Forum Terierkowo Strona Główna
Home - FAQ - Szukaj - Użytkownicy - Grupy - Galerie - Rejestracja - Profil - Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości - Zaloguj
Kuchnia, czyli przepisy na wszelkie pyszności - spis str. 1
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 9, 10, 11 ... 110, 111, 112  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość






PostWysłany: Czw 22:55, 15 Lut 2007    Temat postu: Kardusia

No to jeżeli są zwolennicy "konkretów" - to bardzo proszę Wink :

Grecka sałatka z fetą

1 paczka sera feta 30%
1 kostka twarogu półtłustego
1 papryka duża, mięsista czerwona
1 papryka duża, mięsista żółta
1 pęczek szczypioru
1 - 2 ząbki czosnku
1 duży szklarniowy ogórek (obrać skórę)
4-6 łyżek majonezu
zioła prowansalskie
sól, pieprz do smaku.

Fetę, paprykę, ogórek pokroić w centymetrowe kostki. Szczypior posiekać, czosnek wycisnąć, twarożek pokruszyć na grubsze części, wszystko wymieszać, dodać majonez. Dodać zioła prowansalskie w ilości wg upodobania, do smaku niewiele soli i pieprzu.
Palce lizać - pyszna do świeżego i chrupiącego pieczywa .
Smacznego .
Powrót do góry
Gość






PostWysłany: Czw 22:57, 15 Lut 2007    Temat postu: sirion

borsaf napisał:
Sirion, już na Swieta?To chyba za pokutę dla TZ Twisted Evil Pachnialo, a ruszyc nie mozna...po babsku sie na nim odkułaś

Ja piekę od razu trzy foremki. Pierwsza mała jest do pożarcia od razu. Pozostałe owijam w folię i do zamrażarki. Jeden na święta, a jeden po !
Powrót do góry
Gość






PostWysłany: Czw 22:58, 15 Lut 2007    Temat postu: fjolka

ja ostatnio wyprobowalam przepis wojtka no i musze powiedziec,ze bylismy zachwyceni chociaz z zupelnie innych powodow tz i znajomi smakowo a ja.. no coz, nie wiem jak smakowaly, ale szalenie mi sie podoba, ze tak szybciutko sie je robi i do tego wszyscy zachwalaja POLECAM
Powrót do góry
Gość






PostWysłany: Czw 23:00, 15 Lut 2007    Temat postu: Anisha

Fjolka, dlaczego nie wiesz jak smakowały Wojtkowe placki? Nie dali Ci nawet spróbować? Shocked Twisted Evil

Ja upiekłam ciasto Niedzwiedzio/Kardusiowe i jest PYSZNE!

Jeden błąd (dla mnie, bo inni się zażerają Laughing ) to taki, że dodadałam tę proponowaną łyżeczkę cynamonu i mi się ciasto dosłownie z-pierniczyło Laughing , a ja akurat za korzennymi smakami pierników nie przepadam. Nie bardzo wiem dlaczego jabłecznik+cynamon=piernik (w każdym razie w moim wykonaniu ), ale tak to wyszło! Rolling Eyes
Ale i tak baaardzo smaczne ciacho!
Powrót do góry
Gość






PostWysłany: Czw 23:01, 15 Lut 2007    Temat postu: Flaire

Tak sobie myślę, może powstawialibyście jakieś fajne świąteczne przepisy...? Ja też wolę "konkrety" od ciast... Tyle że te "konkrety" najczęściej gotuję "z głowy", bez przepisów, więc troszkę trudniej to opisać. Natomiast ciasta zawsze piekę według dosyć dokładnych przepisów.

Chyba wstawię jeszcze niedługo przepis na hamerykańskie ciasto marchewkowe... Troszkę się bałam go Wam przedstawiać, bo to znów przepis bez drożdży Wink , ale jak juz mamy tu przepisy na inne ciasta bezdrożdżowe - jabłeczniki itp. - to pewnie od biedy i marchewkowe może być jako ciasto Wink . Z tym ciastem marchwekowym jest ciekawa sprawa - ma zdecydowanie nie polski smak i wielu Polakom po prostu nie smakuje. Natomiast tak jakoś się złożyło, że w moim klubie agility jest wielu zwolenników ciasta marchewkowego i przy każdej okazji jest zamówienie, żebym takie właśnie ciasto zrobiła. Smak jest nie dla Anishy, bo lekko piernikowy, ale przez to na święta chyba odpowiedni. Smile No i ciasto bardzo łatwe w przygotowaniu - właśnie dlatego, że bez drożdży i na oleju.
Powrót do góry
Gość






PostWysłany: Czw 23:02, 15 Lut 2007    Temat postu: Anisha

Flaire, ja znam ciasto marchewkowe w wydaniu szwedzkim - zdaje się, że oni przypisują je sobie jako wręcz narodowe. Ale ono nie jest piernikowe w smaku, więc pewnie receptura dość znacznie się różni...
Przepisu nie pamiętam, musiałabym dobrze poszukać, ale jadłam je wielokrotnie w Szwecji i całkiem mi smakowało. Laughing
Powrót do góry
Gość






PostWysłany: Czw 23:02, 15 Lut 2007    Temat postu: sirion

Jeszcze jest też szwajcarski tort marchwiowy. Nigdy nie próbowałam, ale w jakiejś opasłej księdze mam przepis.
Powrót do góry
Gość






PostWysłany: Czw 23:04, 15 Lut 2007    Temat postu: fjolka

Anisha napisał:
Fjolka, dlaczego nie wiesz jak smakowały Wojtkowe placki? Nie dali Ci nawet spróbować? Shocked Twisted Evil

Twisted Evil Laughing no az tacy okrutni nie byli Twisted Evil ja po prostu nie jadam miesa, ale przepis mi sie spodobal, bo super szybki w realizacji no i talwy w wykonaniu, a to dla mnie podstawa
Powrót do góry
Gość






PostWysłany: Pią 3:04, 16 Lut 2007    Temat postu: Wojtek

fjolka, proszę nie robic scen, zrobic "moje" placki i ... powiedziec czy smakowały... Wink Laughing
Powrót do góry
Gość






PostWysłany: Pią 3:05, 16 Lut 2007    Temat postu: borsaf

Wojtek, zrobiłam dzisiaj Twoje placki na obiad. Musiałam dzisiaj cos szybkiego wykombinowac bo sie za mycie okien wzięłam
Placki sa rewelacyjne! Szybkie i smaczne!

Jak juz przy dniu dzisiejszym jestem to podziele sie z Wami patentem, ktory wymysliłam przy myciu szyb. Otóż, mam ci ja okien sporo, kto był to wie, więc wszelkie udogodnienia w tej materii testuję zaraz. Juz liczne płyny do szyb sa przetestowane, ściereczki raypath zakupione i nadal poszukuję.
Dzisiaj do wody dodałam troche płynu do nabłyszczania jaki sie do zmywarek uzywa. Rewlwcja!!! Szyby błyszczą jak psu...., nie ma smug, łatwo sie poleruje, prawie wogóle.
Czy wyważyłam otwarte drzwi, czy odkryłam Amerykę?, napiszcie.
Powrót do góry
Gość






PostWysłany: Pią 3:07, 16 Lut 2007    Temat postu: Kardusia

borsaf napisał:
(...)Dzisiaj do wody dodałam troche płynu do nabłyszczania jaki sie do zmywarek uzywa. Rewlwcja!!! Szyby błyszczą jak psu...., nie ma smug, łatwo sie poleruje, prawie wogóle.
Czy wyważyłam otwarte drzwi, czy odkryłam Amerykę?, napiszcie.

Borsaf - dla mnie odkryłaś Amerykę . Jutro wypróbuję Twój przepis Wink .
A placki Wojtka - rewelacyjne, przepis poszedł w świat i to nawet daleki...
Powrót do góry
Gość






PostWysłany: Pią 3:08, 16 Lut 2007    Temat postu: niedzwiedzica

Borsaf-juz w sobote wypróbuje ten nabłyszczacz musze tylko pamiętać i kupic, bo na codzień zmywarka tabletki łyka i żadnych "płynów fizjologicznych do niej nie mam Twisted Evil
Powrót do góry
Gość






PostWysłany: Pią 3:09, 16 Lut 2007    Temat postu: sirion

Ponieważ tu lubią też konkrety, to coś konkretnego.
Rozmaryn to takie ziółko. Można go kupić w doniczce żywy i hodować na parapecie, balkonie czy w ogródku i używać w kuchni, albo nabyć suszone (wygląda jak małe igły z jakiegoś iglaka).
A teraz zastosowanie.

1. Kurczak. Bierzemy kurczaka i posypujemy suszonym rozmarynem (trochę wkładamy do środka) lub wkładamy do środka kilka gałązek świeżego, wkładamy też pod udka, pod skrzydełka, solimy ptaka i pieczemy na rożnie (jak mamy) lub ewentualnie w piekarniku w jakimś naczyniu, w którym zwyklismy piec drób.

2. Królik po majorkańsku. Oryginalny przepis to było koźlę po majorkańsku, ale koźliny u nas brak i stąd wersja autorska.
Produkty
1 kg królika z kością pokrajany na kawałki (gotowe są w hipermarketach lub makro)
5-6 cebul (ok pół kilo)
2-3 marchewki (lepiej wybrać cienkie)
duża łyżka szmalcu
2-3 łyżki oliwy prawdziwej
5-6 listków bobkowych
kilka gałązek rozmarynu
czarny pieprz mielony
sól
Cebulę obieramy i kroimy w ósemki lub ćwiartki w zależności od rozmiaru. Marchewki obieramy i kroimy na kawałki 2-3 cm. Do naczynia do żaroodpornego wkładamy kawałki królika, cebulę, marchewki, dodajemy przyprawy i tłuszcze, wlewamy zimnej wody, tyle aby gdześ 3/4 zawartości było przykryte. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nastawionego gdzieś na 170-180 stopni na mniej więcej dwie godziny. Potrawa jest gotowa, gdy na wierzchu zbrązowieje. Można na ostanie 15 minut pieczenia odkryć naczynie. Podawać z ryżem lub białym pieczywem typu ciabatta najlepiej. Może być dodatkowo jakaś zielona sałata. No i dobrze pasuje do tego białe winko.
Powrót do góry
Gość






PostWysłany: Pią 3:10, 16 Lut 2007    Temat postu: Kardusia

Borsaf - już wypróbowałam - jest .

Sirion - "konkrety" nieźle sie zapowiadają Laughing .
Powrót do góry
Gość






PostWysłany: Pią 3:12, 16 Lut 2007    Temat postu: Anisha

Rozszalałam się z Waszymi przepisami - przedwczoraj ciasto Niedźwiedzio/Kardusiowe, wczoraj sałatka Kardusi w stylu greckim (mniam, mniam! Pycha! ), a dzisiaj były placki Wojtka - też mniam mniam!
Baaardzo polecam wszystkie trzy przepisy!!! Laughing
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 9, 10, 11 ... 110, 111, 112  Następny
Strona 10 z 112

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB
Appalachia Theme © 2002 Droshi's Island