Forum Terierkowo Strona Główna
Home - FAQ - Szukaj - Użytkownicy - Grupy - Galerie - Rejestracja - Profil - Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości - Zaloguj
Kuchnia, czyli przepisy na wszelkie pyszności - spis str. 1
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 63, 64, 65 ... 110, 111, 112  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ibolya
Weteran


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 3156
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Pruszków

PostWysłany: Śro 13:35, 07 Sty 2009    Temat postu:

coztego napisał:
Flaire napisał:
coztego napisał:

Jaka Ty jesteś błyskotliwa i inteligentna Shocked Nie wpadłabym na to Laughing

Ale ja zupełnie serio! Ani odrobiny złośliwości, gapiłam się w to słowo, przestawiałam literki, i za nic nei chciało mi się sensownie ułozyć Laughing

Ja też się nie domyśliłam o co chodzi.
Już się miałam pytać Sirion co to znaczy, dobrze, że nie spytałam, hihihi.


Ostatnio zmieniony przez ibolya dnia Śro 13:35, 07 Sty 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Flaire
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 10529
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Śro 14:03, 07 Sty 2009    Temat postu:

No bo wiecie... Język polski to moja specjalność. Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Czarna
Weteran


Dołączył: 14 Sty 2008
Posty: 12160
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Śro 19:22, 07 Sty 2009    Temat postu:

Załączyłam instrukcję obrazkową do faworków/chrustów... z myślą o tych, co nigdy nie widzieli jak się robi, szacowne bardzo zdolne "kucharki" proszę o wybaczenie, hi hi hi
Powrót do góry
Zobacz profil autora
coztego
Gość





PostWysłany: Śro 19:26, 07 Sty 2009    Temat postu:

ginger napisał:
Załączyłam instrukcję obrazkową do faworków/chrustów... z myślą o tych, co nigdy nie widzieli jak się robi, szacowne bardzo zdolne "kucharki" proszę o wybaczenie, hi hi hi
Ale nie widać na zdjeciach ile dymu towarzyszyło smażeniu Razz
Jak Ty to ładnie wycinasz Smile
Powrót do góry
Czarna
Weteran


Dołączył: 14 Sty 2008
Posty: 12160
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Śro 19:34, 07 Sty 2009    Temat postu:

coztego napisał:

Ale nie widać na zdjeciach ile dymu towarzyszyło smażeniu Razz
Jak Ty to ładnie wycinasz Smile


U mnie się wcale nie dymi Niewiem
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Sirion
Weteran


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 3989
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: ŁÓDŹ

PostWysłany: Śro 20:12, 07 Sty 2009    Temat postu:

Oj, pisałam szybko, nie sprawdziłam (własnę błędy słabo widzę).

Ja smaże w woku, bo dobrze trzyma temperaturę i ma dużą powierzchnię, więc sporo na raz można faworków zmieścić. Zresztą ja malutkie robię, bo takie lubię, a nie giganty, gdzie trzy się zje i dosyć.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
coztego
Gość





PostWysłany: Śro 20:29, 07 Sty 2009    Temat postu:

ginger napisał:

U mnie się wcale nie dymi Niewiem

POdejrzewam, że za gorący tłuszcz miałam, muszę spróbować znowu usmażyć, moze tym razem będzie lepiej Wink
Powrót do góry
Borsaf
Gość





PostWysłany: Śro 21:52, 07 Sty 2009    Temat postu:

Coztego mam pytanie. Ty chyba piekłas w takiej silikonowej foremce??? Czy taka foremkę się smaruje tłuszczem i prószy bułeczka?
Aga sobie taką foremkę miękka kupiła i nie wiemy jak piec? Chyba się nie natłuszcza...sama odchodzi?
Powrót do góry
coztego
Gość





PostWysłany: Śro 22:06, 07 Sty 2009    Temat postu:

Borsaf napisał:
Coztego mam pytanie. Ty chyba piekłas w takiej silikonowej foremce??? Czy taka foremkę się smaruje tłuszczem i prószy bułeczka?

Na pewno z lekka ją natłuszczałam, ale nie sypałam mąką ani bułką.
Wstyd się przyznać, ale dotychczas tylko raz jej użyłam Embarassed
Powrót do góry
halcia211
Zaangażowany


Dołączył: 20 Lis 2007
Posty: 1650
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Brzeg Dolny

PostWysłany: Czw 19:09, 08 Sty 2009    Temat postu:

to ja wstawię przepis na pączki ziemniaczane - są przepyszne, po upieczeniu można je nadziewać bitą śmietaną, powidłami, co kto lubi, mi smakują bez niczego. Robię zawsze podwójną porcję i pączki po usmażeniu porcjuję i zamrażam - po rozmrożeniu są jeszcze lepsze. Nie muszę mówić jak smakowicie pachną jak się smażą. A oto przepis:


Pączki ziemniaczane

70 dkg ugotowanych ziemniaków (przecisnąć gorące przez praskę i wystudzić)
10 dkg drożdży
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru pudru (jak ktoś lubi bardzo słodkie pączki , to można wiecej cukru dodać)
2 łyżki spirytusu
4 jajka
zapach pomarańczowy (lub inny dowolny)
1 kg mąki
szczypta soli
skórka starta z 1 cytryny
1/3 szklanki mleka

Drożdże posypać cukrem, dodać trochę ciepłego mleka, wymieszać.
Jak drożdże zaczną rosnąć dodać resztę składników, wyrobić, odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce.
Rozwałkować ciasto jak na normalne pączki i wycinać szklaneczką krążki, jak trochę podrosną smażyć w dużej ilości tłuszczu. Ja smażę na oleju, ale na smalcu też są pyszne, po upieczeniu posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Smacznego
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Borsaf
Gość





PostWysłany: Czw 20:19, 08 Sty 2009    Temat postu:

Karnawał...pewnie bedzie trzeba wypróbowac nowy przepis Very Happy
Powrót do góry
Gość






PostWysłany: Czw 20:42, 08 Sty 2009    Temat postu:

Ciekawe czym się te pączki różnią w smaku od takich tradycyjnych...
Powrót do góry
Ravena
Weteran


Dołączył: 30 Cze 2007
Posty: 1784
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdynia

PostWysłany: Pią 10:39, 09 Sty 2009    Temat postu:

Też je wypróbuję Very Happy
Chwytam się każdego przepisu bezmięsnego, bo mam w domu wegetariańskiego małojada i staram się urozmaicać jadłospis. Ostatnio rolada serowa Kiry-Mili zrobiła w moim domu furorę. Zrobiłam podwójną porcję i załapałam się ledwo na kilka plasterków.
Wymyśliłam też, że cieniutko pokrojona rolada świetnie nadaje się na kanapki - np. do szkoły Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
halcia211
Zaangażowany


Dołączył: 20 Lis 2007
Posty: 1650
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Brzeg Dolny

PostWysłany: Pią 18:43, 09 Sty 2009    Temat postu:

Ravena a robiłaś moje krokiety ziemniaczane z farszem II ? tutaj są : http://www.terierkowo.fora.pl/dom-i-ogrod,20/kuchnia-czyli-przepisy-na-wszelkie-pysznosci,6-735.html#82392
jak nie to spróbuj, w sumie roboty przy nich za wiele nie ma a są przepyszne.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
halcia211
Zaangażowany


Dołączył: 20 Lis 2007
Posty: 1650
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Brzeg Dolny

PostWysłany: Pią 19:45, 09 Sty 2009    Temat postu:

a teraz zapraszam na gołąbki dla zapracowanych - szybko się je robi i są przepyszne

Gołąbki

1 kg mięsa mielonego
1/2 średniej główki kapusty włoskiej (może być biała kapusta)
5 jaj
10 łyżek kaszy mannny surowej

lub
10 łyżek ryżu surowego
robiłam obie wersje i moim zdaniem z kaszą są zdecydowanie lepsze

2 cebule duże (usmażyć)
przecier pomidorowy, sól, pieprz
2 kostki rosołowe
można dać pokrojone w kostkę surowe pieczarki


Kapustę pokroić w kostkę, ugnieść z odrobiną soli, dodać mięso, jajka, kaszę , cebulę, sól i pieprz. Wymieszać, formować kotlety , obtoczyć w bułce tartej, obsmażyć lekko, ułożyć w brytfance. Kostki rosołowe rozpuścić w 1 i 1/2 litra wody , dodać słoiczek przecieru, zalać gołąbki . Dusić około 1 godz w temp. 200 stopni C w piekarniku lub na kuchence jak kto woli

Smacznego
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 63, 64, 65 ... 110, 111, 112  Następny
Strona 64 z 112

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB
Appalachia Theme © 2002 Droshi's Island