Forum Terierkowo Strona Główna
Home - FAQ - Szukaj - Użytkownicy - Grupy - Galerie - Rejestracja - Profil - Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości - Zaloguj
Kuchnia, czyli przepisy na wszelkie pyszności - spis str. 1
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 42, 43, 44 ... 110, 111, 112  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Jura
Weteran


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 2136
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Wto 23:03, 13 Lis 2007    Temat postu:

Anisha napisał:
Ja się stanowczo domagam przepisu Jury na ciasteczka serowe z poznańskiej klubówki, doskonałe do pifka! Wink Very Happy

Czuję się wielce zaszczycona i już podaję przepis.
1/2 kg żółtego sera (ementaler lub coś w podobie),
20 dag mąki (tak było w przepisie, a ja dałam nie wiem, ile, chyba trochę mniej),
2 żółtka,
łyżeczka proszku do pieczenia,
sól.

Ser zetrzeć na tarce, a potem wymieszać z całą resztą, aby wyszło takie ciasto, które dałoby się rozwałkować (ja dodawałam trochę wody). To ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości 1-2 cm. i wykrawamy ciasteczka, które wstawiamy do piekarnika (w przepisie 180 stopni) mniej więcej (w moim nie wycechowanym piekarniku ciutelkę więcej) na 15 minut.

I to by było na tyle. Po wyjęciu ciastek byłam pewna, że są z zakalcem, ale jak ostygły okazały się OK.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Anisha
Weteran


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 7427
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdynia

PostWysłany: Wto 23:08, 13 Lis 2007    Temat postu:

Jura, dzięki! Przepis prosty jak konstrukcja cepa - powinno się udać! Wink Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gość






PostWysłany: Wto 23:15, 13 Lis 2007    Temat postu:

Jura napisał:
...
łyżeczka proszku do pieczenia ...

Nie proszku do pieczenia, a proszku do prania

Taki składnik podał mi mój osobisty mąż na wystawie, bo już na wystawie pytał Jurę o ten przepis...
A mnie się właśnie przypomniało, że jedno ciasteczko zakamuflowałam i przywiozłam w kuferku do domu. Idę pożreć Very Happy
Powrót do góry
magnitudo
Moderator


Dołączył: 20 Lut 2007
Posty: 13321
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Poznań

PostWysłany: Wto 23:35, 13 Lis 2007    Temat postu:

Jura, ciasteczka były pychota Tonqe też takie upiekę. Dzięki za przepis Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
coztego
Gość





PostWysłany: Nie 13:11, 18 Lis 2007    Temat postu:

Wyjęłam dzisiaj z zamrażalnika ciasto francuskie, bo już się mrozi od kilku tygodni Laughing , przejrzałam francuskie przepisy i zwycięzcą na najłatwiejsze ciasteczka francuskie został przepis Hanik, tylko powidła śliwkowe będą kupne Cool
Powrót do góry
Gość






PostWysłany: Nie 13:18, 18 Lis 2007    Temat postu:

Mam nadzieję, że jak zrobisz to wszystkich nas poczęstujesz - chociaż fotografią Very Happy
Powrót do góry
coztego
Gość





PostWysłany: Nie 16:31, 18 Lis 2007    Temat postu:

No nie wiem... Z pieca wyjęte, nie wyglądają najlepiej. To nie znaczy, że nie zjemy Laughing

Hanik, w czym rzecz, gdzie popełniłam błąd? Przypaliły mi się powidła z góry Hmmm
Powrót do góry
ela
Weteran


Dołączył: 16 Lut 2007
Posty: 8577
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kłodzko

PostWysłany: Nie 17:21, 18 Lis 2007    Temat postu:

[link widoczny dla zalogowanych]

Muszelkowa sałatka Karoliny Smile

Składniki:
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 1 puszka groszku konserwowego
- kilka ogórków konserwowych
- po jednej średniej papryce czerwonej, żółtej i zielonej
- 2 duże udka wędzonego kurczaka
- makaron Lubella muszelki nr 26, conchigliette piccole
- majonez (2, 3 łyżki stołowe)
- przyprawy: zioła prowansalskie, świeżo mielony pieprz kolorowy

Sposób przyrządzenia:
W osolonej wodzie ugotować makaron z ziołami i warzywnymi ziarenkami smaku.
Warzywa pokroić w kostkę, odsączyć groszek i kukurydzę.
Mięso z udka z kurczaka pokroić w kosteczkę.
Wszystko włożyć do jednej miski, przyprawić, wymieszać z majonezem.
Sałatkę odstawić do lodówki na godzinę.

Znakomicie smakuje z ciepłymi bułeczkami francuskimi
zapiekanymi z serem camembert lub brie posypanym bazylią
lub ziołami prowansalskimi.

Smacznego!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
nitencja
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 5596
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Livingston

PostWysłany: Nie 17:40, 18 Lis 2007    Temat postu:

mmmmmmm mniam mniam .................. Alez byla pyszna !
Powrót do góry
Zobacz profil autora
alfiki
Weteran


Dołączył: 07 Kwi 2007
Posty: 3671
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Śro 11:20, 21 Lis 2007    Temat postu:

Ja serowe robię jeszcze takie :

PALUSZKI SEROWE

Ciasto francuskie - 45 dag lub 10 płatów
1 żółtko
5 dag utartego sera "żółtego "
1 łyżka mleka
1 - 2 łyżeczek słodkiej papryki
5 dag posiekanych migdałów

Ciasto rozmrozić. Mikserem rozetrzeć żółtko z mlekiem - POSMAROWAĆ 5 płatów ciasta.
5 pozostałych POSYPAĆ serem, papryką i migdałami - PRZYKRYĆ je płatami posmarowanymi mlekiem z żółtkiem.
POKROIĆ na wąskie paski i ZWINĄĆ w sznurek / poskręcać /
PIEC 10 - 15 min w 225 st.

[b]II Wariant - " świńskie uszka"


PLATY ZWINĄĆ do środka - zaczynając od najdłuższego boku / jak chustę / Takie rolady wstawić na krótko do zamrażalnika. Po wyjęciu POKROIĆ ostrym nożem na cienkie plastry. PIEC 15 - 20 min 200st.

Świetne na zagryzkę i nie tylko Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
alfiki
Weteran


Dołączył: 07 Kwi 2007
Posty: 3671
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Śro 11:52, 21 Lis 2007    Temat postu:

Jeszcze szybkie ciasto,można dodawać do niego na wierzch przed pieczeniem co się chce, lub traktować jak bazę do nakładania na nie już po ostygnięciu.
Sprawdziłam ,że źle wychodzi na mąkach kupowanych w BIEDRONCE.

1 szkl. maki pszennej /przesianej /
1/2 szkl. maki ziemniaczanej
4 duże jajka
1 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kropla olejku migdał.
WSZYSTKO razem zmixsować i dodać do tego
250 dag stopionego ciepłego tłuszczu /masło ,margaryna /
jeszcze mixsować do gładkości.

WYLAĆ na blaszkę i cienko rozsmarować. /duża blaszka /

I wariant - poukładać od razu owoce PIEC 170 st. do zrumienienia.
II wariant - piec samo ciasto / 170st. / wystudzić po upieczeniu i
poukładać na spodzie owoce ,zalać galaretką.


Robi się to szybko , jest niedrogie i najważniejsze w rodzinie nazywają to - Placek Ulubiony. Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
magnitudo
Moderator


Dołączył: 20 Lut 2007
Posty: 13321
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Poznań

PostWysłany: Śro 14:31, 21 Lis 2007    Temat postu:

Kochani Święta zbliżają się wielkimi krokami Shocked Moja mama w tym okresie zawsze piekła piernik, który na Święta, jak został to na Sylwestra rozpływał się w ustach Tonqe Te Święta nie będą już takie same więc chciałabym coś zrobić nowego. Od equitany mam przepis na keks, który im dłużej leży jest pyszniejszy. Może wy też macie przepisy na smakołyki świątecznr, które można, albo powinno, zrobić sięwcześniej Wink Very Happy
DAWAJCIE Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Sirion
Weteran


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 3989
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: ŁÓDŹ

PostWysłany: Śro 15:03, 21 Lis 2007    Temat postu:

Niemieckie drożdżowe świateczne - Stollen

Może tak - jak się robi drożdżowe na babki zakładam, że każda wie. Nie podam przepisu dokładnego, bo zawsze to robię na oko. Musi być tylko uczciwie na samych żółtkach i prawdziwym maśle.
Robimy więc ciasto drożdżowe, dając troche wiecej mąki niż normalnie, bo piecze się nie w formie i nie moze sie rozlewać. Do ciasta dodajemy jako przyprawę odrobine zmielonego cynamonu, goździków i gałki muszkatołowej. To trzeba z wyczuciem, bo ma pachnieć korzeniami, ale nie tak intensywnie jak piernik. Do ciasta dodajemy na koniec po drugim wyrośnieciu po ok 10 dkg rodzynek namoczony, skórki pomarańczowe i obranych posiekanych migdałów. Ciasto rozciągamy na stole w możliwie prostokątny placek o grubości tak ze 2 cm. Mniej więcej na 1/3 szerości wzduż układamy wałek z marcepanu długości tego prostokąta. Zaginamy ciasto wzdłuż tego wałka. To ma tak wyglądać, aby dolny brzeg był wysuniety przed górny na kilka centymetrów. Według niemieckiej tradycji to ciasto ma przypominac złożne pieluszki. Układamy na blasze do pieczenia. Pieczemy gdzieś 160 stopniach. Gdy ciasto się upiecze, po wyjęciu z pieca natychmiast oblewamy rozpuszczonym masłem i bardzo obficie obsypujemy cukrem pudrem. Sypiemy tak długo, aż nie będzie widać, że cukier podsiąka tłuszczem. Zostawiamy do ostygnięcia. Letnie owijamy szczelnie w folie aluminiową lub plastikową spożywczą. Zaczynamy jeść gdzieś po tygodniu. Jeśli po ukrojeniu części, będzie zawsze szczelnie pakowane, to i po trzech tygodniach jest dobre.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hanik
Gość





PostWysłany: Śro 16:18, 21 Lis 2007    Temat postu:

coztego napisał:
Wyjęłam dzisiaj z zamrażalnika ciasto francuskie, bo już się mrozi od kilku tygodni Laughing , przejrzałam francuskie przepisy i zwycięzcą na najłatwiejsze ciasteczka francuskie został przepis Hanik, tylko powidła śliwkowe będą kupne Cool


Jakieś podróby mialaś chyba Razz Razz Razz . Ja te ciasteczka piekę ok 25 min i nic nie zdąźy się przypalić. Moźe następnym razem weź blachę niżej. Nie mam pojęcia co w tych powidłach było


Rolling Eyes

A ja mam pytanie o przepis

Zbliźają się święta a ja chciałam zrobić pełno ciasteczek i pierniczków takich co się wycina foremkami. Zakupiłam pełno fajnych foremek przeróżniastych. Mam teź foremki w kaształcie figurek do szopki. W tym roku będę robić szopkę z piernika. W tamtym robiłam domek. Miał dachówki, śnieg na parapetach, w środku mebelki. Siedziały tam sobie aniołki Very Happy . Jeśli znacie jakiś fajny przepis na pyszne pierniczki i ciasteczka to bardzo proszę Smile
Powrót do góry
Hanik
Gość





PostWysłany: Śro 16:24, 21 Lis 2007    Temat postu:

Taki był ten domek Very Happy
W nocy
[link widoczny dla zalogowanych]

I w dzień
[link widoczny dla zalogowanych]
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 42, 43, 44 ... 110, 111, 112  Następny
Strona 43 z 112

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB
Appalachia Theme © 2002 Droshi's Island