Forum Terierkowo Strona Główna
Home - FAQ - Szukaj - Użytkownicy - Grupy - Galerie - Rejestracja - Profil - Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości - Zaloguj
Kuchnia, czyli przepisy na wszelkie pyszności - spis str. 1
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 33, 34, 35 ... 110, 111, 112  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Hanik
Gość





PostWysłany: Czw 10:17, 26 Kwi 2007    Temat postu:

Np. taki? Ja bardzo lubię te kotleciki Very Happy
Błyskawiczne kotlety groszkowo-serowe

Składniki
Przepis
200g sera brie (lub podobnego)
puszka zielonego groszku
6 łyżek kaszy kukurydzianej (ew. bułka tarta)
2 jajka
ząbek czosnku
płatki kukurydziane (do panierowania)
vegeta, pieprz ziołowy
olej do smażenia
          
Groszek odcedzić, rozgnieść widelcem. Dodać 1 jajko, suchą kaszę kukurydzianą, wyciśnięty czosnek, przyprawy. Wymieszać. Jeżeli masa jest zbyt rzadka - dodać więcej kaszy. 
Ser pokroić w plastry grubości 1-1,5 cm, obklejać masą groszkową. Panierować w drugim jajku i płatkach kukurydzianych (należy je trochę pokruszyć palcami). 
          
Obsmażać na rozgrzanym oleju ( nie za długo, bo ser wypłynie na patelnię!).
         
Kotlety są bardzo delikatne, a zarazem odżywcze. Podajemy oczywiście z surówkami! Smacznego!


Ostatnio zmieniony przez Hanik dnia Czw 10:20, 26 Kwi 2007, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Hanik
Gość





PostWysłany: Czw 10:20, 26 Kwi 2007    Temat postu:

kotleciki z kalafiora też są dobre
kalafior, bułka tarta jajo, sól, pieprz, wegeta, maggi, olej

 
obrac różyczki kalafiora oddzielając je od głąba, obgotować na półmiękko w osolonej wodzie , odcedzić ,ugnieść widelcem , dodać jajo surowe, bułki tartej tyle ,żeby mozna było uformować kotleciki , dodac przyprawy. obtoczyć w bułce tartej , pozostawić dna 1/2 godziny (do wsiąknięcia bułki tertej przez kalafior). po czasie smażyć jak kotlety schabowe. podawać z ryżem, ziemniakami i surówką. pysznie smakują też na zimno.

 I jeszcze rybka w kapuście. też ją lubię.
Porcja dla 4 osób:

- 75 dag filetów z pangi albo innej ryby ( np. dorsz )
- 50 dag kiszonej kapusty (najlepiej gdy jest twarda i biała)
- 2 cebule
- 1 łyżka masła lub margaryny
- 150 ml śmietany kremówki
- 4 ziarnka ziela angielskiego
- 2 łyżki soku cytrynowego
- sól, pieprz

Do dekoracji :
- 1/2 pęczka natki pietruszki
Filety należy oczyścić, usunąć ości, pokroić w cienkie paski, skropić sokiem z cytryny i opruszyć solą.

Cebulę obrać i pokroić w cienkie plasterki. Na margarynie (lub maśle) zeszklić cebulę a po wystudzeniu rozłożyć ją na dnie żaroodpornego naczynia.

Kapustę pokroić i rozłożyć na cebuli a następnie dodać ziele angielskie i całość opruszyć obficie pieprzem i ewentualnie solą.

Na kapuście ułożyć filety, polać śmietaną, przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika na 20 minut. Po tym czasie usynąć folię i piec jeszcze potrawę przez 15 minut.

Gotową zapiekankę ozdobić natką pietruszki. 
Powrót do góry
Sirion
Weteran


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 3989
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: ŁÓDŹ

PostWysłany: Czw 11:10, 26 Kwi 2007    Temat postu:

Kotlety z kalafiora mozna robic też z brokułów.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
coztego
Gość





PostWysłany: Czw 20:02, 26 Kwi 2007    Temat postu:

Sirion napisał:
Kotlety z kalafiora mozna robic też z brokułów.

Ale wówczas już nie będą kotletami z kalafiora Very Happy
Powrót do góry
Gość






PostWysłany: Pon 21:19, 14 Maj 2007    Temat postu:

Zrobiłam skrzydełka na słodko-kwaśno wg przepisu Anishy. W piekarniku. Jakie pyyyyszne!
Powrót do góry
coztego
Gość





PostWysłany: Sob 8:32, 26 Maj 2007    Temat postu:

Potrzebny mi przepis na pyszne ciasto z rabarbarem! Very Happy
Powrót do góry
Sirion
Weteran


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 3989
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: ŁÓDŹ

PostWysłany: Sob 19:31, 26 Maj 2007    Temat postu:

Coztego, można adaptować przepisy na ciasto z jabłkami.
Ja robię czasem coś takiego w rodzaju kruchej szarlotki z rabarbarem.
Mam nadzieję, że wiesz jak się robi kruche ciasto. Więc robisz je. Rabarbar (ok 1 kg) obierasz ze skóry, kroisz na cienkie plasterki. Dodajesz do niego cukier (sporo, bo wiadomo, że kwaśny), cynamon i dwie czubate łyżki bułki tartej. Mieszasz wszystko. 2/3 ciasta wałkujesz na okrągły placek i wyklejasz nim dno i ściany tortownicy (dużej). Wykładasz rabarbar. 1/3 ciasta wałkujesz, układasz ładnie na rabarbarze, doklejasz do ścianek. To co wystaje obcinasz. smarujesz rozbitym jajkiem i posypujesz cukrem kryształem. Na koniec trzeba dość gęsto ponakłuwać widelcem te pokrywkę. Ja to robię w ozdobne koncentryczne wzorki. Piecze się w 180 stopniach gdzieś tak 40 minut. Można jeśc ciepłe (wtedy doskonała jest do niego bita śmietana) lub zimne.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gość






PostWysłany: Wto 23:27, 29 Maj 2007    Temat postu:

Wklejam przepis Eli_hryckiewicz na czaplińską szarlotkę.
Oryginał znajduje się w temacie "Czaplinek"

Szarlotka bardzo prosty przepis już piszę

Biszkopt z 6 jaj dowolny jak kto potrafi

Mus jabłkowy na dużą blaszkę to około 2 słoiki litrowe może być mieszany z brzoskwiniami. Mus zagrzać i wsypać 2 suche galaretki cytrynowe dobrze wymieszać do rozpuszczenia się.
Ostudzić i zalać biszkopt.

Krem 250 dkg serka śmietankowego rozmieszać łyżką, dodać
pół szklanki cukru i ponownie rozmieszać, następnie ubić 0,5 litra śmietany 30% i dodawać do serka mieszając łyżką.
Następnie rozpuścić 2 galaretki cytrynowe w 1 szklane wody
i gęstniejącą wlać do serka i ubitej piany. Zalać mus jabłkowy
odstawić do stężenia.

Życzę smacznego
Przygotowanie około 30 minut
Powrót do góry
equitana
Moderator


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 8200
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Poznań!

PostWysłany: Śro 10:45, 30 Maj 2007    Temat postu:

Ponieważ skrzydełka Anishy sa pzrepyszne, pozwolę sobie podac przepis na podobnie przyrządzone mieso, tyle,że nie na grillu a w garze lub na woku
Składniki:
- 2 kg skrzydełek, podzielonych na pół udek z kurczaka lub chudych żeberek
- 3 łyżki sosu sojowo-grzybowego
- sok z 2 cytryn
- łyżeczka imbiru
- łyżeczka pieprzu cajeńskiego
- szklanka miodu
- łyżeczka vegety
- 3-4 zgniecione ząbki czosnku
-można dodać 2-3 łyżki oleju,ale nie robię tego

Umyte i osączone mięso wrzucam do metalowego gara,zasypuję vegetą i wstawiam przykryte na malutki ogień. Co parę minut troszke mieszam,żeby nie przywarło do dna i po 10-15 minutach dodaje pozostałe składniki i , juz bez przykrycia dusze wszystko do miękkości na średnim ogniu, uważając,żeby temperatura nie była zbyt wysoka, bo miód się szybko karmelizuje. Zwykle zajmuje mi to ok. 1 godziny, bo lubie, gdy kości same wyłażą z mięciutkiego mięsa
Very Happy
Jeśli ktoś ma ochotę przygotować to samo w woku, powinien wcześniej obgotować mięso i na wok wrzucić z częścią wywaru. Ale w garze prościej Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Borsaf
Gość





PostWysłany: Wto 21:11, 12 Cze 2007    Temat postu:

Ja dzisiaj zrobiłam pyyyszny mus truskawkowy. Ja to tak nazywam bo to nie dżem typowy tylko właśnie bardziej mus przypomina.
Troszke roboty jest przy szypułkowaniu truskawek ale u mnie to robi mąż wiec mi zostaje tylko wymyslać dalej.
Zrobiłam kompoty, dżemy i chcieli soki. Mam sokownik więc wsadziłam na dwa razy 5 kg truskawek do sokownika, posypalam cukrem na oko i wstawilam na gaz. Zrobił sie sok, a na górze zostały odsokowane truskawki. Otóż własnie z tego zrobiłam mus. Wzięłam blender, zmiksowałam, wsadzilam do innego gara, docukrzyłam, dałam sok z 1 cytryny, zagotowałam i wyszły 4 słoiczki od dżemu pyszności.
Jeśli ktos ma ochotę spróbować zrobić to polecam bo naprawde dobra rzecz...bez sztucznych konserwantów.
Powrót do góry
White Angel



Dołączył: 16 Kwi 2007
Posty: 52
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Czw 13:40, 14 Cze 2007    Temat postu:

Nie wiem, czy już o tym pisano, bo nie czytałam całego topiku, ale naprawdę bardzo dużo przepisów jest teraz w prawie każdym numerze "Mojego Psa". Laughing Co prawda nie sprawdzałam ich, ale efekty końcowe wyglądają ciekawie! Wink
Acha, i muszę zaznaczyć, że nie mam z tą gazetą nic wspólnego! Twisted Evil
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Borsaf
Gość





PostWysłany: Czw 14:44, 14 Cze 2007    Temat postu:

White Angelróznica polega na tym, ze tutaj są nasze przepisy, sprawdzone przez nas osobiście, a niekiedy nawet kosztowane.
Wszystko zaczęło sie od "Światowej sałatki śledziowej Ali", którą to sałatke tchała w wiaderku do Poznania, z narażeniem życia coby jej po drodze w pkp nie zżarli. Potem całe towarzystwo częstowalo sie nią i innymi smakołami przy ringu welshowym Very Happy
Ot, i powstał topik...a nazwy potraw bywają dziwaczne ale dla terierowców znane Very Happy
Od dawna wiadomo, ze stół łączy!
Powrót do góry
White Angel



Dołączył: 16 Kwi 2007
Posty: 52
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pią 11:11, 15 Cze 2007    Temat postu:

Aaa... To takie buciory! Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Nikita



Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 454
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawy

PostWysłany: Pon 15:17, 18 Cze 2007    Temat postu:

Kochani,
A może macie jakieś dobre przepisy na chłodniczki? I np. na botwinkową?
Lubię takie kwaskowate zupki.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Borsaf
Gość





PostWysłany: Pon 8:59, 25 Cze 2007    Temat postu:

Nikita, z kwasnych to tylko ogorkowa robie... Napisz pytanie w kawiarence to moze sie inni odezwą, nie zagladaja tu pewnie Mad

Dolika wielkie dzięki za przepis tortu orzechowego Twojej Babci.
Zrobiłam na imieniny i każdemu baaardzo smakował. Troszke przepis po swojemu udoskonaliłam bo dla dzieci toraczej ten krem z dużą ilościa kawy sie nie nadawał wiec dałam jedną Lyzkę i resztę czekolady w proszku, tej do rozpuszczania w mleku, a zamiast rumu dałam kilka kropel olejku rumowego. Kładąc warstwe kremy powtykałam drylowane wisnie, byly bardzo smaczne t tym kremem czekoladowo-kawowym, krem nie byl mdły.
Jeszcze raz dziekuję!!!! Wyszła pychotka!!!!
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 33, 34, 35 ... 110, 111, 112  Następny
Strona 34 z 112

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB
Appalachia Theme © 2002 Droshi's Island