Forum Terierkowo Strona Główna
Home - FAQ - Szukaj - Użytkownicy - Grupy - Galerie - Rejestracja - Profil - Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości - Zaloguj
Kuchnia, czyli przepisy na wszelkie pyszności - spis str. 1
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 50, 51, 52 ... 110, 111, 112  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
coztego
Gość





PostWysłany: Sob 22:24, 19 Kwi 2008    Temat postu:

Magnitudo napisał:
coztego napisał:


Następnie wyrób ciasto ręką, aby stało się jednolite.

I to jest dla mnie bariera nie do pokonania

No co Ty? Ono się bardzo łatwo wyrabia, jest miękkie, plastyczne i się nie klei Smile
Powrót do góry
Czarna
Weteran


Dołączył: 14 Sty 2008
Posty: 12160
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Sob 22:29, 19 Kwi 2008    Temat postu:

Ja to jutro upiekę, no mam nadzieję, że mogę przepis wypróbować (oczywiście jeśli tylko w sklepie na osiedlu będą drożdże)
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hanik
Gość





PostWysłany: Czw 20:14, 15 Maj 2008    Temat postu:

Przepis na "Moherowe berety"

Dziś zrobilam klopsiki z pieczarkami na głowach Laughing Gdy tylko wyjełam je z piekarnika mialam jedno skojarzenie Very Happy

Przepis jest bardzo elastyczny. Ja robilam tak:
Kupiłam paczkę Przepis na.... klopsiki z pieczarkami, duże pieczarki i mięsko mielone. Mięsko mielone doprawiłam pieprzem i solą, zrobiłam kuleczki i wepchnełam w pieczarkowe kapelusiki. Następnie wsadziłam do naczynia żaroodpornego, polałam sosem śmietankowo- pieczarkowym z Przepisu na.... do piekarnika na 40 min... W sumie mogłoby być dłużej bo jak dla mnie kapelusiki były jeszcze zbyt twarde, ale mojemu tacie się śpieszyło... Może by było szybciej gdyby kapelusiki nasmarować olejem, były by mniej suche Rolling Eyes Na końcu mialam zamiar jeszcze je posypać tartym serem, ale nie zdążyłam... Tak czy inaczej wyszły pysznie

Przepis można modyfikować, doprawiając mięsko jak się chce i nie koniecznie z takim sosem... Muszę popróbować inne wersje " Moherowych berecików" Very Happy

Smacznego

Powrót do góry
joanika



Dołączył: 16 Maj 2008
Posty: 77
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Bydgoszcz

PostWysłany: Wto 23:58, 20 Maj 2008    Temat postu:

Hanik fajny przepis, ja spróbuje z sosem beszamelowym. [/b]
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gość






PostWysłany: Sob 20:29, 07 Cze 2008    Temat postu:

KLUSKI BUŁCZANE

Przepis 1:

Jeżeli posiadamy kilka czerstwych bułek, możemy zrobić z nich bardzo smaczne i proste w przyrządzeniu kluski. Potrzebne nam będą:
- boczek
- cebula
- mąka
- bułki
- jajka
- sól

1. Na patelni smażymy boczek i cebulkę.
2. Bułki namaczamy w wodzie. Gdy będą miękkie odciskamy je i wrzucamy do miski.
3. Dodajemy jajka (ilość równa ilości bułek) i dosypujemy mąki (liczymy na szklanki – połowa ilości bułek). Mieszamy.
4. Dodajemy skwarki z cebulką i dalej zagniatamy. Doprawiamy solą.
5. Gdy całość będzie miała w miarę jednolitą konsystencję formujemy kluski i wrzucamy do wrzątku. Gotujemy ok. 20 min.

Kluski podajemy z sosem – polecam pieczarkowy. Można dodać do ciasta natkę pietruszki lub koperek.


Przepis 2:

- długa bułka
- 1 duża cebula
- 1 łyżka margaryny
- 1 mały pęczek zielonej pietruszki
- 1 łyżeczka sproszkowanego majeranku
- 1 szklanka mleka
- 2-3 jaja
- 1 łyżka tartej bułki

Bułkę kroimy w kostkę i moczymy w mleku, dodajemy jajka, przesmażoną cebulę, przyprawy, a następnie wyrabiamy ciasto i formujemy kluski. Gotujemy we wrzątku przez około 20 min.
Powrót do góry
Flaire
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 10529
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Sob 21:57, 07 Cze 2008    Temat postu:

A propos utylizacji czerstwych bułek itp... Ja bardzo nie lubię wyrzucać jedzenia, więc lubię takie przepisy. Jeśli chodzi o czerstwe bułki, to mam przepis na pyszny z nich deser, który może kiedyś wstawie. Natomiast dzisiaj chcę się pochwalić innym osiągnięciem. Mianowicie, jakiś czas temu, skuszona ceną, kupiłam w markecie koszyczek brzoskwiń. Wyglądały ślicznie... Ale okazały się nie do jedzenia - smak ok, ale konsystencja okropna, w ogóle nie soczyste, taka pacia (po angielsku przymiotnik, który określa taką konsystencję to "mealy" - jak po polsku? Niewiem). Oczywiście nie chciałam brzoskwinek wyrzucić, myślałam, że może zrobię z nich kompot, aż w końcu wpadłam na pomysł, żeby zrobić z nich konfitury. A więc, nieco gelfixa (3:1 bo ja lubię niskosłodzone konfitury), nieco cukru, no i moje niezjadliwe brzoskwinki, obrane ze skórki przy pomocy wrzątku - konfitury wyszły rewelacyjne! Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
coztego
Gość





PostWysłany: Sob 22:24, 07 Cze 2008    Temat postu:

To jak już przy kluskach jesteśmy to może i kluski śląskie mojej roboty zapodam Wink

Potrzebne są ziemniaki (stare, dowolna ilość, stosownie do liczby konsumujących)
Mąka ziemniaczana (stosownie do ilości ziemniaków Wink )
Mąka pszenna (odrobina do podsypania)

Gotujemy ziemniaki, normalnie jak do jedzenia, obrane, w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu, studzimy i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Ziemniaki wykładamy do miski, spłaszczamy uganiatając w miarę równo. Nożem dzielimy te spłaszczone ziemniaki na ćwiartki, wyciągamy jedną ćwiartkę i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczną, tyle, żeby było równo z warstwą ziemniaków. Wyciągniętą ćwiartkę ziemniaków też dorzucamy do miski i ugniatamy ciasto, powinno być plastyczne, nie zbyt lepkie (niestety to zależy od ziemniaków). Jeśli ciasto jest bardzo lepkie i za luźne żeby formować z niego kluski, dosypujemy jeszcze trochę mąki ziemniaczanej. Jak już elegancko ciasto ugnieciemy (szybko i sprawnie, nie trzeba go wyrabiać jak drożdżowego), bierzemy kawałek ciasta, formujemy wałek, który kroimy na małe kawałki, z każdego kawałka kulamy między dłońmi kulkę, w której na koniec robimy dołeczek (żeby miał się gdzie zbierać sos spod rolad). Kluski wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy parę minutek od wypłynięcia i jemy.
Moim zdaniem kluski powinny być małe, na jeden słyszny kęs, ale niektórzy robią większe, bo im się nie chce tyle kulać Wink
Podajemy z roladami i modrą kapustą, ewentualnie jakimś innym mięsem z sosem, albo polane skwarkami z cebulką...
Powrót do góry
Sirion
Weteran


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 3989
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: ŁÓDŹ

PostWysłany: Sob 22:52, 07 Cze 2008    Temat postu:

To ja jeszcze poprosze przepisy na te rolady i i modro kapustę !
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Anisha
Weteran


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 7427
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdynia

PostWysłany: Sob 23:13, 07 Cze 2008    Temat postu:

coztego, te Twoje kluski to właśnie tak... bez jaj? Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
zadziorny
Administrator


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 41842
Przeczytał: 3 tematy

Skąd: Rybnik

PostWysłany: Nie 8:11, 08 Cze 2008    Temat postu:

Sirion napisał:
To ja jeszcze poprosze przepisy na te rolady i i modro kapustę !

Powinno być: modrą, (ew. modrom) kapustę Very Happy Cool
Powrót do góry
Zobacz profil autora
julianna heczko



Dołączył: 16 Gru 2007
Posty: 1077
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Dolny Śląsk

PostWysłany: Nie 8:17, 08 Cze 2008    Temat postu:

Ali robię według przepisu nr 1 , ale od jakiegoś czasu (cholesterol) zamiast boczku dodaję podsmażaną chudą szynkę, też pyszne...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
coztego
Gość





PostWysłany: Nie 11:23, 08 Cze 2008    Temat postu:

Anisha napisał:
coztego, te Twoje kluski to właśnie tak... bez jaj? Wink

Oczywiście, że bez jaj.

Sirion, muszę pomyśleć nad tymi roladami i kapustą Cool
Powrót do góry
Gość






PostWysłany: Nie 11:49, 08 Cze 2008    Temat postu:

Julianno, ja te przepisy znalazłam w necie. Sama nigdy nie jadłam takich klusek, więc nie biorę odpowiedzialności za żaden z tych przepisów Wink Very Happy
Powrót do góry
bogula
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 8622
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Tarnowskie Góry

PostWysłany: Nie 13:11, 08 Cze 2008    Temat postu:

Flaire----masz! jeszcze tylko posypie jak wystygnie; nowa blaszka na pilkarski wieczor Very Happy


przepis:
4 jajka+1szklanke cukru=ubic; potem+2szklanki maki=delikatnie mieszac+3plaskie lyzeczki proszku do pieczenia i szczypte soli; kostke margaryny rozpuscic i wystudzic i+do ciasta; nalozyc owoce (nie zaduzo, bo ciasto rozlezie sie) i piec ok.40/50 min. w nagrzanym piekarniku (180'); posypac cukrem pudrem...SMACZNEGO!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Borsaf
Gość





PostWysłany: Nie 13:26, 08 Cze 2008    Temat postu:

Bogula świetny przepis...chyba sie szybko robi. Zaraz go skopiuję i moim córciom zapodam. Z innymi owocami też chyba mozna...np z agrestem?
Coztego takie własnie kluski jadłam w zestawie z mądrą kapustą i wołowinką na pieczyste....palce lizać!!!
Alidzieki za wyszukanie przepisu. Wczoraj juz nie próbowałam bo mi mleka zabrakło w domu, a do sklepu sie iść nie chciało w upał. Bułki mam więc przy okazji zrobię i wypróbuję przepis.
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 50, 51, 52 ... 110, 111, 112  Następny
Strona 51 z 112

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB
Appalachia Theme © 2002 Droshi's Island