Forum Terierkowo Strona Główna
Home - FAQ - Szukaj - Użytkownicy - Grupy - Galerie - Rejestracja - Profil - Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości - Zaloguj
Kuchnia, czyli przepisy na wszelkie pyszności - spis str. 1
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 55, 56, 57 ... 110, 111, 112  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
zadziorny
Administrator


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 41851
Przeczytał: 6 tematów

Skąd: Rybnik

PostWysłany: Czw 17:12, 02 Paź 2008    Temat postu:

U nas gołąbki są bez ryżu, ale za to z bułką tak jak karminadle (znaczy się mielone Wink) Cool Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Sirion
Weteran


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 3989
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: ŁÓDŹ

PostWysłany: Czw 20:34, 02 Paź 2008    Temat postu:

Mielone to też robię oczywiscie z bułką tartą i mlekiem. Kidyś jak się miliło mięso samemu, to brało się suchą bułkę namoczoną w mleku i mieliło razem z mięsem.

Niektórzy robią gołąbki bez ryżu zupełnie i jedzą na obiad jednego z ziemniakami. Ale ja tego nie lubię.....
Powrót do góry
Zobacz profil autora
coztego
Gość





PostWysłany: Czw 22:43, 02 Paź 2008    Temat postu:

Sirion napisał:
U mnie się robiło zawsze z jajkami - masa jest bardziej ścisła po ugotowaniu.

Oczywiście, tylko przeczytałam (nie wiem gdzie), że te jajka dodajesz ugotowane i dlatego się zdziwiłam Cool

Sirion napisał:
Niektórzy robią gołąbki bez ryżu zupełnie i jedzą na obiad jednego z ziemniakami. Ale ja tego nie lubię.....

Ja też nie, u nas się daje sporo ryżu i się je same z sobą Wink

A do karminadli bułkę daję czerstwą namoczoną w wodzie i mielę, razem z cebulką, i oczywiście jajco też daję Cool Kiedyś próbowałam z bułką tartą, ale jakoś mi to nie szło Wink
Powrót do góry
zadziorny
Administrator


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 41851
Przeczytał: 6 tematów

Skąd: Rybnik

PostWysłany: Czw 22:48, 02 Paź 2008    Temat postu:

Karminadle robi się dokładnie tak jak piszesz

Jeśli chodzi o gołąbki to ja zjadam przeważnie trzy Embarassed z chlebem lub ziemniakami. Najbardziej smakuje mi w nich kapusta, ale musi być lekko przysmażona Tonqe
Powrót do góry
Zobacz profil autora
magnitudo
Moderator


Dołączył: 20 Lut 2007
Posty: 13321
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Poznań

PostWysłany: Czw 23:43, 02 Paź 2008    Temat postu:

mnie jeszcze nikt nie przebił w jedzeniu gołąbków Very Happy zjadam cztery, potem dwa, potem po jednym aż gar będzie pusty i nigdy nie wiem czy jest mi niedobrze czy tak błogo Tonqe
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kardusia
Gość





PostWysłany: Pią 9:55, 03 Paź 2008    Temat postu:

Kochani - a spróbujcie zrobić gołąbki i do mięsa zamiast ryżu dodać kaszę gryczaną... pychotka... delikatne, smaczniutkie i takie gołąbki fajnie smakują z sosem borowikowym.
Te z ryżem to podaję tradycyjnie - z sosem pomidorowym.
Powrót do góry
coztego
Gość





PostWysłany: Pią 10:40, 03 Paź 2008    Temat postu:

Nie przepadam za kaszą gryczaną, za to jadłam z jęczmienną i tez były pyszne.
Najlepsze gołąbki na świecie robiła pani, u której mieszkałam na stancji w Krakowie. Nie wiem co w nich było, ale w życiu takich pysznych nie jadłam Smile Robiła zawsze część z ryżem, część z kaszą jęczmienną. Bez sosu, bez żadnych kombinacji, po prostu same w sobie były wspaniałe...

Obśliniłam się okropnie Wink
Powrót do góry
Borsaf
Gość





PostWysłany: Pią 11:01, 03 Paź 2008    Temat postu:

Magnitudo napisał:
mnie jeszcze nikt nie przebił w jedzeniu gołąbków Very Happy zjadam cztery, potem dwa, potem po jednym aż gar będzie pusty i nigdy nie wiem czy jest mi niedobrze czy tak błogo Tonqe


Ostatnie stwierdzenie...booooskie, powaliłas mnie na kolana, zaplułam monitor...wyobraziłam sobie jak siedzisz w fotelu i kontemlujesz swoje samopoczycie
Powrót do góry
Anisha
Weteran


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 7427
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdynia

PostWysłany: Pią 12:49, 03 Paź 2008    Temat postu:

Kardusia napisał:
Kochani - a spróbujcie zrobić gołąbki i do mięsa zamiast ryżu dodać kaszę gryczaną... pychotka... delikatne, smaczniutkie i takie gołąbki fajnie smakują z sosem borowikowym.

Skusiłaś mnie - za chwilę jadę na weekend grzybkowy, z nadzieją na uzupełnienie zapasów, więc chyba zrobię sobie gołąbki tak na grzybowo zamiast pomidorowo i z kaszą zamiast ryżu... Tonqe A ta kasza ma być jaka? Surowa? Lekko ugotowana? Hmmm
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Borsaf
Gość





PostWysłany: Pią 13:03, 03 Paź 2008    Temat postu:

Anisha co rozumiesz pod "surowa"? To tylko ptaszki dziobią,...nie radze Ci próbować Wink
Widziałam w sklepach kaszę gryczana w woreczkach, tak jak ryz do gotowania. Kaszę "normalnie" się dośc cięzko gotuje...baaardzo łatwo sie przypala. No, powiedzenie...kipi groch, kip[i kasza...nie wzięło sie znikąd.
Atosowi gotowałam własnie kaszę, on ja dobrze trawił, ile ja garnków przy tym przerobiłam!!!!
Powrót do góry
Kardusia
Gość





PostWysłany: Pią 19:57, 03 Paź 2008    Temat postu:

Anisha - właśnie taki jeden woreczek kaszy gryczanej gotuję na ok. 1/2 kg farszu mięsnego. I oczywiście posiekana natka zielonej pietruszki do mięska obowiązkowo Smile .
Aniu - smacznego Very Happy !

Możesz spróbować zawijać gołąbki w kapustkę pekińską. Jest delikatna. Kapusta włoska też jest fajna.
Ja gołąbków nigdy nie gotuję. Piekę je w piekarniku, w brytfannie (takiej tradycyjnej Wink ), od spodu układam plastry boczku lub bekonu, polewam ciutką oliwy z oliwek, dolewem trochę wody i pieką się do miękkiego. Jak już są mięciutkie - zalewam je grzybkowym sosikiem. Kiedyś podawałam przepis na sos grzybowy w mojej wersji...
Gotuję bulionik warzywny z warzywami (w niewielkiej ilości) poszatkowanymi na tarce - oczka do buraczków, z dodatkiem świeżych grzybów , lub suszonych -ale wtedy wcześniej namoczonych. Grzyby i warzywa ugotowane miksuję blenderem - nie dodaję żadnej mąki do zagęszczenia; zmiskowane grzyby naturalnie zagęszczają sos. Można potem dodać troszkę pokrojonych w paseczki grzybów i śmietanę. Ale gro grzybów idzie pod blender.
Zalewam te gołąbki w brytfannie sosikiem i jeszcze trochę razem podpiekam - dosłownie 5-10 minut.
I gotowe Very Happy .
Naprawdę smaczniutkie.
O ile nie lubię samej kaszy gryczanej - tak w gołąbkach łapie ona zupełnie inny smaczek.
POLECAM!
Powrót do góry
coztego
Gość





PostWysłany: Pią 21:22, 03 Paź 2008    Temat postu:

Kardusia napisał:

Ja gołąbków nigdy nie gotuję. Piekę je w piekarniku, w brytfannie (takiej tradycyjnej Wink ),

To tak jak u mnie w domu Smile
Cytat:
od spodu układam plastry boczku lub bekonu

Bardzo interesujące...
Powrót do góry
Kardusia
Gość





PostWysłany: Pią 21:32, 03 Paź 2008    Temat postu:

Coztego - cieszem siem Very Happy ...

Zapomniałam napisać,że "wędzonego" Wink


Ostatnio zmieniony przez Kardusia dnia Pią 21:33, 03 Paź 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Kira-Mila
Weteran


Dołączył: 12 Kwi 2007
Posty: 717
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Sob 15:59, 04 Paź 2008    Temat postu:

A do kaszy gryczanej oprócz mięsa dodaje podsmażone pieczarki. Very Happy Również zapiekam w brytfance, garnku obojętnie i ..........3 ciepłe plus 2 na zimno itd do dna Laughing
Powrót do góry
Zobacz profil autora
KRETA
Weteran


Dołączył: 01 Mar 2007
Posty: 315
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kraków

PostWysłany: Sob 18:40, 04 Paź 2008    Temat postu:

Ad gołąbków - przed parzeniem kapusty u mnie w domu wycina się głąba - potem łatwiej liście odchodzą Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 55, 56, 57 ... 110, 111, 112  Następny
Strona 56 z 112

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB
Appalachia Theme © 2002 Droshi's Island