Forum Terierkowo Strona Główna
Home - FAQ - Szukaj - Użytkownicy - Grupy - Galerie - Rejestracja - Profil - Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości - Zaloguj
Kuchnia, czyli przepisy na wszelkie pyszności - spis str. 1
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 46, 47, 48 ... 110, 111, 112  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
nitencja
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 5596
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Livingston

PostWysłany: Pon 18:13, 31 Gru 2007    Temat postu:

Salatka z krewtkami koktajlowymi Smile

skladniki :
paczka krewetek koktajlowych
ogorek zielony
3 jajka ugotowane na twardo
majonez, sol, pieprz

Krewtki sparzyc wrzatkiem osuszyc i wrzucic do miski , ogorek pokroic w zapałki i wrzucic do miski, jajka pokroic w kwadraciki i wrzucic do miski . Dodac pieprz ,sol i majonez ; wszystko wymieszac i postawic do lodowki by troche schlodzic . Smile a potem zjesc . Smacznego Razz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
julianna heczko



Dołączył: 16 Gru 2007
Posty: 1077
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Dolny Śląsk

PostWysłany: Wto 12:29, 15 Sty 2008    Temat postu:

julianna heczko



Dołączył: 16 Gru 2007
Posty: 214

Skąd: złoty stok

Wysłany: Pon 19:44, 14 Sty 2008 Temat postu:
jaką pyszną naleweczkę u koleżanki dziś piłam mniam,mniam,nazywa się NALEWKA OJCA GRANDE potrzeba (lub odpowiednio mniej):1.1litr spirytusu (lub 100g na małą ilość, ale komu mała ilość?); 2. 1litr przegotowanej wody (100g);3. 1/2 kg cytryn; 4. 7 łyżek miodu. Cytryny bardzo dokładnie umyć i ściąć skórki, wycisnąć sok. Odkrojone skórki i sok połączyć z wodą i spirytusem, po 5 dniach wyciągnąć skórki i dodać 7 łyżek miodu.Odstawić na ( minimalnie) 4 tygodnie i pić! PYCHA!
_________________
julianna heczko
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Borsaf
Gość





PostWysłany: Nie 16:09, 20 Sty 2008    Temat postu:

Hejka, cudowne gospodynie....poproszę o dobry, lopatologiczny przepis na gotowana modrą kapustkę prayer prayer prayer

Zawsze na oko ja robie i jakoś nie mogę smaku maminej kapustki osiągnąć Crying or Very sad
Powrót do góry
nitencja
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 5596
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Livingston

PostWysłany: Nie 16:45, 20 Sty 2008    Temat postu: Polędwiczki wieprzowe pod chrupiącą skórką - PYYYYCHA!!!!!!

Polecam !!!!

Składniki 2 polędwiczki wieprzowe (ok. 60 dag)
5 łyżek musztardy
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki startego żółtego sera
3 łyżki oleju
2 łyżki masła
1 /2 szklanki białego wytrawnego wina lub bulionu
25 dag zielonych winogron
sól, pieprz

Bułkę tartą wymieszać z żółtym serem, musztardą i olejem. Polędwiczki opłukać, oprószyć solą i pieprzem. Masło rozgrzać na patelni, włożyć polędwiczki, zrumienić ze wszystkich stron, wyjąć. Polędwiczki posmarować pastą musztardowo-serową, ułożyć w brytfannie. Podlać winem lub bulionem. Piec przez 25 minut w temperaturze 220°C. Winogrona umyć. Mięso wyjąć, trzymać w cieple. Do brytfanny włożyć winogrona, wstawić na ok. 5 minut do nagrzanego piekarnika. Polędwiczki podawać polane sosem z pieczenia, z winogronami i makaronem.

Mówię Wam PALCE LIZAĆ - dobrze komponuje się do tego kapusta pekińska z czosnkiem i jogurtem Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
julianna heczko



Dołączył: 16 Gru 2007
Posty: 1077
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Dolny Śląsk

PostWysłany: Pon 16:21, 21 Sty 2008    Temat postu:

Very Happy NALEWKA Z WINOGRON - 1 kg winogron ( świeżych z ogrodu ) zasypać 1/2 kg cukru i odstawić na około 1 tydzień, codziennie mieszać najlepiej wstrząsając, po tyg. zlać sok i połączyć z 200g spirytusu, odstawić na co najmniej 4 tygodnie - nalewka jest tym lepsza im dłużej stoi - miłej degustacji!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
INA
Weteran


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 3855
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Chełmża k/ Torunia

PostWysłany: Pią 18:31, 25 Sty 2008    Temat postu:

UDKA W SOSIE SZPINAKOWYM

składniki
- udka ( ja biorę 4,5 udek - po przekrojeniu mam 8,10 części)
-maggi - przyprawa do zup i sosów w płynie
-miód - jak kto lubi ja biorę 1 łyżkę
-szpinak mrożony ( 1 opak)
-masło
-boczek wędzony
-czosnek - też jak kto lubi
-makaron spiralki
-kwaśna śmietana 12 proc -1 op
-sól
-pieprz

sposób przyrządzenia:

Udka przekroić na pół i wyjąć kość -( trzeba wyciągać delikatnie aby nie uszkodzić mięska)
Następnie namoczyć w maggi i miodzie ( kilka godzin)

Szpinak (rozmrozić i osuszyć na sitku) -usmażyć na maśle

Boczek wędzony drobno pokroić, dodać czosnek - usmażyć i dodać pieprz, sól, a potem śmietanę i szpinak

Następnie udka faszerujemy szpinakowym farszem - i pieczemy - w piekarniczku albo w mikrofali albo smażymy jak kto woli

( trochę farszu zostawiamy do makaronu)
Makaron spiralki po ugotowaniu odcedzić i polać sosikiem szpinakowym

Smacznego --
Very Happy
Potrawa szybka i zdrowa ~~

A ten szpinak nie smakuje jak szpinak -- naprawdę -- POLECAM ja osoba która nienawidzi szpinaku Cool Very Happy


Ostatnio zmieniony przez INA dnia Pią 18:32, 25 Sty 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
coztego
Gość





PostWysłany: Nie 19:51, 27 Sty 2008    Temat postu:

INA napisał:

A ten szpinak nie smakuje jak szpinak -- naprawdę -- POLECAM ja osoba która nienawidzi szpinaku Cool Very Happy

Potwierdzam! Ja z tych, którzy szpinaku nie znoszą, a pałki ze szpinakiem baaardzo mi smakowały Very Happy
Tylko nie upierałabym się przy świderkowym makaronie, myślę, że kokardki byłyby lepsze Cool
Powrót do góry
Borsaf
Gość





PostWysłany: Nie 20:55, 27 Sty 2008    Temat postu:

Zrobiłam....bylo pyyyszne...na jutro jeszcze zostalo. Tylko, chyba zmodernizuję ten przepis, dodam do szpinaku jakis ser żółty, zeby to napychanie udek bylo łatwiejsze. Szpinak nie do konca sie pewnie odsączył i cięzko to szlo bo miedzy łyżeczką wyplywał....
Powrót do góry
Flaire
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 10529
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 0:14, 28 Sty 2008    Temat postu:

A te udka to które części kurczaka dokładnie? całe nogi (udko z podudziem), czy samo udko? Bo nie do końca rozumiem ten zapis INY:

INA napisał:
ja biorę 4,5 udek - po przekrojeniu mam 8,10 części


Z każdego udka po dwie części wychodzą? Jak je przekroić?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
coztego
Gość





PostWysłany: Pon 10:46, 28 Sty 2008    Temat postu:

Flaire napisał:
A te udka to które części kurczaka dokładnie? całe nogi (udko z podudziem), czy samo udko? Bo nie do końca rozumiem ten zapis INY:

INA napisał:
ja biorę 4,5 udek - po przekrojeniu mam 8,10 części


Z każdego udka po dwie części wychodzą? Jak je przekroić?

Udka, to tzw. pałki. Tylko dolna część udka jako takiego. W sklepach to się zwykle nazywa podudzia
Powrót do góry
KRETA
Weteran


Dołączył: 01 Mar 2007
Posty: 315
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kraków

PostWysłany: Pon 11:26, 28 Sty 2008    Temat postu:

Szukam sprawdzonego sposobu na smażenie pączków!! Very Happy Chodzi mi o to na czym najlepiej smażyc. Napewno ktoś wie pliiis Wink Smażyłam na smalcu ,ale coś za szybko się pienił.Ciężko było skończyć.Słyszałam też o tym ,że mozna mieszac smalec z olejem?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
coztego
Gość





PostWysłany: Pon 12:10, 28 Sty 2008    Temat postu:

Z tego co wiem, moja babcia smaży na plancie - jeszcze się upewnię, bo pączki są pyszne i w domu ślicznie pachnie.
Powrót do góry
Borsaf
Gość





PostWysłany: Pon 12:19, 28 Sty 2008    Temat postu:

Tak, potwierdzam...Planta, czyli dawniejszy Ceres jest bardzo dobra do smażenia pączków i chrustów tudziez innych podobnych Very Happy
Powrót do góry
Flaire
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 10529
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 12:26, 28 Sty 2008    Temat postu:

coztego napisał:
Flaire napisał:
A te udka to które części kurczaka dokładnie? całe nogi (udko z podudziem), czy samo udko? Bo nie do końca rozumiem ten zapis INY:

INA napisał:
ja biorę 4,5 udek - po przekrojeniu mam 8,10 części


Z każdego udka po dwie części wychodzą? Jak je przekroić?

Udka, to tzw. pałki. Tylko dolna część udka jako takiego. W sklepach to się zwykle nazywa podudzia
Dobra, to jeszcze powiedz, jak z jednego udka wychodzi dwa kawałki do nadziania szpinakiem. Może ktoś jakieś fotki wstawi?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
INA
Weteran


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 3855
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Chełmża k/ Torunia

PostWysłany: Pon 15:51, 28 Sty 2008    Temat postu:

Flaire napisał:
coztego napisał:
Flaire napisał:
A te udka to które części kurczaka dokładnie? całe nogi (udko z podudziem), czy samo udko? Bo nie do końca rozumiem ten zapis INY:

INA napisał:
ja biorę 4,5 udek - po przekrojeniu mam 8,10 części


Z każdego udka po dwie części wychodzą? Jak je przekroić?

Udka, to tzw. pałki. Tylko dolna część udka jako takiego. W sklepach to się zwykle nazywa podudzia
Dobra, to jeszcze powiedz, jak z jednego udka wychodzi dwa kawałki do nadziania szpinakiem. Może ktoś jakieś fotki wstawi?


Kucharka od której dostałam przepis - brała całe udka - czyli pałki i ja też tak raz zrobiłam, po przekrojeniu pałki wyszły dwie części:
- pół pałka - albo podudzie- to ta chudsza cześć pałki;
- i druga - grubsza - szersza część pałki
Z grubszej się lepiej kość wyciąga,- mama woli nawet te grubszą część
ale po wyciągnięciu kości te grubszą najlepiej czymś zapiąć :szpilkami do zrazów czy wykałaczką....można też zwinąć jak zraza- tak robi nasza Pani Krysia ( ale według uznania)
Ja ostatnio kupiłam same pół- palki (podudzia) ta chudszą cześć i mimo że trudniej się z niej kość wyciąga ładniej wygląda na talerzu, hihi i są poręczniejsze
( uważam ze każdy moze zrobić wg uznania, jak mu wygodniej)
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 46, 47, 48 ... 110, 111, 112  Następny
Strona 47 z 112

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB
Appalachia Theme © 2002 Droshi's Island