Forum Terierkowo Strona Główna
Home - FAQ - Szukaj - Użytkownicy - Grupy - Galerie - Rejestracja - Profil - Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości - Zaloguj
Kuchnia, czyli przepisy na wszelkie pyszności - spis str. 1
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 99, 100, 101 ... 110, 111, 112  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ela_h
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 1400
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Piła

PostWysłany: Pon 11:28, 13 Wrz 2010    Temat postu:

justek napisał:
Elu super!!! Też muszę koniecznie spróbować!!!


Justynko robi sie go bardzo szybciutko i jest pyszny Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
madziasto4
Weteran


Dołączył: 12 Cze 2007
Posty: 2838
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdynia

PostWysłany: Pon 11:21, 18 Paź 2010    Temat postu:

Podaję przepis na sajgonki z trymparty u zach.
Ja zazwyczaj dodaję ilość składników tak na oko, żeby żaden nie zginął w farszu, ale mniej więcej tak to się przedstawia:

Farsz:
pieczarki 800g
ze 2-3 cebule
2-3 marchewki
pół kapusty pekińskiej
garść chińskich grzybów Mun
makaron sojowy/ryżowy- tak na oko
kiełki fasoli mung/sojowe- 1-2 puszki
jajko
sos sojowy
sól, pieprz, papryka słodka/ostra


papier ryżowy do zawijania
sos do sajgonek- słodko-pikantny chili


Pieczarki poddusić, poszatkować drobno.
Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć.
Marchewkę pokroić w słupki i też podsmażyć.
Kapustę pokroić tak jak się kroi kapustę Wink czyli w paski i też wrzucić na patelnię do podsmażenia.
Grzyby Mun pogotować z 10 minut, potem pokroić w paski (nóżki odciąć i do kosza)
Makaron sojowy zalać wrzątkiem na parę minut.

Wszystko wrzucić do miski, dodać kiełki, ze 4 łyżki sosu sojowego, sól, pieprz, paprykę, surowe jajko i wymieszać.


Płaty papieru ryżowego zamoczyć po jednym w wodzie (najlepiej lekko ciepłej) i rozłożyć sobie gdzieś na tacy/desce, tak żeby się skubane nie posklejały ze sobą.
Potem nakładamy trochę farszu i zawijamy ruloniki (instrukcja jest zwykle na opakowaniu papieru ryżowego)
I smażymy na głębokim oleju, uważając, żeby papier nie pękł nigdzie.


Powrót do góry
Zobacz profil autora
Ravena
Weteran


Dołączył: 30 Cze 2007
Posty: 1784
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdynia

PostWysłany: Pon 16:04, 18 Paź 2010    Temat postu:

Paluchy serowe /były u Zach/

2 płaty ciasta francuskiego /gotowiec ze sklepu/
ok. 250 - 400g sera żółtego
słodka papryka w proszku
zioła, przyprawy/suszone, dowolne, ja sypnęłam trochę soli i trochę przyprawy do pizzy/

1 arkusz ciasta rozłożyć, posmarować rozbełtanym jajem, zetrzeć połowę sera, posypać papryką i innymi przyprawami, posolić - lekko docisnąć ręką.
Przykryć drugim arkuszem ciasta, posmarować jajem, zetrzeć resztę sera, przyprawić - lekko docisnąć.

Pokroić w paski o dowolnej długości, ale szerokie na 1 - 1,5 cm
Każdy pasek chwycić za końce i skręcić w świderek.
Ułożyć na blaszce dociskając końce do blachy, posmarować jajem
Piec na papierze do pieczenia w 200 stopniach C każdą porcję ok 9 - 10 minut z nawiewem.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
madziasto4
Weteran


Dołączył: 12 Cze 2007
Posty: 2838
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdynia

PostWysłany: Pon 18:11, 18 Paź 2010    Temat postu:

O, super Ravena, dzięki za przepis!!
Pyszne były.


Jeszcze Anishę o ładne kluski ładnie proszę Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
madziasto4
Weteran


Dołączył: 12 Cze 2007
Posty: 2838
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdynia

PostWysłany: Pon 22:17, 18 Paź 2010    Temat postu:

Bułeczki cynamonowe

Ciasto:
0,5 litra mleka
150g masła
szczypta soli
0,5 szklanki cukru
5 szklanek mąki
50g drożdży (jeśli suche to 2 saszetki po 7g)



masło do posmarowania
cynamon
rodzynki
cukier gruby kryształ
jajko do posmarowania


Składniki ciasta wrzucam do maszyny, nastawiam program wyrastania i po 1,5h wyjmuję wyrośnięte ciasto.
Dzielę ciasto na 2 części, rozwałkowuję na placek (taki prostokątny jak najbardziej) o grubości około 1cm, smaruję go roztopionym masłem, posypuję cynamonem i rodzynkami, i zawijam w rulon.
Potem kroję w plastry, na grubość 2 palców mniej więcej.
Wierzch smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuję grubym cukrem.
Blachę z bułeczkami stawiam jeszcze na trochę blisko nagrzanego piekarnika, żeby odrobinę podrosły i dopiero wkładam do piekarnika.
Piekę w około 200 stopniach w piekarniku. A jak długo to proszę sobie sprawdzać indywidualnie stan bułeczek Very Happy
Ale tak ok. 10 minut.


Ostatnio zmieniony przez madziasto4 dnia Pon 22:19, 18 Paź 2010, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Pon 22:34, 18 Paź 2010    Temat postu:

madzia, a czy da sie te sajgonki wypiekac bez glebokiego tluszczu? Np. na papierze pergaminowym w piekarniku? Rolling Eyes
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Anisha
Weteran


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 7427
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdynia

PostWysłany: Pon 22:35, 18 Paź 2010    Temat postu:

madziasto4 napisał:
Składniki ciasta wrzucam do maszyny, nastawiam program wyrastania i po 1,5h wyjmuję wyrośnięte ciasto.

Cudnie... Evil or Very Mad - ja nie mam maszyny. Będę przyjeżdżać do Ciebie ze składnikami Wink . Dalej już dam radę.

Ładne kluski:

- paczka pierożków Ravioli z dowolnym farszem
- 2-3 kolorowe papryki (na 1 paczkę Ravioli mogą być nieduże)
- 30 dkg pieczarek
- pęczek cienkiego szczypiorku
- 2 ząbki czosnku
- ogórki kartuskie (ilość wedle uznania, przeciętnie tak ze 2-4 małe)
- sos sałatkowy Knorra w proszku koperkowo-ziołowy

Pierożki ugotować al dente, z dodatkiem oliwy/oleju żeby się nie posklejały. Na ciepłą oliwę wrzucić drobniutko pokrojony czosnek, przesmażyć go na małym ogniu ok. 1,5 minuty.
Papryki pokroić w drobne paseczki, dołożyć do czosnku, poddusić trochę razem żeby papryka zmiękła trochę, ale nie rozgotowała się. Paprykę posolić. Osobno przesmażyć też dość drobno rozplasterkowane pieczarki Very Happy , posolone. Połączyć paprykę duszoną z czosnkiem z pieczarkami, jak przestygną wymieszać z pierożkami. Do tego wkroić szczypiorek, ogórki kartuskie. Całość doprawić suchym sosem Knorra. I gotowe! Cool
Powrót do góry
Zobacz profil autora
madziasto4
Weteran


Dołączył: 12 Cze 2007
Posty: 2838
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdynia

PostWysłany: Pon 23:02, 18 Paź 2010    Temat postu:

Wind napisał:
madzia, a czy da sie te sajgonki wypiekac bez glebokiego tluszczu? Np. na papierze pergaminowym w piekarniku? Rolling Eyes

Powinno się dać, jutro albo pojutrze będę robić sajgonki, to sprawdzę czy się da i dam Ci znać Smile

Anisha napisał:
madziasto4 napisał:
Składniki ciasta wrzucam do maszyny, nastawiam program wyrastania i po 1,5h wyjmuję wyrośnięte ciasto.

Cudnie... Evil or Very Mad - ja nie mam maszyny. Będę przyjeżdżać do Ciebie ze składnikami Wink . Dalej już dam radę.


Anisha kupuj maszynę! Very Happy

A bez maszyny jest tak:
Masło roztopić, wlać mleko, schłodzić.
Drożdże pokruszyć, rozetrzeć z niewielka ilością mleka i łyżeczką cukru i odstawic do wyrośnięcia.
Potem połaczyć z mlekiem i masłem, dodać cukier, sól i mąkę.
Wyrobić ciasto i zostawić do wyrośnięcia.


Dzięki za przepisik na kluski Very Happy


Ostatnio zmieniony przez madziasto4 dnia Pon 23:03, 18 Paź 2010, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
asher
Gość





PostWysłany: Wto 14:52, 19 Paź 2010    Temat postu:

Rany, wszystko brzmi tak pysznie...
Największą chętkę mam na Ładne kluski (rozbrajająca nazwa Smile ). Tylko co to są ogórki kartuskie? Jakiś rodzaj kiszonych? Konserwowych? W Warszawie pewnie nieosiągalne, ale myślę, że da się je czymś zastąpić.
I czy to danie je się na ciepło, czy na zimno też się da?
Powrót do góry
Anisha
Weteran


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 7427
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdynia

PostWysłany: Wto 16:39, 19 Paź 2010    Temat postu:

asher, ogórki kartuskie są z gatunku konserwowych, robionych na słodkawo, czyli w zalewie z papryką, marchewką itp. Na pewno takie macie w Wawie, nie ma cudów Smile .
A je się Ładne Kluski na zimno, bardziej jako sałatkę niż danie obiadowe. Spróbuj. Cool
Powrót do góry
Zobacz profil autora
asher
Gość





PostWysłany: Wto 20:53, 19 Paź 2010    Temat postu:

Spróbuję na pewno! Very Happy
Dzięi za wyjasnienia, ogórki kartuskie już sobie wyguglowałąm, ale sceptycyzm wobec zdobycia ich w Warszawie pozostał. Ale może faktycznie gdzieś się trafią, a jak nie, to zrobię ze zwykłymi konserwowymi i całość trochę posłodzę Very Happy
Powrót do góry
Ravena
Weteran


Dołączył: 30 Cze 2007
Posty: 1784
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdynia

PostWysłany: Wto 21:31, 19 Paź 2010    Temat postu:

A ja jeszcze się uśmiechnę do Ali.
Sabinko proszę o przepis na Twój tatar. Był tak smacznie przyprawiony, że podejrzewam jakiś tajemny składnik Very Happy Very Happy Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Flaire
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 10529
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Śro 4:13, 20 Paź 2010    Temat postu:

W ofercie Piotra i Pawła dostępnej w Warszawie znalazłam dwa rodzaje ogórków firmy Provitus, które mogą być podobne: Ogórki kaszubskie i Ogórki cukero-słodkie. Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
madziasto4
Weteran


Dołączył: 12 Cze 2007
Posty: 2838
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdynia

PostWysłany: Śro 17:38, 20 Paź 2010    Temat postu:

Wind napisał:
madzia, a czy da sie te sajgonki wypiekac bez glebokiego tluszczu? Np. na papierze pergaminowym w piekarniku? Rolling Eyes

Wind wrzuciłam dziś jedną sajgonkę do piekarnika na próbę i upiekł się, tylko dłużej to trwało po prostu.
Czyli da się Wink


Ostatnio zmieniony przez madziasto4 dnia Śro 17:39, 20 Paź 2010, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gość






PostWysłany: Pią 14:24, 22 Paź 2010    Temat postu:

A ile czasu siedziała w piekarniku ta sajgonka?
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 99, 100, 101 ... 110, 111, 112  Następny
Strona 100 z 112

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB
Appalachia Theme © 2002 Droshi's Island