Forum Terierkowo Strona Główna
Home - FAQ - Szukaj - Użytkownicy - Grupy - Galerie - Rejestracja - Profil - Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości - Zaloguj
Kuchnia, czyli przepisy na wszelkie pyszności - spis str. 1
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 10, 11, 12 ... 110, 111, 112  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość






PostWysłany: Pią 3:12, 16 Lut 2007    Temat postu: Kardusia

Anisha - to cieszy,że smakowało . Potem jeszcze uzupełnię czymś smacznym Wink . A spróbuj czosneczkowej, też jest fajna i nie taka "mocna". Można mniej czosnku dodać jak w przepisie.
Powrót do góry
Gość






PostWysłany: Pią 3:13, 16 Lut 2007    Temat postu: Flaire

sirion napisał:
Rozmaryn to takie ziółko.

W Kalifornii, w moim ogródku, rośnie jak zielsko, nie ziółko Wink - mam ogromniasty krzak. Smile Uwielbiam rozmaryn! A szczególnie smaczny jest z jagnięciną.
Powrót do góry
Gość






PostWysłany: Pią 3:15, 16 Lut 2007    Temat postu: Flaire

borsaf napisał:
Czy wyważyłam otwarte drzwi, czy odkryłam Amerykę?, napiszcie.

borsaf, szybciutko opatentuj! Laughing
Powrót do góry
Gość






PostWysłany: Pią 3:15, 16 Lut 2007    Temat postu: mona_27

Podajcie jakieś ciekawe przepisy na TRADYCYJNE i szybkie Twisted Evil świąteczne ciasta lub ciastka. Jeśli ktoś ma dobry przepis na keks to też bardzo poproszę, bo ja siedzę sobie w tej Norwegii i norwescy sąsiedzi mnie napadają, żeby im polskie tradycyjne przysmaki porobić. A ja mam przepis jedynie na makowiec. Będę bardzo wdzięczna za pomoc.
Powrót do góry
Gość






PostWysłany: Pią 3:16, 16 Lut 2007    Temat postu: Kardusia

Mona - zajrzyj na pierwszą stronę - tam Ali dopisuje do spisu treści wszystkie nasze przepisy. Polecam Tobie keks - bodajże na dugiej pozycji. Jest pyszny . Spróbuj Laughing .
Powrót do góry
Gość






PostWysłany: Pią 3:26, 16 Lut 2007    Temat postu: rita60

Napiszcie kochani cos na temat makiełek,jak w danym regionie sa robione,bo jest sporo wersji ,chodzi mi konkretnie o te robione z bułki,maku,mleka i bakalii.Bede wdzieczna,pozdrawiam
Powrót do góry
Gość






PostWysłany: Pią 3:27, 16 Lut 2007    Temat postu: Flaire

rita60 napisał:
Napiszcie kochani cos na temat makiełek,jak w danym regionie sa robione,bo jest sporo wersji ,chodzi mi konkretnie o te robione z bułki,maku,mleka i bakalii.Bede wdzieczna,pozdrawiam

Oj, dopiero co widziałam cos na ten temat w telewizji... Może poszukam, czy wstawili gdzieś przepis...
Powrót do góry
Gość






PostWysłany: Pią 3:28, 16 Lut 2007    Temat postu: Wind

ritus,

Ja Ci z makielkami nie pomoge Wink Pamietam je jedynie z dziecinstwa ... Wrylo mi sie w pamiec, to ze ich nieznosilam. Zupelnie nie moglam pojac, ze wiekszosc mojej rodzinki sie nimi zajadala Wink To samo dotyczy kompotu z suszu ... bez wzgledu co jest tym suszem, to ja popijam wszystko woda Wink Aby dorzucic jeszcze troche wigilijnego maruderstwa dodam, ze czarna liste potraw Swiat zamyka KARP W zadnej postaci i w zadnym momencie ... Karpiowi mowie NIE Twisted Evil

Rany, a czy Wy tez macie takich "faworytow"???

W.
Powrót do góry
Gość






PostWysłany: Pią 3:34, 16 Lut 2007    Temat postu: rita60

Flaire byłabym ci wdzieczna jak bys cos znalazła,makiełki to specjalnosc mojego taty i dla mnie było to tak oczywiste,ze nigdy nie pytałam o proporcje/składniki znam/ Embarassed ........... Wind ja rowniez,chociaz to dziwne Rolling Eyes nie jem karpia na Wigilii.
Powrót do góry
Gość






PostWysłany: Pią 3:34, 16 Lut 2007    Temat postu: Kardusia

Rita - zaciekawilaś mnie tymi makielkami Rolling Eyes . W moim domu nie podawano tej potrawy i ja też nie mam jej w wigilijnym menu. Ale dość fajnie podany jest tu (poniżej) przepis:

[link widoczny dla zalogowanych]

są też tam inne fajne świąteczne łakocie i przysmaki ...
Powrót do góry
Gość






PostWysłany: Pią 3:36, 16 Lut 2007    Temat postu: zadziorny

rita60 napisał:
........... Wind ja rowniez,chociaz to dziwne Rolling Eyes nie jem karpia na Wigilii.

Ja też Twisted Evil Razz
Powrót do góry
Gość






PostWysłany: Pią 3:37, 16 Lut 2007    Temat postu: Flaire

rituś, znalazłam ten przepis, który widziałam w telewizji na stronach TVP; niestety jest bardzo "z grubsza", ale może Tobie tyle instrukcji wystarczy...

Składniki:
1 szklanka mleka
2 łyżki miodu
2 łyżki masła
Bakalie
Masa makowa
Bułka paryska
Przygotowanie:
W garnku wrzucić mleko, masło, miód, bakalie, masę makową.
Gotować przez kilka minut. Pokroić cienko bułkę, polać wcześniej przygotowaną masą.

Z programu pamiętam, że ich masa makowa była z puszki, co nie wywołało zachwytu autorki przepisu, ale powiedziała, że może być. Poza tym, bułka miała być baaaaardzo cieniutko pokrojona, potem ułożona ciasno na półmisku w taki "spód" chyba. A potem polana tą masą chyba - ale tak daleko już nie widziałam...
Crying or Very sad
Powrót do góry
Gość






PostWysłany: Pią 3:37, 16 Lut 2007    Temat postu: rita60

Dzieki Flaire to wystarczy.
Powrót do góry
Gość






PostWysłany: Pią 3:38, 16 Lut 2007    Temat postu: borsaf

U nas w domu troche inna odmiane tych makiełek mama robiła. Zamiast bułki dajemy makaron (koniecznie wlasnej roboty) pokrojony na łaznki, szersze paseczki. Do tego dodaje sie mase makową. Pamietam jak z bratem zajadalismy sie tymi makiełkami. Niestety moje dzieciaki tego nie lubią

Za karpiem nie przepadam, ale dla tradycji zjem. Moim zdaniem jest wiele innych mniej ościastych i smaczniejszych ryb.
Za to tradycja w naszej rodzinie jest zupa rybna na wigilię.

Najśmieszniejszym daniem na wigilijnym stole jest u nas gotowana...marchewka. Syn, kiedy byl maly, nie lubil kapusty kiszonej i jednego roku poprosił o marchewke, ktora uwielbiał. Dlaczego, nie...powiedzialam..tez postne Twisted Evil
Dodam, ze oczywiście, mojemu żartemu chlopakowi musiałam ziemnaczki gotować bo na różniastych pierozkach chodził glodny i marudził.

Tym sposobem wigilijny stół w naszej rodzinie jest nietypowy, nie tradycyjny. Ale...gotuje sie dla rodziny, a nie dla tradycji.
Powrót do góry
Gość






PostWysłany: Pią 3:42, 16 Lut 2007    Temat postu: Anisha

Wind napisał:
Wink Aby dorzucic jeszcze troche wigilijnego maruderstwa dodam, ze czarna liste potraw Swiat zamyka KARP W zadnej postaci i w zadnym momencie ... Karpiowi mowie NIE Twisted Evil


rita60 napisał:
Wind ja rowniez,chociaz to dziwne Rolling Eyes nie jem karpia na Wigilii.


zadziorny napisał:
Ja też Twisted Evil Razz


borsaf napisał:
Za karpiem nie przepadam, ale dla tradycji zjem. Moim zdaniem jest wiele innych mniej ościastych i smaczniejszych ryb.

Wszyscy wrogowie karpia , a jedliście go kiedyś w wersji innej niż smażona albo w galarecie? Bo u nas w domu Mama robiła zawsze karpia, którego nazywała "po żydowsku", chociaż założę się, że żaden Żyd o takim nie słyszał... Twisted Evil My (córki) już nazywamy go "w jarzynach" i najlepsze w nim jest to, że mięsko jest zmielone, więc nie ma problemu z żadnymi ośćmi, a jarzyny w których ten karpik się dusi dają taki delikatny, leciutko słodkawy posmaczek... No, dla mnie pycha. Cały rok na niego czekam, bo robimy tylko na Wigilię... a to już niedługo!
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 10, 11, 12 ... 110, 111, 112  Następny
Strona 11 z 112

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB
Appalachia Theme © 2002 Droshi's Island