Forum Terierkowo Strona Główna
Home - FAQ - Szukaj - Użytkownicy - Grupy - Galerie - Rejestracja - Profil - Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości - Zaloguj
Kuchnia, czyli przepisy na wszelkie pyszności - spis str. 1
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 47, 48, 49 ... 110, 111, 112  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Flaire
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 10529
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 19:28, 28 Sty 2008    Temat postu:

INA, dzięki, teraz już wszystko rozumiem! Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
KRETA
Weteran


Dołączył: 01 Mar 2007
Posty: 315
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kraków

PostWysłany: Pon 20:10, 28 Sty 2008    Temat postu:

Borsaf napisał:
Zrobiłam....bylo pyyyszne...na jutro jeszcze zostalo. Tylko, chyba zmodernizuję ten przepis, dodam do szpinaku jakis ser żółty, zeby to napychanie udek bylo łatwiejsze. Szpinak nie do konca sie pewnie odsączył i cięzko to szlo bo miedzy łyżeczką wyplywał....
Ser żółty się doskonale sprawdza, znam też wersję z tym dzianie do piersi indyka- osobiście nie próbowałam. Koleżanka tak robi pierś indyczą i mówi , że pycha Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Anisha
Weteran


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 7427
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdynia

PostWysłany: Pon 20:34, 28 Sty 2008    Temat postu:

INA napisał:
Kucharka od której dostałam przepis - brała całe udka - czyli pałki i ja też tak raz zrobiłam, po przekrojeniu pałki wyszły dwie części:
- pół pałka - albo podudzie- to ta chudsza cześć pałki;
- i druga - grubsza - szersza część pałki

Flaire napisał:
INA, dzięki, teraz już wszystko rozumiem! Smile

A ja zupełnie na odwrót - teraz już przestałam Confused . Jaka "pół pałka"? Jakie "całe uda, czyli pałki"??
INA, czy ja mogę prosić o to samo, ale używając określeń "udo" i "podudzie, czyli pałka" ? Udo przecież nie jest pałką... Confused
Powrót do góry
Zobacz profil autora
coztego
Gość





PostWysłany: Pon 20:37, 28 Sty 2008    Temat postu:

Anisha napisał:

A ja zupełnie na odwrót - teraz już przestałam Confused . Jaka "pół pałka"? Jakie "całe uda, czyli pałki"??

Laughing Ja też się zgubiłam Laughing Jak jadłam - byłam przekonana, że mam do czynienia z podudziami. A teraz to już sama nie wiem Confused
Powrót do góry
Anisha
Weteran


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 7427
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdynia

PostWysłany: Pon 20:40, 28 Sty 2008    Temat postu:

Kupując kurzą nogę (taką jakby dwuczęściową) dostajemy udo i tak naprawdę łydkę Very Happy , połączone stawem kolanowym. Do przepisu brać uda czy łydki? Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Borsaf
Gość





PostWysłany: Pon 22:38, 28 Sty 2008    Temat postu:

Hihihi, ja wzięłam, wg tej nomenklatury, łydki, ale to chyba wsio rawno byl nie kupować stópek, czyli po poznańsku girek Very Happy

Anisha oczywiście zaplułam monitor, jak wyobraziłam sobie, jak sklepie prosisz o kilo łydek z kurczaka Laughing


Ostatnio zmieniony przez Borsaf dnia Pon 22:39, 28 Sty 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
coztego
Gość





PostWysłany: Pon 23:07, 28 Sty 2008    Temat postu:

Borsaf napisał:

Anisha oczywiście zaplułam monitor, jak wyobraziłam sobie, jak sklepie prosisz o kilo łydek z kurczaka Laughing


Ja to chyba z piersi zrobię Cool
Powrót do góry
Borsaf
Gość





PostWysłany: Pon 23:24, 28 Sty 2008    Temat postu:

Hihihi, a pani sprzedawczyni zapyta:.."męskie, czy damskie łydki, Szanowna Pani sobie zyczy?"..
Tutaj Anisha miałaby dylemat...damskie zgrabniej na półmsku by wyglądały,...ale męskie mają miąska więcej????


Ostatnio zmieniony przez Borsaf dnia Pon 23:25, 28 Sty 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
zach
Weteran


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 4170
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Sopot

PostWysłany: Wto 0:06, 29 Sty 2008    Temat postu:

Borsaf napisał:
damskie zgrabniej na półmsku by wyglądały,...ale męskie mają miąska więcej????


Więcej miąska i więcej włosów.. lepsze damskie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
zadziorny
Administrator


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 41852
Przeczytał: 6 tematów

Skąd: Rybnik

PostWysłany: Wto 10:15, 29 Sty 2008    Temat postu:

Powrót do góry
Zobacz profil autora
KRETA
Weteran


Dołączył: 01 Mar 2007
Posty: 315
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kraków

PostWysłany: Wto 19:11, 29 Sty 2008    Temat postu:

Borsaf napisał:
Hihihi, ja wzięłam, wg tej nomenklatury, łydki, ale to chyba wsio rawno byl nie kupować stópek, czyli po poznańsku girek Very Happy

Anisha oczywiście zaplułam monitor, jak wyobraziłam sobie, jak sklepie prosisz o kilo łydek z kurczaka Laughing
Też się uśmiałam z tych łydek Laughing a ja niedawno się dowiedziałam czym się różni ćwiartka kurczaka od nóżki( w komplecie)-do tej pory było mi to wsio rawno.Myślałam tylko ,że sprzedawczyni nazywa ćwiartką to co dla mnie jest nóżką przez zwykłą złośliwosc.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
coztego
Gość





PostWysłany: Wto 23:18, 29 Sty 2008    Temat postu:

KRETA napisał:
Borsaf napisał:
Hihihi, ja wzięłam, wg tej nomenklatury, łydki, ale to chyba wsio rawno byl nie kupować stópek, czyli po poznańsku girek Very Happy

Anisha oczywiście zaplułam monitor, jak wyobraziłam sobie, jak sklepie prosisz o kilo łydek z kurczaka Laughing
Też się uśmiałam z tych łydek Laughing a ja niedawno się dowiedziałam czym się różni ćwiartka kurczaka od nóżki( w komplecie)-do tej pory było mi to wsio rawno.Myślałam tylko ,że sprzedawczyni nazywa ćwiartką to co dla mnie jest nóżką przez zwykłą złośliwosc.

Jaka znów ćwiartka i nóżka? Shocked W życiu nie widziałam "nóżki" z kurczaka Laughing
Są ćwiartki i udka Cool
Powrót do góry
OMM
Zaangażowany


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 1165
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Śro 0:41, 30 Sty 2008    Temat postu:

profesjonalny podział kurczaka na porcje:
udo z kością


ćwiartka z nogą


podudzie
Powrót do góry
Zobacz profil autora
OMM
Zaangażowany


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 1165
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Śro 0:53, 30 Sty 2008    Temat postu:

Przez przypadek trafiłam na bardzo ciekawą stronkę o wędlinach domowych.
Gdyby kogoś interesowało jest [link widoczny dla zalogowanych]
Mają nawet sklep internetowy.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
INA
Weteran


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 3855
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Chełmża k/ Torunia

PostWysłany: Śro 16:16, 30 Sty 2008    Temat postu:

OMM napisał:
profesjonalny podział kurczaka na porcje:
udo z kością


ćwiartka z nogą


podudzie


Dobre OMM

1.u nas mówimy popularnie pałki ale także udka z kurczaka ( kupuje prawie codziennie i tak mówie w sklepie ale nigdy nie dostałam - tak jak na fotce nr 1 uda tylko całość : -udo i podudzie)

2. podudzie -u nas także mówią w sklepach pół- pałki( ja tego nie wymyśliłam Wink ) czyli chudsza część -pałki - tak napisała kucharka w przepisie a ja nie miałam wątpliwości o co jej chodzi... Cool

3.ćwiartki ok ( kupuje dla Vigo) --tak jak na rysunku z kością -- mama mówi z kręgosłupem Twisted Evil
--- jeszcze dla pewności zapytałam mamy i starszej koleznki gospodyni i potwierdziły Shocked ---

Cwiartka różni się od pałki na które mówią także udko Cool -- tym że ma własnie tę kośc - kregosłup uff

do przepisu mozna brać wszytko co jadalne Cool bez włosów - Cool
hmm dziwne ale nigdy się nad tym nie zastanawiałam -- kupowałam pałki albo ćwiartki albo podudzia... Rolling Eyes Cool
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 47, 48, 49 ... 110, 111, 112  Następny
Strona 48 z 112

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB
Appalachia Theme © 2002 Droshi's Island