Forum Terierkowo Strona Główna
Home - FAQ - Szukaj - Użytkownicy - Grupy - Galerie - Rejestracja - Profil - Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości - Zaloguj
Kuchnia, czyli przepisy na wszelkie pyszności - spis str. 1
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 62, 63, 64 ... 110, 111, 112  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Sirion
Weteran


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 3989
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: ŁÓDŹ

PostWysłany: Śro 10:15, 07 Sty 2009    Temat postu:

Cosia, ten przepis tu jest ! Zajrzyj do spisu treści ! Ja go na kostke zwyczajnie przekleiłam.

O! http://www.terierkowo.fora.pl/dom-i-ogrod,20/kuchnia-czyli-przepisy-na-wszelkie-pysznosci,6-360.html#1701


Ostatnio zmieniony przez Sirion dnia Śro 10:16, 07 Sty 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
coztego
Gość





PostWysłany: Śro 10:21, 07 Sty 2009    Temat postu:

Sirion napisał:
Cosia, ten przepis tu jest ! Zajrzyj do spisu treści ! Ja go na kostke zwyczajnie przekleiłam.

Patrzyłam pod "Chrust" i nie znalazłam, a nie mogłam sobie przypomnieć nazwy "faworki" Laughing

Ale dalej nie wiem co robić, żeby mi tak nie dymiło Rolling Eyes
Powrót do góry
Flaire
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 10529
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Śro 10:27, 07 Sty 2009    Temat postu:

coztego napisał:

Ale dalej nie wiem co robić, żeby mi tak nie dymiło Rolling Eyes
Moja Ś.P. Ciocia (która robiłą doskonałe faworki) dodawała w tym celu do tłuszczu kawałek surowego ziemniaka. Ale prawdę mówiąc nie wiem, czy to coś pomagało. Moim zdaniem kluczowe jest nie dopuścić tłuszczu do temperatury, kiedy zaczyna dymić... U mnie nie dymiło.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
coztego
Gość





PostWysłany: Śro 10:30, 07 Sty 2009    Temat postu:

A na czym smażysz?
Powrót do góry
Flaire
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 10529
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Śro 10:34, 07 Sty 2009    Temat postu:

coztego napisał:
A na czym smażysz?
Ciocia uznawała tylko smalec, więc ja też. Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Flaire
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 10529
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Śro 10:35, 07 Sty 2009    Temat postu:

Jeśli smażysz na oleju, to warto wiedzieć, że różne oleje mają różne maksymalne temperatury, w których zaczynają dymić. Najwyższą ma olej archaidowy - polecam do smażenia w wysokiej temperaturze.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Sirion
Weteran


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 3989
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: ŁÓDŹ

PostWysłany: Śro 10:51, 07 Sty 2009    Temat postu:

Flaire ma rację - nasze tradycyjne faworki, pączki i inne takie to tylko na smalcu ! Bardzo wazne jest aby się ani odrobina maki nie dostała. Wtedy dymi ! Dlatego ciasto na faworki musi być tak spiste a zarazem elastyczne, aby sie do niczego nie lepiło i można było wałkować całkiem bez podsypywania mąką. No i trzeba temperatury pilnować. Jak faworki przy wypływaniu od razu sie rumienią, to tłuszcz za gorący, trzeba zmniejszyć grzanie i trochę odczekać. Jak nie wypływają od razu to jest za chłodny.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
coztego
Gość





PostWysłany: Śro 11:00, 07 Sty 2009    Temat postu:

Sirion napisał:
Dlatego ciasto na faworki musi być tak spiste

Jakie? Shocked

Dbałam o to, żeby nie było mąki luźnej, myślę, że za gorący tłuszcz miałam... Może spróbuję z tym smalcem Hmmm


Ostatnio zmieniony przez coztego dnia Śro 11:00, 07 Sty 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Flaire
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 10529
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Śro 11:17, 07 Sty 2009    Temat postu:

coztego napisał:
Sirion napisał:
Dlatego ciasto na faworki musi być tak spiste

Jakie? Shocked
Spoiste. Laughing
Powrót do góry
Zobacz profil autora
coztego
Gość





PostWysłany: Śro 11:49, 07 Sty 2009    Temat postu:

Flaire napisał:
coztego napisał:
Sirion napisał:
Dlatego ciasto na faworki musi być tak spiste

Jakie? Shocked
Spoiste. Laughing

Jaka Ty jesteś błyskotliwa i inteligentna Shocked Nie wpadłabym na to Laughing
Powrót do góry
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Śro 12:03, 07 Sty 2009    Temat postu:

A mozna je w normalnej frytkownicy smazyc? Z ustawiana temperatura byloby latwiej utrzymac standardy smazenia, nie Wink No i lowienie bedzie proste i przyjemne Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Flaire
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 10529
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Śro 12:06, 07 Sty 2009    Temat postu:

Wind napisał:
A mozna je w normalnej frytkownicy smazyc? Z ustawiana temperatura byloby latwiej utrzymac standardy smazenia, nie Wink No i lowienie bedzie proste i przyjemne Smile
Można! W Polsce nie mam frytkownicy, ale w USA miałam i tak właśnie smażyłam. Tylko faworki są spore, więc we frytkownicy to tylko po trzy na raz mi się mieściło.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Flaire
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 10529
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Śro 12:07, 07 Sty 2009    Temat postu:

coztego napisał:

Jaka Ty jesteś błyskotliwa i inteligentna Shocked Nie wpadłabym na to Laughing
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Śro 12:07, 07 Sty 2009    Temat postu:

Taaak zerknelam do swojej. Tez nie jest gigantem, niestety ... Sad
Powrót do góry
Zobacz profil autora
coztego
Gość





PostWysłany: Śro 12:43, 07 Sty 2009    Temat postu:

Flaire napisał:
coztego napisał:

Jaka Ty jesteś błyskotliwa i inteligentna Shocked Nie wpadłabym na to Laughing

Ale ja zupełnie serio! Ani odrobiny złośliwości, gapiłam się w to słowo, przestawiałam literki, i za nic nei chciało mi się sensownie ułozyć Laughing
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 62, 63, 64 ... 110, 111, 112  Następny
Strona 63 z 112

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB
Appalachia Theme © 2002 Droshi's Island