Forum Terierkowo Strona Główna
Home - FAQ - Szukaj - Użytkownicy - Grupy - Galerie - Rejestracja - Profil - Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości - Zaloguj
Kuchnia, czyli przepisy na wszelkie pyszności - spis str. 1
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 57, 58, 59 ... 110, 111, 112  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
asher
Gość





PostWysłany: Wto 10:39, 21 Paź 2008    Temat postu:

Borsaf, a jakie jabłka dajesz do tej piersi? Słodkie, kwaskowe, twarde, miękkie?
Mam ochotę wypróbowac w sobotę ten przepis Very Happy
Powrót do góry
Borsaf
Gość





PostWysłany: Wto 14:07, 21 Paź 2008    Temat postu:

Ani kwasne, ani slodkie...takie jabłkowe. Wazne!!!...maja duzo soku puszczać! Ja miałam taki jabłuszka z ogrodu, które można juz jeść, czyli jesienne. Jabłuszka bez rodowodu...poprostu soczyste dobre Wink Very Happy może leciutko kwaskowate?
Aaaa, one sie pod wpływem pieczenia tak do końca nie rozciapciały, można było wyczyc kształt jabłka.


Ostatnio zmieniony przez Borsaf dnia Wto 14:08, 21 Paź 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
asher
Gość





PostWysłany: Wto 14:55, 21 Paź 2008    Temat postu:

To wezmę kwaśną antonówkę i najwyżej potem dosłodzę Wink
Bo na jabłka bez rodowodu w Warszawce nie ma szans Sad


Ostatnio zmieniony przez asher dnia Wto 14:55, 21 Paź 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
asher
Gość





PostWysłany: Wto 20:02, 21 Paź 2008    Temat postu:

To przy okazji ogłaszam casting na surówkę pasującą do piersi w jabłku Wink
Serio, będę wdzięczna za podpowiedź, ja sama jakoś mało mam inwencji w kwestiach kuchennych...


Ostatnio zmieniony przez asher dnia Wto 20:03, 21 Paź 2008, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Borsaf
Gość





PostWysłany: Wto 21:29, 21 Paź 2008    Temat postu:

szczerze powiedziawszy to nie dawałam żadnej surówki bo to taki szybki obiadek był.
Myslę jednak, że selerowa surówka z rodzynkami by pasowała.
Nie może byc nic z majonezem bo sie będzie gryzlo.
Marchewka, jabłko i ananas???
Tez nie jestem w tym dobra...może Kardusię i Sirion ściągniemy do kuchni to podpowiedzą?
Powrót do góry
Anisha
Weteran


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 7427
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdynia

PostWysłany: Wto 22:10, 21 Paź 2008    Temat postu:

Borsaf napisał:
Nie może byc nic z majonezem bo sie będzie gryzlo.

A dlaczego sądzisz, że by się gryzło? Hmmm Ja pomyślałam właśnie o surówce ze świeżej kapusty, której nie robiłam chyba ze sto lat Wink , a składa się ona tylko z poszatkowanej, ubitej tłuczkiem kapusty (żeby puściła sok i ogólnie "sflaczała") wymieszanej z majonezem (nie za dużo, tak dla smaku) i rodzynkami - ich ilość to też rzecz gustu, wiadomo, że im więcej, tym surówka słodsza. Szczypta soli i koniec. A całkiem dobre to było, pamiętam... Smile

Mnie w zeszłą sobotę Kozik i INA poczęstowali "plackami Wojtka" - muszę je sobie jutro zrobić, bo Kozik przyrządził takie pyszne, że od soboty za mną chodzą... Tonqe Tonqe
Powrót do góry
Zobacz profil autora
coztego
Gość





PostWysłany: Wto 22:29, 21 Paź 2008    Temat postu:

To ja podam pomysł na surówkę, którą lubię, choć nie koniecznie do tego dania Laughing

Ogórki kiszone kroimy na plasterki, do tego ucieramy na grubych oczkach marchewkę, doprawiamy nieco pieprzem i podlewamy oliwą i jemy Cool

Druga, z kapusty, może nawet do tych jabłek by się wpasowała Hmmm Siekamy drobno kapustę, solimy lekko i zostawiamy na godzinę co najmniej, żeby sklapciała i puściła sok. Wkrajamy do tego ogórka zielonego, koperek, można dodać odrobinę drobniutko pokrojonej cebuli, doprawiamy pieprzem i oliwą, a najlepiej sosem vinaigrette (ja daję taki z paczuszki knorra, ale na miskę surówki rozpuszczam tylko łyżeczkę sosu w samej oliwie).
Powrót do góry
asher
Gość





PostWysłany: Pią 14:14, 24 Paź 2008    Temat postu:

Dziewczyny, dzięki za pomysły Smile
Kapusta ma być taka najzwyklejsza?
Powrót do góry
Anisha
Weteran


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 7427
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdynia

PostWysłany: Pią 18:59, 24 Paź 2008    Temat postu:

Jeśli chodzi o mój przepis to najzwyklejsza, włoska. Do poszatkowanej warto tę odrobinę soli dodać jeszcze przed "tłuczeniem" - łatwiej puszcza sok i szybciej flaczeje. Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Flaire
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 10529
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pią 19:03, 24 Paź 2008    Temat postu:

Czy ktoś używał kiedyś do gołąbków kapusty pekińskiej, a jeśli tak, to czy możę się podzielić doświadczeniem?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Czarna
Weteran


Dołączył: 14 Sty 2008
Posty: 12160
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pią 19:09, 24 Paź 2008    Temat postu:

Nie robiłam sama, jedynie jadłam u koleżanki, ja wolę tradycyjną.... hm, to pewnie z tegopowodu - "czym skorupka za młodu", jako dziecko nie jadałam np. oliwek i do dzisiaj nie mogę się do paskudztwa przekonać, a uwierz mi że próbowałam nie raz... Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
equitana
Moderator


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 8200
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Poznań!

PostWysłany: Pią 20:55, 24 Paź 2008    Temat postu:

Robiłam, ostatnio ze zwykłej i z włoskiej kapusty...z pekińskiej nigdy.Ale mogą byc dobre Niewiem
Ginger, oliwki pyszne są paskudztwo to kawior
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gość






PostWysłany: Pią 22:47, 24 Paź 2008    Temat postu:

Zrobiłam cycki kurzęcze w jabłkach i z ketchupem. PYYYYYYYCHA!
Powrót do góry
Borsaf
Gość





PostWysłany: Nie 21:27, 26 Paź 2008    Temat postu:

ciesze się, że smakowaly Very Happy , a roboty przy tym nie ma prawie wcale Very Happy
Powrót do góry
Gość






PostWysłany: Nie 23:36, 26 Paź 2008    Temat postu:

Dokładnie! Obawiałam się połączenia jabłek z ketchupem, ale okazało się, że bezpodstawnie. Właśnie na te czerwone jabłka wszyscy się rzucili, mięso stanowiło ledwie dodatek Very Happy
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 57, 58, 59 ... 110, 111, 112  Następny
Strona 58 z 112

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB
Appalachia Theme © 2002 Droshi's Island