Forum Terierkowo Strona Główna
Home - FAQ - Szukaj - Użytkownicy - Grupy - Galerie - Rejestracja - Profil - Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości - Zaloguj
Kuchnia, czyli przepisy na wszelkie pyszności - spis str. 1
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 23, 24, 25 ... 110, 111, 112  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość






PostWysłany: Nie 5:15, 18 Lut 2007    Temat postu: sirion

Flaire, tak jest ! Tak mnie jakoś dziś naszło, aby zrobić coś słodkiego.
Powrót do góry
Gość






PostWysłany: Nie 5:17, 18 Lut 2007    Temat postu: Flaire

No więc muszę zdać sprawozdanie z Wojtkowych placków u mojej Babci... Wyszły całkiem nieźle, o czym świadczy fakt, że następnego dnia rano, Babcia zadzwoniła do mnie z prośbą o przepis. Potem poczęstowała plackiem sąsiadkę i przepis poszedł w świat. Smile

A ja mam mnóstwo pomysłów na "ulepszenia" Wink - ten przepis taki jest, że - jak już zauważyła Kardusia - łatwo go można zmienić na "swój". Tak więc dzisiaj były u mnie placki Wojtka po hindusku - dodałam do ciasta kopiastą łyżeczkę curry (a może nawet dwie Wink ) i troszkę ostrej papryki. Pycha! Dla wielbicieli kuchni nieco egzotycznej. Smile Podawać należy z jakimś hinduskim sosem - jakby co, to mogę zapodać jakis przepis. Ja zrobiłam do tego jeszcze ryż po hindusku oraz hinduską "mizerię" - starty ogórek w yogurcie doprawiony papryką i mielonym kminem rzymskim (który, wbrew nazwie, jest jedną z najpopularniejszych przypraw w kuchni hinduskiej).

A na następną moją próbę z tymi plackami mam pomysł na jeszcze bardziej ekstremalną wersję... Super przepis!
Powrót do góry
Gość






PostWysłany: Nie 6:02, 18 Lut 2007    Temat postu: fjolka

jejku jak tu sie smacznie zrobilo

borsaf fajowe te przepisy na psie ciacha
jak tylko odtluszcze szorstka i siebie Embarassed to na pewno cos upichce

wojtek twoje placuszki podbijaja juz bawarie,a przynajmniej kilka niemieckich domow Wink


Ostatnio zmieniony przez Gość dnia Nie 18:51, 18 Lut 2007, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Gość






PostWysłany: Nie 6:04, 18 Lut 2007    Temat postu: Wojtek

fjolka napisał:
wojtek twoje placuszki podbijaja juz bawarie,a przynajmniej kilka niemieckich domow Wink

Wiedziałem, że są wyjątkowe, ale żeby taką karierę ... Laughing Polska, Ameryka, Germania...
Reiders, a może czas na Białoruś... Twisted Evil
Powrót do góry
Gość






PostWysłany: Nie 6:05, 18 Lut 2007    Temat postu: fjolka

to ty moze je opatentuj poki nie jest za pozno Twisted Evil
Powrót do góry
Gość






PostWysłany: Nie 6:07, 18 Lut 2007    Temat postu: Wojtek

fjolka napisał:
to ty moze je opatentuj poki nie jest za pozno Twisted Evil

Cóż one są wojtkowe, tylko dlatego, że przepis na nie (podobno chiński) to ja wkleiłem Wink .
Powrót do góry
Gość






PostWysłany: Nie 6:08, 18 Lut 2007    Temat postu: mona_27

to ja dorzucę coś dla tych którzy są na diecie(jeszcze) i nie tylko
RYBA PIECZONA
SKŁADNIKI
200-250g filetu świeżego z dorsza
1 por średni
3 marchewki
1 mała puszka kukurydzy
1 puszka pomidorów z czosnkiem - jak nie ma można zastąpić pomidorami i dodać czosnek zduszony w prasce
4-5 świeżych pieczarek
ser tarkowany

PRZYGOTOWANIE
Do naczynia żaroodpornego wlewamy 2 łyżki oleju z oliwek lub masło rozcieramy na dnie naczynia. Kroimy rybę w kawałki, układamy w naczyniu i posypujemy solą. Kroimy marchewkę i pora, które następnie układamy w naczyniu. Na to wysypujemy puszkę kukurydzy, odsączonej, pokrojone pieczarki i pomidory z czosnkiem. Na koniec posypujemy wszystko serem. Wkładamy do piekarnika, na środkowy ruszt, rozgrzanego do temp 200 st.C i pieczemy 30 minut. Podajemy z ryżem, makaronem, ziemniakami lub puree ziemniaczanym.

Taka porcja nam starcza na 2 dni. Jest dość tania i szybka w wykonaniu.A przy tym bardzo bardzo smaczna i ZDROWA ŻYCZYMY SMACZNEGO, mam nadzieję, że ktoś się skusi.
Powrót do góry
Gość






PostWysłany: Nie 6:10, 18 Lut 2007    Temat postu: Ali

Właśnie wstawiłam do pieca sernik. Robiłam go już kilka razy i jest pyyyyszny, więc chcę się z Wami podzielić przepisem Smile

SERNIK DOMOWY

1 kg sera półtłustego (5 kostek) lub mielonego
10 jaj klasy "L"
1 kostka masła
2,5 szklanki cukru
3 łyżki bułki tartej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli
rodzynki
skórka pomarańczowa
aromat do ciast
bułka i masło do wysmarowania formy

Ser, o ile nie mamy mielonego, zmielić w maszynce. Założyć małe sitko, "makowe". Do miski miksera włożyć masło (musi być luźne, nie z lodówki) i utrzeć je. Dodawać stopniowo po 2 żółtka, 3 łyżki sera i trochę cukru, ucierać. Następnie dodać bułkę tartą, mąkę, proszek do pieczenia, sól, rodzynki, skórkę pomarańczową i aromat. Wymieszać.
Z 10 białek ubić pianę, wymieszać z masą serową i wlać na wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą blachę.
Wstawić do nagrzanego do 100 stopni piekarnika na środkowy poziom. Piec ok. 1 - 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. Sprawdzić patyczkiem, czy upieczone. Sernik powinien być wilgotny.
Powrót do góry
Gość






PostWysłany: Nie 6:14, 18 Lut 2007    Temat postu: coztego

Zrobiłam własnie ciasto jabłkowe niedzwiedzicy. Pyszności
To lubię, człowiek zamiesza dwa razy łyżką, wsadzi do pieca i ma pyszne ciasto Twisted Evil

Ali, jako, że mój sernik jest słynny w mojej bliższej i dalszej rodzinie, czuję się wyzwana na pojedynek i wstawiam przepis na mój sernik Laughing
Dla odróżnienia, nazwę go:

SERNIK WIEDEŃSKI

1 kg białego sera, półtłustego (ser musi być dość mokry (miękki) i nie kwaśny)
6 jaj
40 dkg cukru pudru
10 dkg masła
10 dkg mąki
sól, rodzynki, cukier waniliowy

Tortownicę smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką lub tartą bułką. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni.
Ser przepuszczamy przez maszynkę do mielenia (przez sitko o maleńkich oczkach). Do makutry wrzucamy żółtka i masło, ucieramy dodając powoli cukier puder. Jak już mamy jednolitą masę, dorzucamy powoli zmielony ser i ucieramy, aż całość będzie gładziutka. Ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli i delikatnie wykładamy do makutry mieszając delikatnie drewnianą łyżką. Wrzucamy rodzynki i wanilię, na końcu powoli mąkę, cały czas delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Wylewamy ciasto do tortownicy, wkładamy do piekarnika, który podkręcamy do 175 stopni. Pieczemy 50-60 minut, aż sernik będzie cudownie rumiany, a mieszkanie napełni się niepowtarzalnym aromatem Laughing
Dla podniesienia aromatu można wetrzeć odrobinę świeżej skórki cytrynowej, jeśli ktoś lubi, można też dodać skórkę pomarańczową (ja nie znoszę )

W tajemnicy powiem Wam, że ucieram to wszystko (przed dodaniem piany!) mikserem. Ale powinien to być mikser z otwartą miską (malaksery zabudowane są do luftu). Ja mam zwykły mikser na śmigiełka, więc ucieram wszystko mikserem w makutrze. Cool
Powrót do góry
Gość






PostWysłany: Nie 12:14, 18 Lut 2007    Temat postu: niedzwiedzica

Mili moi, Pani Zadziorna jest wielka !!! Upiekłam dzis rogaliki wg Jej pzrepisu i wyszły pyszne :smt050 a najwspanialsze jest to,ze jak wymieszałam wszystkie składniki , ciasto było idealne, takie "w sam raz " Nie musiałam prawie podsypywac mąki podczas wałkowania, gdy z czesci robiłam, reszta sobie kolejny raz wyrastała, leżąc na stole. Do środka włożyłam kupną " Marmoladę wieloowocowa o smaku i zapachu rózy " , która okazała się wręcz stworzona do tych rogalików. Piekłam je w południe a w domu dalej pachnie mi różą i ciastem drożdzowym Brawo Brawo Brawo Rewelacyjny pzrepis i w sumie łatwy do zrobienia-nastawiłam zaczyn-posiedizałam na dogo-wyrobiłam ciasto i zostawiłam do wyrośniecia-posiedziałam na dogo Wink nie liczac czasu na wyrastanie ciasta-w ciagu godziny miałam ponad 40 pięknych, rumianych i pysznych rogalików :smt050 :smt050 :smt050

coztego-ciesze się,że bakaliowiec jabłkowy smakował :smt050 :smt050
Powrót do góry
Gość






PostWysłany: Nie 12:17, 18 Lut 2007    Temat postu: Ali

coztego napisał:
Ali, jako, że mój sernik jest słynny w mojej bliższej i dalszej rodzinie, czuję się wyzwana na pojedynek i wstawiam przepis na mój sernik Laughing

Dopiero teraz zauważyłam, że na Pozostałych terierach są nowe posty w kuchni. Mam otwarte karty z walijskimi i erdelami i tylko je odświeżam, a jakoś na ogólne strony mi daleko... Do siedzenia ten podział, kurka wodna :smt093

coztego - następny sernik będzie z Twojego przepisu. Może będzie lepszy od mojego, kto wie Smile Spróbujemy.
Ja też ucieram mikserem, w misce obrotowej, dzięki czemu nie napracuję się zbytnio. Też uwielbiam łatwość wykonania wszelakich ciast, bo nie lubię piec Laughing
Powrót do góry
Gość






PostWysłany: Nie 12:19, 18 Lut 2007    Temat postu: coztego

Ali napisał:
Też uwielbiam łatwość wykonania wszelakich ciast, bo nie lubię piec Laughing

Ja też nie lubię :smt077 Najgorsze jest to, że każde ciasto mi wychodzi, więc rodzinka jest przekonana, ze uwielbiam tę pracę i nie wierzą w moje tłumaczenia :smt093 Ale gotować lubię A najbardziej lubię jeść Twisted Evil

Ali, mówię Ci, mój sernik jest super i w dodatku tańszy od Twojego Wink
Powrót do góry
Gość






PostWysłany: Nie 13:34, 18 Lut 2007    Temat postu: zadziorny

coztego napisał:
Ale gotować lubię A najbardziej lubię jeść Twisted Evil

O Shocked , to nawet po Tobie widać Razz :smt077
Powrót do góry
Gość






PostWysłany: Nie 13:35, 18 Lut 2007    Temat postu: sirion

Ciasteczka raczej dla panów. Myślę, że bardzo dobre do piwa. Mogą też byc do barszczyku.





SMACZNEGO !!!
A teraz przepis. Ostrzegam wymaga trochę pracy. Najpierw trzeba zrobić domowy smalec ze skwarkami. Ja robię ze słoniny i wędzonego surowego (nie parzonego) boczku. Może być tłusty. Proporcja na 1kg słoniny 1/2 kg boczku. Należy postarać się, aby skwareczki były jak najmniejsze, ale nie idziemy na łatwiznę i nie mielimy maszynką. Uczciwie kroimy składniki w kosteczkę.

Ciasteczka - składniki
1 słoik (600 ml) zrobionego smalcu (skrzepniętego oczywiście)
trzy duże cebule
3-4 jajka (zależy od wielkości)
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu mielonego
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
ok 90 deko mąki (niecała paczka), reszta do podsypywania

Cebule pokrajać w drobną kosteczkę (dobrze uzyć TZ-ta lub dzieci). Z podanych składników wyrobić ciasto. Wałkować porcjami. Bardzo cienko się nie da, co najwyżej na grubość kostek cebulki. Kroić nożem lub radełkiem. Ja kroję na paski, myślę, że można i w romby, czy jakieś inne kształty, ale w paski jest najszybciej. Układać na blasze i piec w temperaturze 170 stopni, aż będą mocno złote.
Powrót do góry
Gość






PostWysłany: Nie 13:36, 18 Lut 2007    Temat postu: Kardusia

Sirion - super!
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 23, 24, 25 ... 110, 111, 112  Następny
Strona 24 z 112

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB
Appalachia Theme © 2002 Droshi's Island