Forum Terierkowo Strona Główna
Home - FAQ - Szukaj - Użytkownicy - Grupy - Galerie - Rejestracja - Profil - Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości - Zaloguj
Kuchnia, czyli przepisy na wszelkie pyszności - spis str. 1
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 43, 44, 45 ... 110, 111, 112  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Hanik
Gość





PostWysłany: Śro 16:27, 21 Lis 2007    Temat postu:

A oto przepis z którego robiłam
Bajkowa CHATKA Z PIERNIKA- idealna na Święta

Składniki
- 1/2 kg mąki
- po 20 dag sztucznego miodu i cukru pudru
- 12 dag margaryny
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 1 opakowanie przyprawy do pierników

poza tym:
- cukier puder do zrobienia lukru
- do zabarwienia lukru: ja używam spożywczych barwników do wielkanocnych pisanek ale może też być kakao, sok z buraków lub takie kolorowe, farbowane syropy do picia (do rozcieńczania z wodą). Mieszam je wtedy z cukrem pudrem.
- cukier kryształ do zrobienia karmelu, którym skleja się ścianki i dach domku
- coś do ozdoby np.: kolorowe posypki, małe, kolorowe galaretki, orzechy, wiórki kokosowe, kolorowa skórka pomarańczowa, kandyzowane wisienki itp. itd.

CIASTO PIERNIKOWE:
1. Na stolnicę przesiewamy makę z sodą i solą, we wgłębienie wlewamy rozpuszczony i lekko przestudzony miód.
2. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie i lśniące.
Można także zrobić inaczej: Miód gotować z cukrem i przyprawami, schładzamy i łączymy z mąką, sodą, jajkiem, i tłuszczem.
3. Ciasto po rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i nożem wycinamy podłogę, 4 ściany domku i 2 części dachu. Dobrze jest zrobić sobie wcześniej szablony z papieru, układać je na rozwałkowanym cieście i dopiero wycinać.
4. Wycinamy drzwi i okienka (ale niekoniecznie, bo można je później namalować lukrem).
5. Pierniczki układamy na natłuszczonej blasze zachowując odstępy bo rosną całkiem sporo. Można też układać je na papierze do pieczenia.
6. Pieczemy ok. 15-20 min. w 180 stopniach aż będą złote ale nie brązowe (czas zależy od piekarnika).

WYKONANIE:
7. Przestudzone pierniczki lukrujemy. Kolorowy lukier robię z barwników spożywczych ale można użyć kakao, soku z buraków itp. Dach można posypać wiórkami kokosowymi, tak by wygladały jak śnieg.
8. Gdy lukier dobrze zastygnie (najlepiej następnego dnia) z ok. 5 łyżeczek cukru robimy karmel tzn. na suchej patelni podgrzewamy cukier, aż lekko zbrązowieke i się skarmelizuje. Karmelu używamy jak kleju- smarujemy nim boki ścinaek i składamy domek. Gdy karmel zacznie twardnieć, można go ponownie lekko podgrzać.
9. Nie polecam sklejać ścianek lukrem, bo jest to praktycznie niemożliwe (a napewno nie na moją cierpliwość, chciałam już sięgnąć po jakiś klej typu Poxipol czy coś takiego) i łatwo się rozpada, podczas gdy karmel jest solidnym i bardzo trwałym "cementem". Karmelem też przyklejam do domku kandyzowane owoce, galaretki i innego rodzaju elementy- próbowałam lukrem ale łatwo odpadają.
Powrót do góry
magnitudo
Moderator


Dołączył: 20 Lut 2007
Posty: 13321
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Poznań

PostWysłany: Śro 18:31, 21 Lis 2007    Temat postu:

Hanik napisał:
[link widoczny dla zalogowanych]


Hanik Very Happy Very Happy Very Happy czy ktoś pożarł to CUDO Hmmm
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hanik
Gość





PostWysłany: Śro 18:54, 21 Lis 2007    Temat postu:

My, po Nowym Roku. Zaczeliśmy od dachu i i , tak po troszku Very Happy
Powrót do góry
cardea
Weteran


Dołączył: 12 Cze 2007
Posty: 366
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Śro 19:50, 21 Lis 2007    Temat postu:

Bajka ja bym nie ruszyła Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
coztego
Gość





PostWysłany: Śro 20:31, 21 Lis 2007    Temat postu:

Rety, Hanik, ileż Ty masz talentów Very Happy Cudo! Very Happy

Ciasteczka zjedliśmy, podejrzewam, że było im trochę za gorąco i dlatego się przypaliło co nieco. Najważniejsze, że ciasto od Bliklego okazało się pyszne, następnym razem spróbuję posklejać rogaliki Very Happy
Powrót do góry
alfiki
Weteran


Dołączył: 07 Kwi 2007
Posty: 3671
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Śro 23:51, 21 Lis 2007    Temat postu:

Ale fajna chatka !!!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hanik
Gość





PostWysłany: Czw 0:22, 22 Lis 2007    Temat postu:

Bardzo prosto ją się robiło. Tylko trochę czasu trzeba mieć.
Najpierw z bloku technicznego zrobiłam sobie szablon od linijki. Potem skleiłam części piernikowe karmelem. Rewelacyjnie klei i bardzo szybko stygnie. Najtrudniej było z dachówkami a jeszcze trudniej z orzeszkami, którte przyczepiałam na froncie bo paluchy sobie poparzyłam Razz

Chatkę postawiłam na waflu przełożonym nutellą. Stał też bałwan zrobiony z rafaello, którego tu nie widać. Nos miał z kawałka pomarańczowej skórki Very Happy .

Lukier zrobiłam taki jak na bezy, puszysty. Wtedy fajnie się układa, tak jak śnieg. Bardziej rzadki zrobiłam na obramówki okien. Fajna zabawa i nie trudna. Potem dla dzieciaków jest frajda.
Powrót do góry
magnitudo
Moderator


Dołączył: 20 Lut 2007
Posty: 13321
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Poznań

PostWysłany: Czw 18:39, 22 Lis 2007    Temat postu:

Hanik, moje dziecię skorzysta z twojego pomysłu i my też będziemy mieć taki domek Very Happy jedno pytanie- Na jak duży domek wystarczy tego ciasta z przepisu i czy może być miód naturalny?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hanik
Gość





PostWysłany: Czw 18:50, 22 Lis 2007    Temat postu:

Ja używałam miodu naturalneego. Nie pamiętam dokładnie ile ciasta zużyłam. Na pewno 2 razy więcej niż w przepisie. Chyba nie więcej. Na dachówki kupiłam takie małe herbatniczki. Myślę, źe nadal można je kupić.
Najtrudniej przykleić dach bo jest ciężki. Najlepiej we dwie osoby i przytrzymać chwilkę aż karmel zwiąże. Do róźnych rodzajów lukru dodawałam olejki smakowe. Śnieg był waniliowy lub śmietankowy, pomarańczowy lukier o smaku pomarańczy, a zielony lukier był migdałowy.
Jestem ciekawa jak wam wyjdzie. Powodzenia Very Happy
Powrót do góry
Hanik
Gość





PostWysłany: Czw 18:55, 22 Lis 2007    Temat postu:

Jak piernik pęknie to moźna go skleić karmelem. U mnie poszła ściana i jedna połowa dachu bo za mocno docisnełam. Ale dało się naprawić. A pęknięcia przykryłam ozdobami Smile
Powrót do góry
Gość






PostWysłany: Sob 14:30, 01 Gru 2007    Temat postu:

Przepis odkopany w archiwum TN, wstawiony tam przez moją koleżankę Ijkę. Tekst i zdjęcia jej autorstwa Smile

Piernik staropolski

Ciasto przygotować na ok. 5-6 tyg. przed świętami, piec na 3-4 dni wcześniej.
Surowe ciasto musi dojrzewać w chłodnym miejscu (ja trzymam na "parterze" lodówki).
1/2 kg. miodu, 2 szkl. cukru oraz 25 dkg. masła podgrzewać stopniowo, niemal do wrzenia a następnie ostudzić. Do chłodnej masy dodać: 1 kg mąki pszennej, 3 jajka, 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej, rozpuszczonej w 1/2 szkl. mleka, 1/2 łyżeczki soli oraz 2-3 torebki przypraw korzennych do piernika. Ja dodaje jeszcze orzechy laskowe, rodzynki, wiórki kokosowe, migdały i skórkę z pomarańczy.
Ciasto starannie wyrabiamy, przekładamy do kamionkowego lub emaliowanego garnka, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce.
Pieczenie:
Ciasto dzielimy na 2-3 części, rozwałkowujemy i pieczemy na posmarowanej tłuszczem blasze w temp. takiej jak na biszkopt (160-180°C, zależy od kuchenki, ja podgrzewam piekarnik jakieś 10° mocniej i po włożeniu placka zmniejszam temperaturę) przez ok. 20-25 min. (zależy od grubości placka).

Baniak z ciastem :



i pierwszy piernik Smile


PYCHA!
Powrót do góry
Wojtek
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 787
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Lublin

PostWysłany: Sob 17:52, 01 Gru 2007    Temat postu:

No widzę, że tu same dobre gospodynie piszą... Very Happy
Palce lizać, ślina toczy się na klawiaturę... Wink Laughing
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Flaire
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 10529
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Nie 0:45, 02 Gru 2007    Temat postu:

Ja jeszcze w sprawie domku... Smile

Kilka lat temu (no, może troszkę więcej niż kilka...) moja Babcia i jej siostra, jak również mój brat i jego rodzina (wtedy żona i córka), no i ja - wszyscy bylismy na Święta u moich rodziców. No i ja wymyśliłam sobie, że zrobimy właśnie domki z pierników. Ja zbudowałam dwa domy, a potem zaprosiłam wszystkich do dekorowania... Zakupiłam jak najwięcej kolorowych elementów, różnych draży, cukiereczków, herbatniczków, bakalii, im więcej kształtów i kolorów - tym lepiej. Zrobiłam specjalny lukier do klejenia i ustawiłam wszystkie te skarby dookoła "gołych" domów. Na początku rodzina patrzyła na to ostrożnie... powolutku, jeden coś przylepił tu, drugi tam... W końcu utworzyły się dwie czteropokoleniowe drużyny, z których każda z zapałem tworzyła jeden dom. Powstały dwa piękne choć bardzo różne domy i wszyscy świetnie się bawili! Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
alfiki
Weteran


Dołączył: 07 Kwi 2007
Posty: 3671
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Nie 11:59, 02 Gru 2007    Temat postu:

Na Gwiazdkę oprócz tradycyjnych makowców robię tort makowy.




Ciasto :

1/2 kg maku sparzonego i 2x przemielonego w maszynce.
40 dag cukru pudru
10 jaj /rozdzielić /
2 łyżki tartej bułki
pare kropel olejku migd.
1 łyżkę spirytusu do pokropienia krażków ciasta.


Cukier + żółtka utrzeć dodać przygdotowany ostudzony mak - ucierać + tartą bułkę - wymieszać. Na koniec dodać ubita piane i delikatnie wymieszać. Piec w średnio nagrzanym piekarniku przez 1 godz. Po ostudzeniu przeciąć na 3 plastry.

Krem:

1 kostka masła
4 żółtka
3 filiżanki cukru pudru
parę kropel spirytusu
2 łyżki kakao
Jeśli ktoś lubi dodać ugotowany / w 1/4 l.mleka / budyń - ostudzony.


Krążki ciasta skropić spirytusem posmarować kremem ,poukładać warstwy. Całość wykończyć kremem i ozdobami. Wstawić do lodówki.

SMACZNEGO
Powrót do góry
Zobacz profil autora
fjolka



Dołączył: 19 Lut 2007
Posty: 363
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Śro 0:09, 05 Gru 2007    Temat postu:

flaire twoj bananowiec przepyszny, prosty w przygotowaniu i bardzo smakowity, zachwycil wszystkich imieninowych gosci mojej mamy,oczywiscie z nia na czele Wink nastepnym razem "ubiore" go w jakas polewe, moze waniliowa, albo czekoladowa
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 43, 44, 45 ... 110, 111, 112  Następny
Strona 44 z 112

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB
Appalachia Theme © 2002 Droshi's Island