Forum Terierkowo Strona Główna
Home - FAQ - Szukaj - Użytkownicy - Grupy - Galerie - Rejestracja - Profil - Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości - Zaloguj
Kuchnia, czyli przepisy na wszelkie pyszności - spis str. 1
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 77, 78, 79 ... 110, 111, 112  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
zadziorny
Administrator


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 41844
Przeczytał: 3 tematy

Skąd: Rybnik

PostWysłany: Pią 10:04, 04 Gru 2009    Temat postu:

My niezjedzony od razu chlebek, po ostygnięciu mrozimy. Rozmrożony jest tak samo smaczny jak świeży Very Happy Cool
Powrót do góry
Zobacz profil autora
vigor
Weteran


Dołączył: 19 Lut 2007
Posty: 1147
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Nozdrzec

PostWysłany: Pią 10:10, 04 Gru 2009    Temat postu:

prayer za cenne wskazówki
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Pią 10:16, 04 Gru 2009    Temat postu:

zadziorny napisał:
My niezjedzony od razu chlebek, po ostygnięciu mrozimy. Rozmrożony jest tak samo smaczny jak świeży Very Happy Cool


u nas to nie przejdzie Wink Bo wieksza radoche mamy z wachania a nie ze smakowania Laughing Wink Nie ma to jak budzenie przy milej muzyce i tym aromacie dochodzacym z kuchni Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Magicnesca
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 3516
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Urwiskowo

PostWysłany: Sob 11:46, 05 Gru 2009    Temat postu:

a ja podaję wypróbowany przepis na chlebek który bardzo mi smakował Smile

Chleb pszenny razowy

woda 330 ml
sól 1 i 1/2 łyżeczki
miód 1 łyżka
olej 1 łyżka
mąka pszenna (typ 550) 100 g
mąka pszenna razowa 300 g ( ja dałam pełnoziarnistą pszenna , bo tej nie miałam na stanie )
mąka żytnia razowa 100 g
drożdże 1/2 łyżki

oczywiście pieczony w maszynce Very Happy



Ostatnio zmieniony przez Magicnesca dnia Sob 12:55, 05 Gru 2009, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Magicnesca
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 3516
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Urwiskowo

PostWysłany: Nie 8:50, 06 Gru 2009    Temat postu:

następny chlebek

Jogurtowy chleb pełnoziarnisty
woda 200 ml
jogurt 130 ml
sól 1 i 1/2 łyżeczki
cukier 1 łyżka
mąka pszenna (typ 550) 200 g
mąka pszenna razowa 200 g
Mąka żytnia razowa 100 g
drożdże 1/2 łyżki

Powrót do góry
Zobacz profil autora
Ravena
Weteran


Dołączył: 30 Cze 2007
Posty: 1784
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdynia

PostWysłany: Nie 17:58, 06 Gru 2009    Temat postu:

Pożerając wzrokiem chlebki samorobne proszę o przepis na indyka.
Chcę zrobić pieczoną indyczkę - w całości. Pierwszy raz samodzielnie. Potrzebuję dokładny przepis na udanego ptaka.
Instrukcja jak dla 6-latka wskazana.

Prrroszę! Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Sirion
Weteran


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 3989
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: ŁÓDŹ

PostWysłany: Nie 18:41, 06 Gru 2009    Temat postu:

Indyczkę rozmrozić, oczyścic z ewentualnych resztek pierza, umyć z zewnatrz i w srodku. Natrzeć solą też z zewnatrz i w srodku. Włożyć do naczynia czy brytfanny o wielkości pasującej do indyczki. Dodać masła (ok pół paczki jak indyczka duża, do mniejszej troche mniej), podlać niewielką iloscią wody. Wstawic do piekarnika. Nastawic piekarnik na 180 stopni. Początkowo piec przykrytą. Jak naczynie bez pokrywy, to osłonić folią aluminiową. Po godzinie do półtorej odkryć ptaka i piec dalej, polewając co pewien czas tym co się zbiera na dole naczynia. Piec do miękkości (mała w sumie tak dwie godziny do dwóch i pół, dużej lepiej dac w sumie trzy godziny).

Co podac do indyczki, to ja tu już kiedyś podawałam.

Indyczka ma tę zaletę, że w sumie piecze się sama, nie wymaga jakiś przypraw, bo sama z siebie ma specyficzny smak.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Ravena
Weteran


Dołączył: 30 Cze 2007
Posty: 1784
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdynia

PostWysłany: Nie 18:58, 06 Gru 2009    Temat postu:

Sirion - dziękuję bardzo prayer Very Happy Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
hana
Gość





PostWysłany: Nie 19:48, 06 Gru 2009    Temat postu:

Very Happy mój Tata to nasoloną indyczkę trzyma conajmniej noc na balkonie; pieczenie-ok 1 godz. na kg wagi, w temp. ok 150* pod folią aluminiową, pod koniec , czyt. jak patyczek czy długi widelec lekko"'wchodzi" , to termoobieg żeby się zrumieniła
jako dodatek borówki z gruszkami Very Happy


Ostatnio zmieniony przez hana dnia Nie 19:51, 06 Gru 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Ravena
Weteran


Dołączył: 30 Cze 2007
Posty: 1784
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdynia

PostWysłany: Nie 19:58, 06 Gru 2009    Temat postu:

Halinko - Tobie też dziękuję Very Happy Już naniosłam zapiski na kartkę w zeszycie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Nie 20:07, 06 Gru 2009    Temat postu:

Sirion, a czy duza czesc (np. piersi) takiej indyczki nie sa suche? Przyznam, ze do grillowania, gotowania czy drobiowego bigosu Smile kupujemy tylko indycze podudzia albo indyczy udziec. Obdzieram je ze skory, wykrawamy ewentualny tluszczyk i tak albo zapiekam, albo grilluje, albo gotuje, aby dalej cos z tym zrobic (bigosik, galaretke, tortillki).
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Magicnesca
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 3516
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Urwiskowo

PostWysłany: Pon 20:56, 07 Gru 2009    Temat postu:

to powiększa się nasze grono "maszynistów" to wstawiam następny przepis chlebka. A jest rewelacyjny Very Happy pychota .

Chleb pszenno-żytni na piwie

składniki
2 szklanki maki pszennej tortowej ( ja w trakcie mieszania trochę jeszcze dosypałam , bo było trochę za luźne)
1 szklanka maki żytniej razowej
1 szklanka mąki pszennej razowej
1 szklanka wrzącej wody
1 szklanka ciemnego piwa ( ja dałam karmi classic)
1 łyżki miodu
4 dag drożdży
1 łyżka soli

sposób przygotowania
Jeśli miód jest gęsty należy go stopić. Woda może być zimna ja dałam wrżątek. Włożyć wszystkie składniki do maszyny. Program Normal (3,5 godz.)- u mnie program 1 .

Powrót do góry
Zobacz profil autora
maddy



Dołączył: 21 Kwi 2009
Posty: 650
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdynia

PostWysłany: Pon 23:12, 07 Gru 2009    Temat postu:

Magicnesca a w piekarniku w jakiej temperaturze i ile to piec?

ja uwielbiam taki wlasny chlebek i czasem robie, jak mi sie przypomni, ale raczej takie zwyczajne, za to hitem dla mnie jest chleb z maki razowej z bazylia i czosnkiem Very Happy Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
hana
Gość





PostWysłany: Pon 23:46, 07 Gru 2009    Temat postu:

Rolling Eyes
jeszcze indyczka- trzeba co jakiś czas polewać sosikiem spływającym żeby nie było s u c h e ( dzięki Wind za pytanko, przypomniałam sobie co Tata mówił)
Powrót do góry
Sirion
Weteran


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 3989
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: ŁÓDŹ

PostWysłany: Wto 10:35, 08 Gru 2009    Temat postu:

Wind, toteż pisałam, że od momentu, gdy odkrywamy indyczkę, trzeba ją co pewien czas polewać tym, co się na dole naczynia zbiera. W sumie indyczka mniejsza jest smaczniejsza od dużej.

Zapomniałam o jednym. Jak kto umie (ja nie Embarassed ), to mozna przed pieczeniem usunąć te skostniałe sciegna z nóg. Podobno łatwo sie to robi, ale ja nie umiem ....
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 77, 78, 79 ... 110, 111, 112  Następny
Strona 78 z 112

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB
Appalachia Theme © 2002 Droshi's Island