| 
 
	
		| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |  
		| Autor | Wiadomość |  
		| Hanik Gość
 
 
 
 
 
 
 | 
			
				|  Wysłany: Czw 9:17, 26 Kwi 2007    Temat postu: |  |  
				| 
 |  
				| Np. taki? Ja bardzo lubię te kotleciki   Błyskawiczne kotlety groszkowo-serowe
 
 Składniki
 Przepis
 200g sera brie (lub podobnego)
 puszka zielonego groszku
 6 łyżek kaszy kukurydzianej (ew. bułka tarta)
 2 jajka
 ząbek czosnku
 płatki kukurydziane (do panierowania)
 vegeta, pieprz ziołowy
 olej do smażenia
 
 Groszek odcedzić, rozgnieść widelcem. Dodać 1 jajko, suchą kaszę kukurydzianą, wyciśnięty czosnek, przyprawy. Wymieszać. Jeżeli masa jest zbyt rzadka - dodać więcej kaszy.
 Ser pokroić w plastry grubości 1-1,5 cm, obklejać masą groszkową. Panierować w drugim jajku i płatkach kukurydzianych (należy je trochę pokruszyć palcami).
 
 Obsmażać na rozgrzanym oleju ( nie za długo, bo ser wypłynie na patelnię!).
 
 Kotlety są bardzo delikatne, a zarazem odżywcze. Podajemy oczywiście z surówkami! Smacznego!
 
 Ostatnio zmieniony przez Hanik dnia Czw 9:20, 26 Kwi 2007, w całości zmieniany 1 raz
 |  |  
		| Powrót do góry |  |  
		|  |  |  |  |  |  
		| Hanik Gość
 
 
 
 
 
 
 | 
			
				|  Wysłany: Czw 9:20, 26 Kwi 2007    Temat postu: |  |  
				| 
 |  
				| kotleciki z kalafiora też są dobre kalafior, bułka tarta jajo, sól, pieprz, wegeta, maggi, olej
 
 
 obrac różyczki kalafiora oddzielając je od głąba, obgotować na półmiękko w osolonej wodzie , odcedzić ,ugnieść widelcem , dodać jajo surowe, bułki tartej tyle ,żeby mozna było uformować kotleciki , dodac przyprawy. obtoczyć w bułce tartej , pozostawić dna 1/2 godziny (do wsiąknięcia bułki tertej przez kalafior). po czasie smażyć jak kotlety schabowe. podawać z ryżem, ziemniakami i surówką. pysznie smakują też na zimno.
 
 I jeszcze rybka w kapuście. też ją lubię.
 Porcja dla 4 osób:
 
 - 75 dag filetów z pangi albo innej ryby ( np. dorsz )
 - 50 dag kiszonej kapusty (najlepiej gdy jest twarda i biała)
 - 2 cebule
 - 1 łyżka masła lub margaryny
 - 150 ml śmietany kremówki
 - 4 ziarnka ziela angielskiego
 - 2 łyżki soku cytrynowego
 - sól, pieprz
 
 Do dekoracji :
 - 1/2 pęczka natki pietruszki
 Filety należy oczyścić, usunąć ości, pokroić w cienkie paski, skropić sokiem z cytryny i opruszyć solą.
 
 Cebulę obrać i pokroić w cienkie plasterki. Na margarynie (lub maśle) zeszklić cebulę a po wystudzeniu rozłożyć ją na dnie żaroodpornego naczynia.
 
 Kapustę pokroić i rozłożyć na cebuli a następnie dodać ziele angielskie i całość opruszyć obficie pieprzem i ewentualnie solą.
 
 Na kapuście ułożyć filety, polać śmietaną, przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika na 20 minut. Po tym czasie usynąć folię i piec jeszcze potrawę przez 15 minut.
 
 Gotową zapiekankę ozdobić natką pietruszki.
 |  |  
		| Powrót do góry |  |  
		|  |  
		| Sirion Weteran
 
 
 Dołączył: 15 Lut 2007
 Posty: 3989
 Przeczytał: 0 tematów
 
 Skąd: ŁÓDŹ
 
 | 
			
				|  Wysłany: Czw 10:10, 26 Kwi 2007    Temat postu: |  |  
				| 
 |  
				| Kotlety z kalafiora mozna robic też z brokułów. |  |  
		| Powrót do góry |  |  
		|  |  
		| coztego Gość
 
 
 
 
 
 
 | 
			
				|  Wysłany: Czw 19:02, 26 Kwi 2007    Temat postu: |  |  
				| 
 |  
				|  	  | Sirion napisał: |  	  | Kotlety z kalafiora mozna robic też z brokułów. | 
 Ale wówczas już nie będą kotletami z kalafiora
   |  |  
		| Powrót do góry |  |  
		|  |  
		| Gość 
 
 
 
 
 
 
 | 
			
				|  Wysłany: Pon 20:19, 14 Maj 2007    Temat postu: |  |  
				| 
 |  
				| Zrobiłam skrzydełka na słodko-kwaśno wg przepisu Anishy. W piekarniku. Jakie pyyyyszne! |  |  
		| Powrót do góry |  |  
		|  |  
		| coztego Gość
 
 
 
 
 
 
 | 
			
				|  Wysłany: Sob 7:32, 26 Maj 2007    Temat postu: |  |  
				| 
 |  
				| Potrzebny mi przepis na pyszne ciasto z rabarbarem!   |  |  
		| Powrót do góry |  |  
		|  |  
		| Sirion Weteran
 
 
 Dołączył: 15 Lut 2007
 Posty: 3989
 Przeczytał: 0 tematów
 
 Skąd: ŁÓDŹ
 
 | 
			
				|  Wysłany: Sob 18:31, 26 Maj 2007    Temat postu: |  |  
				| 
 |  
				| Coztego, można adaptować przepisy na ciasto z jabłkami. Ja robię czasem coś takiego w rodzaju kruchej szarlotki z rabarbarem.
 Mam nadzieję, że wiesz jak się robi kruche ciasto. Więc robisz je. Rabarbar (ok 1 kg) obierasz ze skóry, kroisz na cienkie plasterki. Dodajesz do niego cukier (sporo, bo wiadomo, że kwaśny), cynamon i dwie czubate łyżki bułki tartej. Mieszasz wszystko. 2/3 ciasta wałkujesz na okrągły placek i wyklejasz nim dno i ściany tortownicy (dużej). Wykładasz rabarbar. 1/3 ciasta wałkujesz, układasz ładnie na rabarbarze, doklejasz do ścianek. To co wystaje obcinasz. smarujesz rozbitym jajkiem i posypujesz cukrem kryształem. Na koniec trzeba dość gęsto ponakłuwać widelcem te pokrywkę. Ja to robię w ozdobne koncentryczne wzorki. Piecze się w 180 stopniach gdzieś tak 40 minut. Można jeśc ciepłe (wtedy doskonała jest do niego bita śmietana) lub zimne.
 |  |  
		| Powrót do góry |  |  
		|  |  
		| Gość 
 
 
 
 
 
 
 | 
			
				|  Wysłany: Wto 22:27, 29 Maj 2007    Temat postu: |  |  
				| 
 |  
				| Wklejam przepis Eli_hryckiewicz na czaplińską szarlotkę. Oryginał znajduje się w temacie "Czaplinek"
 
 Szarlotka bardzo prosty przepis już piszę
 
 Biszkopt z 6 jaj dowolny jak kto potrafi
 
 Mus jabłkowy na dużą blaszkę to około 2 słoiki litrowe może być mieszany z brzoskwiniami. Mus zagrzać i wsypać 2 suche galaretki cytrynowe dobrze wymieszać do rozpuszczenia się.
 Ostudzić i zalać biszkopt.
 
 Krem 250 dkg serka śmietankowego rozmieszać łyżką, dodać
 pół szklanki cukru i ponownie rozmieszać, następnie ubić 0,5 litra śmietany 30% i dodawać do serka mieszając łyżką.
 Następnie rozpuścić 2 galaretki cytrynowe w 1 szklane wody
 i gęstniejącą wlać do serka i ubitej piany. Zalać mus jabłkowy
 odstawić do stężenia.
 
 Życzę smacznego
 Przygotowanie około 30 minut
 |  |  
		| Powrót do góry |  |  
		|  |  
		| equitana Moderator
 
 
 Dołączył: 15 Lut 2007
 Posty: 8200
 Przeczytał: 0 tematów
 
 Skąd: Poznań!
 
 | 
			
				|  Wysłany: Śro 9:45, 30 Maj 2007    Temat postu: |  |  
				| 
 |  
				| Ponieważ skrzydełka Anishy sa pzrepyszne, pozwolę sobie podac przepis na podobnie przyrządzone mieso, tyle,że nie na grillu a w garze lub na woku Składniki:
 - 2 kg skrzydełek, podzielonych na pół udek z kurczaka lub chudych żeberek
 - 3 łyżki sosu sojowo-grzybowego
 - sok z 2 cytryn
 - łyżeczka imbiru
 - łyżeczka pieprzu cajeńskiego
 - szklanka miodu
 - łyżeczka vegety
 - 3-4 zgniecione ząbki czosnku
 -można dodać 2-3 łyżki oleju,ale nie robię tego
 
 Umyte i osączone mięso wrzucam do metalowego gara,zasypuję vegetą i wstawiam przykryte na malutki ogień. Co parę minut troszke mieszam,żeby nie przywarło do dna i po 10-15 minutach dodaje pozostałe składniki i , juz bez przykrycia dusze wszystko do miękkości na średnim ogniu, uważając,żeby temperatura nie była zbyt wysoka, bo miód się szybko karmelizuje. Zwykle zajmuje mi to ok. 1 godziny, bo lubie, gdy kości same wyłażą z mięciutkiego mięsa
 
   Jeśli ktoś ma ochotę przygotować to samo w woku, powinien wcześniej obgotować mięso i na wok wrzucić z częścią wywaru. Ale w garze prościej
   |  |  
		| Powrót do góry |  |  
		|  |  
		| Borsaf Gość
 
 
 
 
 
 
 | 
			
				|  Wysłany: Wto 20:11, 12 Cze 2007    Temat postu: |  |  
				| 
 |  
				| Ja dzisiaj zrobiłam pyyyszny mus truskawkowy. Ja to tak nazywam bo to nie dżem typowy tylko właśnie bardziej mus przypomina. Troszke roboty jest przy szypułkowaniu truskawek ale u mnie to robi mąż wiec mi zostaje tylko wymyslać dalej.
 Zrobiłam kompoty, dżemy i chcieli soki. Mam sokownik więc wsadziłam na dwa razy 5 kg truskawek do sokownika, posypalam cukrem na oko i wstawilam na gaz. Zrobił sie sok, a na górze zostały odsokowane truskawki. Otóż własnie z tego zrobiłam mus. Wzięłam blender, zmiksowałam, wsadzilam do innego gara, docukrzyłam, dałam sok z  1 cytryny, zagotowałam i wyszły 4 słoiczki od dżemu pyszności.
 Jeśli ktos ma ochotę spróbować zrobić to polecam bo naprawde dobra rzecz...bez sztucznych konserwantów.
 |  |  
		| Powrót do góry |  |  
		|  |  
		| White Angel 
 
 
 Dołączył: 16 Kwi 2007
 Posty: 52
 Przeczytał: 0 tematów
 
 
 
 | 
			
				|  Wysłany: Czw 12:40, 14 Cze 2007    Temat postu: |  |  
				| 
 |  
				| Nie wiem, czy już o tym pisano, bo nie czytałam całego topiku, ale naprawdę bardzo dużo przepisów jest teraz w prawie każdym numerze "Mojego Psa".  Co prawda nie sprawdzałam ich, ale efekty końcowe wyglądają ciekawie!   Acha, i muszę zaznaczyć, że nie mam z tą gazetą nic wspólnego!
   |  |  
		| Powrót do góry |  |  
		|  |  
		| Borsaf Gość
 
 
 
 
 
 
 | 
			
				|  Wysłany: Czw 13:44, 14 Cze 2007    Temat postu: |  |  
				| 
 |  
				| White Angelróznica polega na tym, ze tutaj są nasze przepisy, sprawdzone przez nas osobiście, a niekiedy  nawet kosztowane. Wszystko zaczęło sie od "Światowej sałatki śledziowej Ali", którą to sałatke tchała w wiaderku do Poznania, z narażeniem życia coby jej po drodze w pkp nie zżarli. Potem całe towarzystwo częstowalo sie nią i innymi smakołami przy ringu welshowym
   Ot, i powstał topik...a nazwy potraw bywają dziwaczne ale dla terierowców znane
   Od dawna wiadomo, ze stół łączy!
 |  |  
		| Powrót do góry |  |  
		|  |  
		| White Angel 
 
 
 Dołączył: 16 Kwi 2007
 Posty: 52
 Przeczytał: 0 tematów
 
 
 
 | 
			
				|  Wysłany: Pią 10:11, 15 Cze 2007    Temat postu: |  |  
				| 
 |  
				| Aaa... To takie buciory!   |  |  
		| Powrót do góry |  |  
		|  |  
		| Nikita 
 
 
 Dołączył: 15 Lut 2007
 Posty: 454
 Przeczytał: 0 tematów
 
 Skąd: Warszawy
 
 | 
			
				|  Wysłany: Pon 14:17, 18 Cze 2007    Temat postu: |  |  
				| 
 |  
				| Kochani, A może macie jakieś dobre przepisy na chłodniczki? I np. na botwinkową?
 Lubię takie kwaskowate zupki.
 |  |  
		| Powrót do góry |  |  
		|  |  
		| Borsaf Gość
 
 
 
 
 
 
 | 
			
				|  Wysłany: Pon 7:59, 25 Cze 2007    Temat postu: |  |  
				| 
 |  
				| Nikita, z kwasnych to tylko ogorkowa robie... Napisz pytanie w kawiarence to moze sie inni odezwą, nie zagladaja tu pewnie   
 Dolika wielkie dzięki za przepis tortu orzechowego Twojej Babci.
 Zrobiłam na imieniny i każdemu baaardzo smakował. Troszke przepis po swojemu udoskonaliłam bo dla dzieci toraczej ten krem z dużą ilościa kawy sie nie nadawał wiec dałam jedną Lyzkę i resztę czekolady w proszku, tej do rozpuszczania w mleku, a zamiast rumu dałam kilka kropel olejku rumowego. Kładąc warstwe kremy powtykałam drylowane wisnie, byly bardzo smaczne t tym kremem czekoladowo-kawowym, krem nie byl mdły.
 Jeszcze raz dziekuję!!!! Wyszła pychotka!!!!
 |  |  
		| Powrót do góry |  |  
		|  |  
		|  |  
  
	| 
 
 | Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach
 Nie możesz zmieniać swoich postów
 Nie możesz usuwać swoich postów
 Nie możesz głosować w ankietach
 
 |  |