Forum Terierkowo Strona Główna
Home - FAQ - Szukaj - Użytkownicy - Grupy - Galerie - Rejestracja - Profil - Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości - Zaloguj
Kuchnia, czyli przepisy na wszelkie pyszności - spis str. 1
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 75, 76, 77 ... 110, 111, 112  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Sob 22:15, 14 Lis 2009    Temat postu:

ginger napisał:
ja bym poszalała np. z mięskami


mieska, to raczej nie bardzo ... wiekszosc towarzystwa nie je, wiec stawiam na afrodyzjaki i juz zamowilam gigantyczne krewetki, kraby i osmiornice Very Happy Dodatkiem dla odmieny beda sery wszelakie, rybne wariacje, pyszne cebulaki i grillowane banany z likierem Smile Mocnym punktem ma byc tort ... i z nim chyba mam najwiekszy klopot Rolling Eyes
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Czarna
Weteran


Dołączył: 14 Sty 2008
Posty: 12160
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Sob 22:48, 14 Lis 2009    Temat postu:

Wind napisał:

mieska, to raczej nie bardzo ... wiekszosc towarzystwa nie je, wiec stawiam na afrodyzjaki i juz zamowilam gigantyczne krewetki, kraby i osmiornice Very Happy Dodatkiem dla odmieny beda sery wszelakie, rybne wariacje, pyszne cebulaki i grillowane banany z likierem Smile Mocnym punktem ma byc tort ... i z nim chyba mam najwiekszy klopot Rolling Eyes


O mamusiu - mogę wpaść prayer prayer prayer Ya winkles
Jakie specjały, no może poza tymi morskimi ... nigdy nie jadłam i nie brzmi zbyt dobrze, chyba żeby w kawałeczkach "nierozpoznawalnych"
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Sob 23:19, 14 Lis 2009    Temat postu:

ginger napisał:
chyba żeby w kawałeczkach "nierozpoznawalnych"


zmartwie Cie okrutnie Rolling Eyes Krewetki zapowiadaja sie jak najbardziej w calosci Wink, kraby raczej tez, tylko osmiorniczki niezle tluczkiem dostana wiec raczej takie nijakie beda Laughing
Powrót do góry
Zobacz profil autora
equitana
Moderator


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 8200
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Poznań!

PostWysłany: Nie 0:04, 15 Lis 2009    Temat postu:

Ginger, u Was tez sa torty od Sowy ?? jadłam bezowo-kajmakowy w Gniexnie i przepadłam na amen Twisted Evil jest tak dobry,ze nie da sie opisać,choc paskudnie się go kroi i podaje Rolling Eyes

Wind, torty robię baaardzo rzadko jesli juz, to bezowy z kremem na suszonych owocach. Fajny jest o tyle,że nie piecze się spodów, tylko kupuje gotowe, dobre , małe bezy i nimi przekłada tort. Krem to zmalakserowane Wink suszone figi, rodzynki, orzechy, sliwki , wymieszane z masłem i jajkami. Bomba w smaku i w kaloriach Twisted Evil
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Nie 0:48, 15 Lis 2009    Temat postu:

equitana, to podziel sie przepisem na ta bombe Very Happy Oprocz konsumpcji beda tez tance, swawole i wygibasy Wink Jest wiec szansa, ze jako tako to spalimy Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
equitana
Moderator


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 8200
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Poznań!

PostWysłany: Nie 0:51, 15 Lis 2009    Temat postu:

Wind, chcesz teraz czy może być jutro ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gość






PostWysłany: Nie 0:56, 15 Lis 2009    Temat postu:

Wind - masa do tortu, która absolutnie nie jest mdła, a da się ją dowolnie modyfikować dodając przeróżne dodatki owocowe to masa mojej teściowej, wielokrotnie sprawdzona. Bez żółtek, a więc bezpieczna, co dla niektórych jest bardzo ważne Smile

Na biszkopt mam też baaaardzo prosty przepis, już łatwiejszego chyba być nie może:

BISZKOPT


6 jajek
1,5 szklanki cukru
2 szklanki mąki
szczypta soli

Jajka (całe) ubić z cukrem, dodać sól i powoli dosypywać przesianą przez sitko mąkę, cały czas ubijając. Mąka musi być przesiana, a przez to napowietrzona, ponieważ do biszkoptu nie dodaje się żadnego spulchniacza.
Tortownicę wyłożyć papierem i wlać do niej ciasto.
Wstawić do nagrzanego do 55 stopni piekarnika, zwiększyć temperaturę do 175 stopni i piec ok. 55 minut.
Można sprawdzić patyczkiem na koniec, czy w środku się dopiekło.

W zależności od potrzeb można z tego zrobić tort, można - po nasączeniu ponczem - położyć owoce na wierzch i zalać galaretką, a można w surowe ciasto powtykać jabłka i razem z nimi upiec.



Ginger co to za tajne przekazywanie dobrych przepisów, co? Guy with axe
Albo wpisz go oficjalnie w naszej kuchni, albo... poproszę o PW Very Happy
Powrót do góry
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Nie 1:08, 15 Lis 2009    Temat postu:

equitana napisał:
Wind, chcesz teraz czy może być jutro ?


spokojnie, moze byc jutro Smile

Ali
, dzieki!

Very Happy

Dziewczyny, jestescie kopalnia wiedzy wszelakiej! Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
FRITZ
Weteran


Dołączył: 23 Lut 2007
Posty: 1853
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Nie 2:03, 15 Lis 2009    Temat postu:

Wind napisał:
alfiki napisał:
Wind napisał:
Dla zwolennikow mak pelnoziarnistych polecam wyprobowanie drozdzowki opartej o make pszenna pelnoziarnista. Drozdzowka wychodzi pieknie wyrosnieta, o apetycznym karmelowym kolorze. Dodaje do niej malo cukru, ale nadrabiam iloscia rodzynek, papaja i smazona skorka z cytryny Smile

Oczywiscie proces mieszania, wyrastania i pieczenia w maszynie


Ja poproszę przepis na tę drożdżówkę w maszynie Very Happy


jakos nie dostawalam powiadomien z tego tematu, wiec przepisu nie zapodalam ... nadrabiam wiec teraz Smile

Do maszyny wrzucamy:

3 jaja
70 ml mleka
170 g miekkiego masla (moze byc rozpuszczone, ale letnie a nie gorace)
3 - 4 lyzki cukru dla wersji dietetycznej i 6 - 8 lyzek dla wersji wypasionej Wink
szczypta soli
1/2 kg maki pszennej pelnoziarnistej typ 2000
15 g drozdzy

maszyne zamykamy i ustawiany na ciasto drozdzowe, duze ze srednim zrumienieniem Smile

Po pierwszym wymieszaniu zagladamy do maszyny i jesli ciasto jest zbyt zbite dolewamy jeszcze 20 - 30 ml mleka. Maka pelnoziarnista moze wchlonac wieksza ilosc mleka i o ile do maki tortowej 70 ml bedzie wystarczajace to do pelnoziarnistej niekoniecznie.

Po sygnale maszyny dorzucamy rodzynki, papaje, skorke pomaranczowa, moga tez byc daktyle, kandyzowany ananas czy morelke. Ja slodze ciasto tylko 2 lyzeczkami cukru, ale owocowych dodatkow wrzucam ok. 250 g Smile
Po niecalych 3 godzinach mamy cudownie pachnaca, cudownie smakujaca babeczke z ogromna iloscia blonnika i slodycza w sam raz na popoludniowa kawe Very Happy

Az mi slinka cieknie Smile Jutro tez upieke Very Happy


Aż ślinka cieknie (szczególnie mojemu Mario ) Smile My uwielbiamy drożdzowe typu Gran Pannettone wow!To jest cud Uwielbiamy Maina SmileSmileSmile ale tak nieczęsto ,prócz Almy da sie ją kupić . Proszę o fotę Twojego drożdzowego SmileSmileSmile i co za maszyne masz ( typ ,firma itp )


Ostatnio zmieniony przez FRITZ dnia Nie 2:05, 15 Lis 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Nie 10:53, 15 Lis 2009    Temat postu:

FRITZ, oj mojemy drozdzowemu wieeeele brakuje do Maina Gran Pannettone. Chocby tych 57 godzin procesu technologicznego, bo moj zamyka sie w 3 Very Happy Nie wspominajac, ze nie ma mowy o 10 godzinach studzenia, bo akurat ta drozdzowka "schodzi" blyskawicznie na cieplo Very Happy
Nie mniej pychota jest niesamowita Very Happy

Tyle szczescia daje nam maszyna Severina. Sadze jednak, ze kazda inna tez bylaby przydatna Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Czarna
Weteran


Dołączył: 14 Sty 2008
Posty: 12160
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Nie 11:25, 15 Lis 2009    Temat postu:

Ali napisał:
Ginger co to za tajne przekazywanie dobrych przepisów, co? Guy with axe Albo wpisz go oficjalnie w naszej kuchni, albo... poproszę o PW Very Happy

Bardzo mi przykro, ale to jest suuuper ciasto na specjalne okazje Wink Twisted Evil Jeszcze nie wiem, kiedy nim zabłysnę przed TTT, to jest mój "as w rękawie"
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Nie 11:30, 15 Lis 2009    Temat postu:

ginger napisał:
Ali napisał:
Ginger co to za tajne przekazywanie dobrych przepisów, co? Guy with axe Albo wpisz go oficjalnie w naszej kuchni, albo... poproszę o PW Very Happy

Bardzo mi przykro, ale to jest suuuper ciasto na specjalne okazje Wink Twisted Evil Jeszcze nie wiem, kiedy nim zabłysnę przed TTT, to jest mój "as w rękawie"


potwierdzam!!! Od samego tekstu pisanego dostalam skurczu zoladka, a slininki zaczely nerwowo i szybko pracowac Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Anisha
Weteran


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 7427
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdynia

PostWysłany: Nie 14:31, 15 Lis 2009    Temat postu:

ginger napisał:
Bardzo mi przykro, ale to jest suuuper ciasto na specjalne okazje Wink Twisted Evil Jeszcze nie wiem, kiedy nim zabłysnę przed TTT, to jest mój "as w rękawie"

Jak nie wiesz, to ja Ci chętnie podpowiem - 5 grudnia byłby idealny! Very Happy Super Super Super
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Czarna
Weteran


Dołączył: 14 Sty 2008
Posty: 12160
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Nie 19:55, 15 Lis 2009    Temat postu:

Anisha napisał:

Jak nie wiesz, to ja Ci chętnie podpowiem - 5 grudnia byłby idealny! Very Happy Super Super Super


chyba jednak nie bardzo to jest ciasto na bardzo elegancką kawę Rock ya a my to się będziemy opychać wielkim mnóstwem specjałów Partyman i piwskiem popijać Rock ya

Jak ja Ci zaserwuję mój własny makowiec, to też palce lizać!!!
Bardzo, ale to bardzo go lubię i robię zawsze na Boże Narodzenie! mam tylko jeden problem, tam potrzebny miód a ja mam kolejną porcję odebrać dopiero una spotkaniu... Chyba muszę pogadać z Adamem Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
equitana
Moderator


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 8200
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Poznań!

PostWysłany: Wto 16:27, 17 Lis 2009    Temat postu:

Bomba kaloryczna i cholesterolowa Wink czyli TORT BEZOWY Z KREMEM OWOCOWYM

Składniki :

70 dag małych bez
60 dag dobrego masła ( najlepsze Gostyńskie Cool , w temp. pokojowej)
6 jaj
12 czubatych łyżek cukru
1 cukier waniliowy
15 ml soku z cytryny
15-20 ml spirytusu
15 dag suszonych śliwek bez pestek
15 dag migdałów-płatki albo sparzone i obrane całe migdały
10 dag fig suszonych
10 dag rodzynek
10 dag orzechów włoskich
10 dag moreli suszonych

Suszone owoce umyć, ew. wyparzyć ,dokładnie wysuszyć i razem z orzechami wrzucić do malaksera, dokładnie rozdrobnić ( pewnie można przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa,ale nie próbowałam) Powstaje nieciekawa breja brązowawej barwy,ale tak ma być Wink
Ubić jaja na parze z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, gęstą masę, schłodzić ją. Masło rozetrzeć bardzo dokładnie, dodawać po trochu suszonych, rozdrobnionych owoców, sok z cytryny, spirytus , bardzo dokładnie wymieszac, nawet lekko rozcierając, na koniec dodać ubite z cukrem jaja i wtedy już tylko delikatnie wymieszać.

Na dnie tortownicy ułozyć pierwsza warstwę bez, na to 1/3 kremu, kolejne bezy, znów 1/3 kremu itd.Wierzch można posypac przesianym kakao i ew. ozdobić -bezami, migdałami, etc.

Z podanych składników robiłam zawsze 2 torty, w średnich tortownicach.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 75, 76, 77 ... 110, 111, 112  Następny
Strona 76 z 112

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB
Appalachia Theme © 2002 Droshi's Island