Forum Terierkowo Strona Główna
Home - FAQ - Szukaj - Użytkownicy - Grupy - Galerie - Rejestracja - Profil - Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości - Zaloguj
Kuchnia, czyli przepisy na wszelkie pyszności - spis str. 1
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 53, 54, 55 ... 110, 111, 112  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ibolya
Weteran


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 3154
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Pruszków

PostWysłany: Czw 17:47, 10 Lip 2008    Temat postu:

Flaire napisał:
ibolya napisał:
Kiełbaski debreczyńskie są super, bo one mają dużo papryki i ona daje piękny czerwony kolor, ale one tylko na Węgrzech są.
ibolya, a czy w węgierskim sklepie mogą się trafić (myślę o tym na Saskiej Kępie)?

Nie wiem, nie znam sklepu na Saskiej Kępie.

Flaire napisz coś o tym sklepie. Co to za sklep? i gdzie dokładnie jest?
Myślę, że będę częstym jego gościem.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Flaire
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 10529
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Czw 19:09, 10 Lip 2008    Temat postu:

ibolya napisał:

Flaire napisz coś o tym sklepie. Co to za sklep? i gdzie dokładnie jest?
Myślę, że będę częstym jego gościem.
No jest tam węgierska restauracja, a po drugiej stronie ulicy węgierski sklep. Chyba na Zwycięzców, ale nie jestem pewna. Bywam tam we wtorki, więc jak nie zapomnę, to sprawdzę i dam Ci dokładne namiary. Smile Przez okno któregoś dnia wyglądało na to, że mają sporo kiełbasek rozmaitych. Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ibolya
Weteran


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 3154
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Pruszków

PostWysłany: Czw 21:27, 10 Lip 2008    Temat postu:

Będę Ci bardzo wdzięczna za te namiary, chętnie tam zajrzę. Brakuje mi tych smaków bardzo. Crying or Very sad
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Sirion
Weteran


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 3989
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: ŁÓDŹ

PostWysłany: Czw 21:57, 10 Lip 2008    Temat postu:

Raz kiedyś sobie nabyłam na Węgrzech kiełbaski debreczyńskie i dobre są naprawdę (łoj, kiedy to było, jeszcze za demoludów).

I chociaż wiem, że tak naprawdę salami pochodzi z Włoch, to nie ma jak salami Picka.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Flaire
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 10529
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Czw 18:47, 07 Sie 2008    Temat postu:

ibolya, na Saskiej Kępie nie byłam odkąd napisałam Ci o tym węgierskim sklepie, ale powinnam być w przyszłym tygodniu, więc postaram się sprawdzić namiary.

Natomiast mam do Ciebie pytanko... Smile Czy masz może przepis na węgierską zupę wiśniową na zimno? Mniam! Ja robię tak po prostu normalnie, ale jestem ciekawa, czy Węgrzy robią inaczej...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ibolya
Weteran


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 3154
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Pruszków

PostWysłany: Pią 9:52, 08 Sie 2008    Temat postu:

Flaire dzięki, to ja czekam z niecierpliwością na te namiary.
Przepisu na węgierską zupę wiśniową nie mam pod ręką. Poszukam w necie i wstawię.
Ale oni chyba dodają do niej zasmażkę Rolling Eyes i mnie ta ich zupa zupełnie nie smakuje.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Flaire
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 10529
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Sob 6:55, 09 Sie 2008    Temat postu:

ibolya napisał:

Przepisu na węgierską zupę wiśniową nie mam pod ręką. Poszukam w necie i wstawię.
Ale oni chyba dodają do niej zasmażkę Rolling Eyes i mnie ta ich zupa zupełnie nie smakuje.
A ja ją uwielbiam, chociaż jadłam tylko w węgierskich restauracjach w USA, na Węgrzech nigdy. Z neta to ja kilka przepisów mam. Żaden z zasmażką... Wszystkie prócz jednego takie standardowe, właściwie jedyna różnica to czy dodają słodkiej (większość) czy kwaśnej śmietany. Ale jeden jest ciekawy - każe pestki rozgniatać i gotować na wywar... Smile

Ostatnio zmieniony przez Flaire dnia Sob 6:56, 09 Sie 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ibolya
Weteran


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 3154
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Pruszków

PostWysłany: Sob 9:22, 09 Sie 2008    Temat postu:

Flaire TUTAJ masz klasyczną, węgierską zupę wiśniową.
W wersji z kwaśną śmietaną, wymieszaną z mąką (coś pomieszałam z tą zasmażką, właśnie o tę mąkę mi chodziło).
Składniki:
1 kg świeżych, wydrylowanych wiśni
3,5 łyżki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
2 dl kwaśnej śmietany
2 płaskie łyżki mąki
1 świeża cytryna
1,5 litra wody
przyprawy: goździki, cynamon, ziele angielskie
odrobina soli
Wszystkie składniki wymieszać razem, gotować 4-5 minut i dopiero wtedy dodać cukier waniliowy a na końcu "zasmażkę".
Można jeść na ciepło i na zimno.
Smacznego.

I jeszcze ciekawostka


Ostatnio zmieniony przez ibolya dnia Sob 9:34, 09 Sie 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
nitencja
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 5592
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Wirek

PostWysłany: Pią 16:01, 15 Sie 2008    Temat postu: Sola w winnym sosie z kaparami

mmmm pycha !! polecam !! Kupiłam Panią Domu bo był film bollywoodzki Embarassed a przy okazji znalazłyśmy przepyszny przepis Smile :

4 filety soli , 4 łyżki kaparów, 2 cytryny, 2 szalotki, 4 gałązki koperku, mąka do obtoczenia, 4 łyżki oleju, 35dag masła, 200 ml wina białego, sól, pieprz

cytryny umyć, obrać ( usunąć także białą skórkę ) pokroić w plasterki. Koperek opłukać , otrząsnąć z wody, uszczknąć szczyty gałązek.Rybę umyć, osuszyć, posolić i oprószyć pieprzem. Obtoczyć w mące i zrumienić z obu stron.Na koniec smażenia dodać 2 łyżki masła.Wino zagotować , odparować na wolnym ogniu do 1/4 objętości. Dodać pozostałe masło, aż sos się zagęści.Zdjąć z ognia.Dodać osączone na sicie kapary,plasterki cytryn i koperek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Rybę podawać z sosem i ziemniakami ,
mówię Wam pychota Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
aga_ostaszewska
Weteran


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 974
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Nie 11:08, 24 Sie 2008    Temat postu: Re: Nitencja

Ali napisał:
troche nam na kuchni duzo offa wyszlo , wiec wracam do przepisow
Tym razem polecam zrobienie likieru :
1. kupujecie puszke mleka slodzonego, puszke nieslodzonego i puszke mleka kakowego
1/2l rumu
1/2l wódki
2. puszki z mlekiem zalewacie wodą( cale mają byc pod wodą) i gotujecie 2 godziny
3. studzicie puszki , otwieracie i wrzucacie zawartosc to wielkiego gara potem wlewacie rum i wódke - wszystko miksujecie.
4. przelewacie do butelek
5. chowacie do lodówki
6 pijecie dobrze schłodzone


Powiem tak... REWELACJA Very Happy Na bank niebawem będę działała!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Flaire
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 10529
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Nie 12:40, 24 Sie 2008    Temat postu: Re: Nitencja

aga_ostaszewska napisał:

Powiem tak... REWELACJA Very Happy Na bank niebawem będę działała!
Tak, nitencjo - Twoja nalewka cieczyła się powodzeniem na warszawskim spotkaniu! Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
minio
Gość





PostWysłany: Pon 13:02, 25 Sie 2008    Temat postu:

Ja zrobie jeszcze w tym tygodniu bo lasuch jestem Laughing

Jurze smakowała nalewka aptekarska więc podaję przepis :
Skład:
- 1 kg cytryn;
- 1 kg cukru;
- 1 l spirytusu 95%;
- 1 l mleka.
Przygotowanie:
Cytryny dobrze wyszorować i sparzyć gorącą wodą. Cienko obrać ze skórki. Ściąć biały miąższ pokrywający owoce. Cytryny pokroić w cienkie plasterki i usunąć pestki. Wło-żyć do gąsiorka.
Dodać cukier, mleko i skórkę z dwóch cytryn. Powoli wlać spirytus. Dobrze zamknąć i pozostawić w chłodnym miejscu na miesiąc. Co kilka dni mocno wstrząsać.
Po tym czasie przefiltrować przez bibułę filtracyjną. Rozlać do butelek. Dobrze zakor-kować
Powrót do góry
minio
Gość





PostWysłany: Pon 13:27, 25 Sie 2008    Temat postu:

i jeszcze jedna czeremchowa.
W podwarszawskich lasach jest jej pełno , właśnie nadchodzi okres jej dojrzewania .
Czeremchowa
Czeremcha jest dużym krzewem, w dobrych warunkach także piennym, występującym u nas pospolicie, nawet na ziemiach lekkich i piaszczystych. Lubi słońce, rośnie więc prze-ważnie na obrzeżach lasów, kwitnąc i owocując obficie. Rosną dwie odmiany: polska i ame-rykańska. Polska ma liście matowe i kwitnie bardzo wcześnie, natomiast amerykańska ma liście błyszczące i kwitnie około dwa tygodnie później. Obie odmiany mają maleńkie, czarne owoce zebrane w grona, w których jest duża pestka i niewiele miąższu. Do nalewek używamy owoców czeremchy amerykańskiej z tej prostej przyczyny, że na skutek przymrozków wio-sennych czeremcha polska rzadko i mało owocuje.
Skład:
- 1 kg owoców czeremchy;
- 1 l wódki 45% (jeśli lubimy mocniejszą, użyjmy wódki 60%);
- 10-15 dag cukru.
Przygotowanie:
Zrywamy tylko dojrzałe owoce, to znaczy lekko odchodzące od szypułek i miękkie. Owoce myjemy, osuszamy i pozostawiamy ułożone na płótnie w przewiewnym miejscu w temperaturze 15-17ºC na 2-3 dni. Jest to ważne, gdyż pozwala, aby wszystkie owoce równo dojrzały oraz pozbyły się goryczki i związków szkodliwych dla zdrowia.
Przebrane owoce kładziemy pojedynczo na płaskiej powierzchni i przy pomocy tarełki do ziemniaków przekłuwamy owoce (bo szybciej), wkładamy do słoja, zasypujemy cukrem i zalewamy wódką. Szczelnie zamykamy, potrząsamy mocno, aby cukier się rozpuścił i zosta-wiamy w ciemnym miejscu na 4-6 tygodni. Jednak nie dłużej, gdyż po tym czasie z pestek wydziela się kwas pruski i nalewka dostaje mocno migdałowego smaku. . Następnie filtruje-my, jeżeli zachodzi taka potrzeba, rozlewamy do butelek i mocno korkujemy. Nalewka jest gotowa po 5 miesiącach, albo trochę wcześniej, jeśli ktoś jest bardzo niecierpliwy. Naprawdę jest wyśmienita. Proszę sprawdzić.


Ostatnio zmieniony przez minio dnia Pon 13:28, 25 Sie 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Jura
Weteran


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 2136
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Pon 17:17, 25 Sie 2008    Temat postu:

minio napisał:


Jurze smakowała nalewka aptekarska więc podaję przepis


Dzięki, dobre było i mam nadzieje, że będzie jak wyprodukuję, ale to mleko to takie zwykłe mleko? Zwykłe to znaczy jakie?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
minio
Gość





PostWysłany: Pon 19:36, 25 Sie 2008    Temat postu:

może być z kartonu Very Happy
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 53, 54, 55 ... 110, 111, 112  Następny
Strona 54 z 112

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB
Appalachia Theme © 2002 Droshi's Island