:

Terriermania jaka to kradzież !!!! mając zgodę Wink Niewiem
Dołączam zalącznik do tego przepisu


Mogę powiedziec ,że to ciasto z wodą jest bardziej kruche i ta wersja nie jest tak sycąca jak poprzednia , ale myślę ,że to kwestia ilości sera Twisted Evil
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Terriermania
Administrator


Dołączył: 28 Lut 2007
Posty: 4610
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Nie 17:05, 08 Lip 2012    Temat postu:

Magicnesca napisał:
Terriermania jaka to kradzież !!!! mając zgodę Wink Niewiem


kradzież kontrolowana Laughing
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Terriermania
Administrator


Dołączył: 28 Lut 2007
Posty: 4610
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Śro 17:31, 11 Lip 2012    Temat postu:

Nalewka Wiśniowa
kj001 napisał:

...według bardzo prostego i stareńkiego przepisu mojej babci – wydrylowane wiśnie zalewamy spirytusem (lub rozcieńczonym spirytusem, zależy jak mocny ma być trunek) i trzymamy 4-6 tygodni (im dłużej tym aromat owocowy bardziej intensywny). Osobiście do słoja zawsze dorzucam też kilka pestek, bo dają genialny zapach – ale jak kto lubi.
Po tym czasie nalewkę zlewamy, a owoce zasypujemy cukrem. Po kilku dniach cukier rozpuści się i wyciągnie z wiśni resztkę alkoholu. Wtedy nalewkę zlewamy i łączymy z tą pierwszą. Pozostałe owoce, tak jak pisze Magnitudo świetnie nadają się do herbatki i tortów.
Taka kolejność gwarantuje, że nalewka będzie klarowna. Zasypanie owoców cukrem na początku rozpulchni je, dlatego przed ostatecznym zlaniem do karafki proponuję, przelać trunek przez zwykły, papierowy filtr do ekspresu przelewowego.
W ten sam sposób robię nalewki ze wszystkich owoców i zawsze wychodzą genialne zdaniem moich znajomych Kciuki
Moja ulubiona to mieszanka: 1/3 wiśni, 1/3 malin, 1/3 truskawek - polecam!
Fajna jest też bardziej wytrawna wersja: całe cytryny wczesniej mocno wyszorowane i wymyte dość gęsto nadziewamy ziarnami kawy, a nastepnie postępujemy jak wyżej. Jedyna różnica to wczesniej zlewamy nalewkę - max. po trzech tygodniach, inaczej będzie zbyt cierpka. Tą wersję zawsze zalewam rozcieńczonym spirytusem.

Słaba strona nalewek to to, że smakują najlepiej jak swoje odstoją. W młodej nalewce mocno czuć alkohol. W wyleżakowanej alkohol czuje się dopiero po wstaniu z krzesła Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Terriermania
Administrator


Dołączył: 28 Lut 2007
Posty: 4610
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Śro 17:33, 11 Lip 2012    Temat postu:

Nalewka wiśniowa
Magicnesca napisał:
...ja robie nalewkę w ten sposób wsypuję nie drylowane wiśnie, sypię cukier i zalewam spirytusem. Co parę dni wstrząsam słojem aby cukier się rozpuścił . Jest bardzo klarowna i bez filtrowania !!!! i oczywiście bez roboty , sama sie robi ....
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Terriermania
Administrator


Dołączył: 28 Lut 2007
Posty: 4610
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Śro 17:33, 11 Lip 2012    Temat postu:

Ratafia
Magicnesca napisał:
Ale jeszcze lepsza jest ratafia , czyli nalewka która polega na układaniu warstwami oczyszczonych owoców, przesypywania cukrem i zalewanie spirytusem. Przygotowuje się ją od wiosny do jesieni, wrzucając do wielkiego szklanego słoja lub gąsiora z szeroką szyjką , kolejno dojrzewające owoce. A świetna jest do konsumpcji na święta , nie mówić już o owocach do lodów .
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Pon 15:11, 16 Lip 2012    Temat postu:

Wraz z zataczajaca coraz szersze kregi produkcja nalewek, zrodzily mi sie kolejne pytania!
Pieknie prosze mocne w doswiadczenia glowy o rady Mr. Green

1. Po jakim czasie mam filtrowac nalewke? Jak rozumiem filtrowanie byc musi zawsze i po tym fakcie oddzielam plyn od wisni? Poki co moja tygodniowa nalewka jest klarowna niczym woda na lagunie, ale to sie zmieni?

2. Czy wisnie oddzielone po filtrowaniu mozna zalac jeszcze raz? A jesli tak to znowu zasypuje je cukrem na dzien i dwa a potem zalewam alkoholem, czy jednoczesnie dodaje wisnie, cukier i alkohol?

3. Gdzies przeczytalam, ze do nalewek nalezy uzywac "dobrej wodki". Co to znaczy "wodka dobra". Nie pije, wiec jak mam to rozroznic? Cena, producent, co brac pod uwage? W pierwszej nalewce jest wyborowa + spirytus. Kiepsko z ta wyborowa?

4. Jak to jest z dodawaniem np. brandy do nalewki. Kiedy? Zamiast wodki?

5. I ostatnie pytanie. Pewne jest, ze te nalewki beda ZA mocne. Kiedy dodajemy wode? I jaka? Mineralna, zrodlana, przegotowana?

Dziekuje za odpowiedz Tonqe Tonqe Tonqe
Powrót do góry
Zobacz profil autora
magnitudo
Moderator


Dołączył: 20 Lut 2007
Posty: 13321
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Poznań

PostWysłany: Pon 15:44, 16 Lip 2012    Temat postu:

to jest najprostszy, uniwersalny sposób na nalewki, w miarę praktyki każdy sobie udoskonala i modyfikuje robotę Very Happy



Ostatnio zmieniony przez magnitudo dnia Pon 15:45, 16 Lip 2012, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
equitana
Moderator


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 8200
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Poznań!

PostWysłany: Pon 16:00, 16 Lip 2012    Temat postu:

Wind, leniwiec jestem, pisac mi sie za duzo nie chce Wink dlatego znalazłam Ci link do strony o produkcji nalewek Laughing sa tam odpowiedzi na wszystkie Twoje pytania i to odpowiedzi prostsze niz by sie wydawało Wink np: woda do produkcji nalewek ma byc ..dobrej jakości Cool
cytuje "Woda – do wyrobu nalewek powinniśmy używać wody dobrej jakości. Najlepsza jest woda z ujęć głębinowych, źródlana lub mineralna – łatwo dostępna w sklepach. Można też użyć przegotowanej wody z kranu. Najzdrowsza dla serca i organizmu jest twarda woda dolomitowa, zawierająca duże ilości wapnia i magnezu.

Uwaga: Do nalewek nie należy używać wody destylowanej, ponieważ jest ona pozbawiona wszelkiej wartości biologicznej."
Zajrzyj sobie pod ten link i poczytaja potem nie stresuj sie ..naprawde trudno schrzanic nalewkę ,zawsze można ją czyms poprawić, np dodac kolejny nalew, cukier, miód spirytus itd itp

Cytat [link widoczny dla zalogowanych]

Cala zabawa z nalewkami polega na tym,że każdy tak naprawdę robi je troszkę inaczej i (prawie) wszystkie są pyszne Cool


Ostatnio zmieniony przez equitana dnia Pon 16:01, 16 Lip 2012, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Pon 16:24, 16 Lip 2012    Temat postu:

Dziewczyny! Pieknie Wam dziekuje! Zaraz biore sie za czytanie Smile Mam nadzieje, ze bedac w moich okolicach wpadniecie na degustacje! Mr. Green Mr. Green Mr. Green Czujcie sie zaproszone Mr. Green
Powrót do góry
Zobacz profil autora
equitana
Moderator


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 8200
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Poznań!

PostWysłany: Pon 20:42, 16 Lip 2012    Temat postu:

Wind napisał:
Dziewczyny! Pieknie Wam dziekuje! Zaraz biore sie za czytanie Smile Mam nadzieje, ze bedac w moich okolicach wpadniecie na degustacje! Mr. Green Mr. Green Mr. Green Czujcie sie zaproszone Mr. Green


Czuję sie zaproszona i vive-versa Mr. Green zapraszam na degustacje moich,ale musisz sie liczyc z mozliwością upojenia alkoholowego i to znacznego...nalewek mam sporo, niektóre sa z 3-4 kolejnych lat, można porównać, jak zmienia się nalewka z upływem czasu .spróbowanie każdej grozi kacem-gigantem Twisted Evil Twisted Evil
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Terriermania
Administrator


Dołączył: 28 Lut 2007
Posty: 4610
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Śro 6:38, 25 Lip 2012    Temat postu:

Dzisiaj nadszedł ten dzień, zdecydowałam się na zrobienie Zupy pomidorowej wg Tiramisu, tej z bananami i cebulą Kciuki Jak przeżyję konsumpcję, to dm Wam znać Twisted Evil
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Terriermania
Administrator


Dołączył: 28 Lut 2007
Posty: 4610
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Czw 10:11, 26 Lip 2012    Temat postu: Zair Ugru-nad

Zair Ugru-nad napisał:
główne składniki w "moim" bigosie to młoda kapusta, papryka słodka (akurat mam naszą polską, żółtą), jedna papryczka ostra, zeszklona uprzednio cebula. duuużo koperku, trochę świeżego tymianku, trochę curry, a jako dodatek zawierający białko - fasola - akurat miałam czerwoną Wink Może być też zielony groszek lub bób bez skórki.

Do tego wszystkiego pomidory, ewentualnie trochę przecieru pomidorowego żeby zagęścić Wink Ale nie za dużo, bo traci się smak młodej kapusty Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Evelynka
Zaangażowany


Dołączył: 06 Kwi 2010
Posty: 2460
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Tychy

PostWysłany: Pią 12:36, 27 Lip 2012    Temat postu:

Muszę się pochwalić że przedwczoraj zostały już przelane nalewki z czarnej porzeczki i żółtych śliwek.....mmmmmniam, jeszcze jakieś przepisy na śliwkowe naleweczki macie? bo jeszcze trochę spirytusu zostało Mr. Green
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Terriermania
Administrator


Dołączył: 28 Lut 2007
Posty: 4610
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pią 14:24, 27 Lip 2012    Temat postu:

Terriermania napisał:
Dzisiaj nadszedł ten dzień, zdecydowałam się na zrobienie Zupy pomidorowej wg Tiramisu, tej z bananami i cebulą Kciuki Jak przeżyję konsumpcję, to dm Wam znać Twisted Evil


Zapomniałam podzielić się spostrzeżeniami Cool troche xle dobralam ilości składników i na 3 cebule musiałam dodać 4 banany, a nie 3, niestety musiałam tez zredukować ilość chili, żeby młody nie robił potem żyletkami Snakeman zupa jest całkiem, całkiem. Przyznam szczerze, ze nie spodziewałam się, ze to bedzie zjadliwe, ale naprawde jest dobre Cool smak rzeczywiscie oryginalny, czuc ostre, osobno słodycz bananów, kwasek z cytryny. Warto spróbować Kciuki
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Terriermania
Administrator


Dołączył: 28 Lut 2007
Posty: 4610
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Sob 7:07, 28 Lip 2012    Temat postu: Zair Ugru-nad

Zair Ugru-nad napisał:

Magi przepis specjalnie dla Ciebie - oczywiście wegański Wink
Składniki: Bakłażany, pomidory (najlepiej świeże, ale mogą być też z puszki), czosnek (koniecznie nasz polski, nie żaden chiński Wink), sól, pieprz, bazylia (też najlepiej świeża).

Bakłażany kroimy w poprzek na plasterki o grubości ok. 1 cm (jak są trochę grubsze, nie szkodzi Wink). Obsypujemy solą i odstawiamy. W międzyczasie obieramy i siekamy czosnek, bazylię i kroimy pomidory. Pomidory pokrojone wrzucamy do rondla i podgrzewamy, czosnek podsmażamy chwilę na oleju i też dorzucamy do pomidorów. Doprawiamy pieprzem i solą wedle uznania.

Plastry bakłażanów opłukujemy pod bieżącą wodą (powinny się "spocić" i "wypocić" substancje goryczkowe). i obsmażamy na patelni z dosłownie kroplą oleju - bakłażan ma to do siebie, że potrafi wchłonąć każdą ilość oleju. Jak nabierze złocistego koloru, przekładamy do głębokiej patelni / woka, i zalewamy sosem pomidorowym. Wszystko razem dusimy pod przykryciem przez kilkanaście minut. Na koniec zasypujemy posiekaną bazylią, podawać można z ryżem, kaszą, ziemniakami, makaronem - jak komu smakuje Smile

Rewelacyjny obiad na letnie upały - lekki i bardzo zdrowy, szczególnie, jeśli bakłażany podać z kaszą gryczaną lub ryżem naturalnym Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 108, 109, 110, 111, 112  Następny
Strona 109 z 112

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB
Appalachia Theme © 2002 Droshi's Island