Forum Terierkowo Strona Główna
Home - FAQ - Szukaj - Użytkownicy - Grupy - Galerie - Rejestracja - Profil - Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości - Zaloguj
Kuchnia, czyli przepisy na wszelkie pyszności - spis str. 1
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 78, 79, 80 ... 110, 111, 112  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Magicnesca
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 3516
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Urwiskowo

PostWysłany: Wto 14:45, 08 Gru 2009    Temat postu:

maddy napisał:
Magicnesca a w piekarniku w jakiej temperaturze i ile to piec?

ja uwielbiam taki wlasny chlebek i czasem robie, jak mi sie przypomni, ale raczej takie zwyczajne, za to hitem dla mnie jest chleb z maki razowej z bazylia i czosnkiem Very Happy Very Happy


w piekarniku ma się ponoć piec 45 minut w temperaturze 200 stopni, ale ja piekę od razu w maszynie , więc nie wiem jak wyjdzie ta opcja Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Magicnesca
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 3516
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Urwiskowo

PostWysłany: Wto 14:51, 08 Gru 2009    Temat postu:

Wiecie co Ci moi w domu chyba tak byli "stęsknieni" za drożdżówkami , że ostatnią drożdżówkę gniota zjedli ,że nawet go nie skosztowałam i może dobrze , bo teraz po nowej próbie widzę jaki straszny z niej był gniot Embarassed Embarassed Embarassed
ale za to dzisiejsza próba drożdżówki była całkiem udana Laughing
efekt


bakalie uciekły na dół Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
maddy



Dołączył: 21 Kwi 2009
Posty: 650
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdynia

PostWysłany: Wto 15:40, 08 Gru 2009    Temat postu:

Magicnesca, czyli tak jak przy innych moich przepisach
dzieki wielkie Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Flaire
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 10529
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Wto 20:01, 08 Gru 2009    Temat postu:

Jeszcze odnośnie indyczki...

Ja robię troszkę inaczej, niż metody tu opisane, ale to w sumie nie ma wielkiego znaczenia. W tym pieczeniu jest jedna kluczowa sprawa, a mianowicie, żeby ptaszydła nie piec zbyt długo - indyczka pieczona nawet troszeczkę za długo będzie sucha (szczególnie pierś) i żadne polewanie sosikiem w takim przyadku nie pomoże. Wbrew pozorom, uchwycenie właściwego momentu wyjęcia z pieca nie jest proste, bo chodzi o to, żeby udka nie były surowe (one pieką się dłużej), a pierś nie była sucha... Jeśli ma się termometr do mięsa, to jest on pomocny w określeniu tego momentu. Ja kiedyś, dawno temu, posługiwałam się właśnie termometrem, ale po 30 latach pieczenia indyka co najmniej dwa razy w roku - to tradycyjne danie Hamerykanów na Święto Dziękczynienia (obowiązkowko) i na dzień Bożego Narodzenia - umiem już wyłapać ten moment "na czuja". Smile

Powodzenia! Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Sirion
Weteran


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 3989
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: ŁÓDŹ

PostWysłany: Wto 20:10, 08 Gru 2009    Temat postu:

No Amerykanie to jeszcze temu indykowi wpychają w środek rozmaite farsze.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Flaire
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 10529
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Wto 20:16, 08 Gru 2009    Temat postu:

Sirion napisał:
No Amerykanie to jeszcze temu indykowi wpychają w środek rozmaite farsze.
Albo pchają do środka, albo pieką oddzielnie. Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
alfiki
Weteran


Dołączył: 07 Kwi 2007
Posty: 3671
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Śro 1:38, 09 Gru 2009    Temat postu:

Sirion napisał:
Wind, toteż pisałam, że od momentu, gdy odkrywamy indyczkę, trzeba ją co pewien czas polewać tym, co się na dole naczynia zbiera. W sumie indyczka mniejsza jest smaczniejsza od dużej.

Zapomniałam o jednym. Jak kto umie (ja nie Embarassed ), to mozna przed pieczeniem usunąć te skostniałe sciegna z nóg. Podobno łatwo sie to robi, ale ja nie umiem ....


Ścięgna powinno się wyciągać. Łatwo się to robi ,tylko sił trochę trzeba.Nacina się dookoła nogę przy stawie i wyciąga tę paskudę kombinerkami Very Happy Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Śro 14:32, 09 Gru 2009    Temat postu:

Magi, informacja specjalnie dla Ciebie Smile


Jak odzywiac i dbac o ZAKWAS

Magi, w woreczku masz pare lyzek zakwasu. Przelej go do jakiegos wysokiego pojemnika (plastikowego, albo szklanego sloika). Pozostaw w temperaturze pokojowej na dobe, niech sobie odpocznie i pozna swoj nowy domek Wink
Po ok. 24h wrzuc do niego pare lyzek stolowych maki ZYTNIEJ (moze byc zurkowa lub pelnoziarnista) i tyle wody aby po wymieszaniu (ja to robie mikserem) powstala konsystencja gestej smietany.
Taka mieszanke odstawiamy w ciemne i cieple miejsce, z dostepem do powietrza Smile
Zakwas w ciagu paru godzin powinien odwdzieczyc sie intensywna praca i wyrastaniem. Juz wlasciwie po 6 godzinach mozna go uzyc do wypiekania chlebka.

Jesli czesto pieczemy (codziennie, co dwa dni) chleb, zakwas powinien byc odzywiany codziennie (lub co dwa dni) i przechowywany w temp. pokojowej. Jesli chleb pieczemy co 3 - 4 dni, mozemy zakwas przechowywac w lodwoce (wtedy go nie karmimy) i wyciagac na 8 - 10 godzin przed pieczeniem, aby odzywic zakwas i pozwolic mu wyrosnac Smile
A jak jedziemy na urlop np. na 2 - 3 tygodnie, polecam aby przed wyjazdem solidnie nakarmic naszego zakwasowego zwierza i wstawic do lodowki. Jest wtedy pewnosc, ze nie umrze z glodu i w swej hibernacji poczeka do naszego powrotu Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
equitana
Moderator


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 8200
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Poznań!

PostWysłany: Śro 14:49, 09 Gru 2009    Temat postu:

U mnie zakwas, nastawiony w niedzielę wieczorem, na mące żytniej żurkowej, rośnie pięknie Very Happy Dostał dziś kolejny raz jeść, wczoraj też. Chciałam na nim piec w sobotę,ale już chyba w piątek rano zacznę zakwaszać ciasto i wtedy właśnie w sobotę wieczorem będzie ok.
Wind, po wyciągnięciu w lodówki tez trzeba go podkarmić, prawda ? I dopiero jak znów urośnie,używać do pieczenia ? Mi się tego zakwasu sporo zrobiło i zastanawiam się,czy by nie można na części żurku ugotowac ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Śro 15:06, 09 Gru 2009    Temat postu:

equitana, po wyciagnieciu z lodowki mozesz dokarmic jedynie 1 - 2 lyzkami maki. To wystarczy Smile Mozesz tez dokarmic wieksza iloscia, a jak po 6 - 8 godzinach wyrosnie natychmiast uzyc do pieczenia.
Ja nie zakwaszam ciasta.

Wrzucam wszystkie skladniki "na raz" do maszyny, wraz z zakwasem (ok. 200g - 250g) i w ciagu procesu mieszania, wyrastania i pieczenia otrzymuje pulchny chlebek Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Ravena
Weteran


Dołączył: 30 Cze 2007
Posty: 1784
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdynia

PostWysłany: Śro 17:19, 09 Gru 2009    Temat postu:

Hamerykańskim i polskim Dziewczynom dziękuję za indycze uwagi Very Happy
Do świąt zostało jeszcze trochę czasu, więc gdyby pojawiły się dalsze refleksje - proszę się nimi podzielić!
Każdy drobiazg może mieć kluczowe znaczenie - np. że należy piec lewą nogą na południe... Very Happy

A poważnie: przepis przepisem, ale najważniejsza jest praktyka i obserwacje z nią związane.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
iva



Dołączył: 03 Mar 2008
Posty: 354
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Śro 19:01, 09 Gru 2009    Temat postu:

Kremowy sernik piernikowy

Składniki na spód:
•180 g ciastek digestive w gorzkiej czekoladzie, pokruszonych
•50 g masła, roztopionego
•50 g posiekanych drobno orzechów włoskich
•1,5 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika

Wszystkie składniki na spód wymieszać. Wcisnąć je w dno i boki tortownicy o średnicy 20 - 21 cm, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Odstawić do czasu przygotowania masy serowej.

Składniki na masę:
•350 g twarogu śmietankowego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
•250 g serka mascarpone
•3 jajka
•pół szklanki jasnego brązowego cukru
•pół szklanki golden syrupu (można zastąpić płynnym miodem)
•1 szklanka śmietany kremówki
•1 łyżka mąki pszennej
•aromat rumowy (do smaku)

Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę (białek nie oddzielamy od żółtek). Masę serową wylać na ciasteczkowy spód. Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut. Wystudzić, włożyć na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.

Przed podaniem oprószyć delikatnie 2 łyżeczkami kakao wymieszanymi z połową łyżeczki przyprawy korzennej.

Wykonanie tego sernika jest bardzo proste, a efekt Tonqe Przepis pochodzi ze strony [link widoczny dla zalogowanych] - sprawdziłam juz kilka przepisów na serniki i wszystkie są świetne Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Magicnesca
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 3516
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Urwiskowo

PostWysłany: Śro 19:43, 09 Gru 2009    Temat postu:

mogą też być zamiennie ciasteczka typu Lu albo biszkopty, ciasteczka petit beurre lub dowolne ich kombinacja.Ja jeszcze dodaje trochę rumu , tak na oko Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Magicnesca
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 3516
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Urwiskowo

PostWysłany: Śro 20:45, 09 Gru 2009    Temat postu:

ginger podaję Ci przepis na paszteciki .A z rumem na "oko" bo z tym to nie wiem kto jaki ma smak i potrzebuje ile rumu aby mu smakowało Twisted Evil

Paszteciki drożdżowe z pieczrkami

Ciasto:
7g drożdży ( instant )
500g mąki
łyżeczka cukru
1/2 szklanki mleka
250g masła
2 jaja
szczypta soli

Farsz:
ok. 600g pieczarek
1-2 cebule
2 łyżki mąki (raczej płaskie)
1/2 szklanki śmietany
1 żółtko (białko do posmarowania wierzchu)
sól, pieprz
olej do smażenia

Ja ciasto wyrabiałam w maszynce , ale ręcznie robi się tak :

Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać ciepłe mleko i wymieszać.
Dodać mąkę, jajka, stopione i ostudzone masło oraz sól.
Wyrobić dokładnie ciasto i odstawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia (przykryć).

Farsz:
Pieczarki i cebulę pokroić w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzać tłuszcz i wrzucić cebulę, podsmażyć.
Dodać pieczarki. Dusić pod przykryciem do miękkości.
Mąkę wymieszać w ok. 1/2 szklanki zimnej wody.
Dodać do farszu, zagotować.
Dodać śmietanę, żółtko oraz przyprawy (sól, pieprz).
Do farszu można dodać koperek lub natkę.

Ciasto po wyrośnięciu jeszcze raz zagnieść.
Wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować na ok. 1 cm.
Pokroić na pasy 30X10 cm i na środek każdego nałożyć farsz. Zagiąć w połowie a potem pociąć pod skosem .Posmarować białkiem.
Piec w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 165 stopni ( bez termoobiegu 170 ) przez 25- 30 minut



jeszcze lepsze są z kapustą i grzybami , ale miałam w domu tylko pieczarki Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
coztego
Gość





PostWysłany: Śro 21:30, 09 Gru 2009    Temat postu:

iva napisał:
Kremowy sernik piernikowy

Nie mogę powstrzymać ślinotoku Very Happy
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 78, 79, 80 ... 110, 111, 112  Następny
Strona 79 z 112

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB
Appalachia Theme © 2002 Droshi's Island