Forum Terierkowo Strona Główna
Home - FAQ - Szukaj - Użytkownicy - Grupy - Galerie - Rejestracja - Profil - Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości - Zaloguj
Kuchnia, czyli przepisy na wszelkie pyszności - spis str. 1
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 81, 82, 83 ... 110, 111, 112  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Hanik
Gość





PostWysłany: Pon 22:57, 21 Gru 2009    Temat postu:

Flaire napisał:
Ja mam dwa pytania odnośnie przepisu na sernik piernikowy:

1. śmietana ma być słodka czy kwaśna?

2. co to jest golden syrop i gdzie to znaleźć?

Dzięki...



Ja jeszcze dodaję swoje... czy te ciastka trzeba pokruszyć i wymieszać tak z tym maslem, źeby była jednolita masa???? Właśnie jutro wybieram się po sernikowe `zakupy... O tym syrupie też nie słyszalam...
Powrót do góry
coztego
Gość





PostWysłany: Pon 23:05, 21 Gru 2009    Temat postu:

Flaire napisał:

2. co to jest golden syrop i gdzie to znaleźć?

[link widoczny dla zalogowanych] Laughing
Powrót do góry
Hanik
Gość





PostWysłany: Wto 7:30, 22 Gru 2009    Temat postu:

Ale w wykipedii nie pszą gdzie to można kupić... Muszę się rozejrzeć w hipermarkecie... A może w Bomi???? jeszcze o te ciastka zapytowywuję
Powrót do góry
teodor



Dołączył: 22 Cze 2008
Posty: 242
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Wto 7:34, 22 Gru 2009    Temat postu:

Flaire napisał:
Ja mam dwa pytania odnośnie przepisu na sernik piernikowy:

1. śmietana ma być słodka czy kwaśna?

2. co to jest golden syrop i gdzie to znaleźć?

Dzięki...


kremówki, czyli słodkiej 30-36 % myślę, golden syropu nigdzie kupić nie mogłam, będzie więc miód. Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Flaire
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 10529
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Wto 9:26, 22 Gru 2009    Temat postu:

Hanik napisał:

Ja jeszcze dodaję swoje... czy te ciastka trzeba pokruszyć i wymieszać tak z tym maslem, źeby była jednolita masa????
To ja odpowiem, bo takie spody na sernik są popularne w kuchni amerykańskiej, więc mam z nimi doświadczenie. Smile

Robi się tak, jak piszesz, czyli kruszy się ciastka na drobniutkie okruszki i miesza z rozpuszczonym masłem i wszelkimi innymi składnikami na jednolitą masę. Tym wykłada się torownicę, i do tego wlewa się masę serową i piecze. Po tym, jak sernika wystygnie, w tym spodzie to masło (a w tym wypadku również nieco czekolady) zastyga i robi się jednolity spód. Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hanik
Gość





PostWysłany: Wto 9:38, 22 Gru 2009    Temat postu:

Dzięki wielkie... Wyruszam zaraz na hipermarketowy podbój Cool
Powrót do góry
Czarna
Weteran


Dołączył: 14 Sty 2008
Posty: 12160
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Wto 9:53, 22 Gru 2009    Temat postu:

To jeszcze ja, ile dać pysznego rzepakowe Inusiowego miodku, zamiast tego syropu??? Lecę do pracy, przeczytam po południu
Powrót do góry
Zobacz profil autora
coztego
Gość





PostWysłany: Wto 11:10, 22 Gru 2009    Temat postu:

ginger napisał:
To jeszcze ja, ile dać pysznego rzepakowe Inusiowego miodku, zamiast tego syropu???

Ja nie wiem czy rzepakowy miodek się nada, z przepisu wynika, że powinien być płynny Hmmm
Powrót do góry
Flaire
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 10529
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Wto 11:25, 22 Gru 2009    Temat postu:

Ja myślę, że ten golden syrop można również zastąpić syropem klonowym, który jest w Polsce dostępny. To droga opcja, ale myślę, że smaczna. W ostateczności można sporządzić gęsty syrop z cukru. A najbliższy smakiem byłby gęsty syrop z cukru brązowego. Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hanik
Gość





PostWysłany: Wto 15:39, 22 Gru 2009    Temat postu:

Klonowy mam i nie wiem za bardzo do czego go wykorzystać... tato kiedyś z Kanady przywiózł i tak stoi... Kupiłam w międzyczasie płynny miód... Ciasteczek z gorzką czekoladą też nie było... Kupiłam z mleczną czekoladą... Może dosypię tam kakao, żeby było bardziej gorzko... Kurcze wkurzają mnie te m&m - sy, brakuje mi tamtych ikonek pod ręką... Nie lubię ich Mad
Powrót do góry
Flaire
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 10529
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Wto 17:04, 22 Gru 2009    Temat postu:

melduję z frontu: ciasteczka z gorzką czekoladą nie do osiągnięcia u nas - kupiłam bez czekolady i dodam trochę smielonej gorzkiej czekolady. W Bomi mają "Dark treacle", czyli po amerykańsku "dark molases", a po polsku ciemną melasę (chyba), ale golden syropu niet. Mają też ze trzy rodzaje klonowych... Ja chyba dodam miodu albo klonowego syropu, plus małą ilość ciemnej melasy, którą mam w domu.

Hanik, spróbuj ten syrop klonowy na racuszkach z jabłkami... Mniam! (Właściwie na każdych racuszkach na słodko).
Powrót do góry
Zobacz profil autora
minio
Gość





PostWysłany: Wto 17:19, 22 Gru 2009    Temat postu:

a dzieś kupiła ciemną melasę ? Shocked
Powrót do góry
Flaire
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 10529
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Wto 20:20, 22 Gru 2009    Temat postu:

minio napisał:
a dzieś kupiła ciemną melasę ? Shocked
Przywiozłam ze Stanów... Ale w Bomi jest "Dark Treacle", a to chyba brytyjska wersja tego samego...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
coztego
Gość





PostWysłany: Wto 21:02, 22 Gru 2009    Temat postu:

Pomyśleć, że ja nigdy nie jadłam syropu klonowego Rolling Eyes
Flaire chyba wpadnę do Ciebie na racuszki Cool


Ostatnio zmieniony przez coztego dnia Wto 21:02, 22 Gru 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
iva



Dołączył: 03 Mar 2008
Posty: 354
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Wto 23:22, 22 Gru 2009    Temat postu:

Hanik napisał:
Flaire napisał:
Ja mam dwa pytania odnośnie przepisu na sernik piernikowy:

1. śmietana ma być słodka czy kwaśna?

2. co to jest golden syrop i gdzie to znaleźć?

Dzięki...



Ja jeszcze dodaję swoje... czy te ciastka trzeba pokruszyć i wymieszać tak z tym maslem, źeby była jednolita masa???? Właśnie jutro wybieram się po sernikowe `zakupy... O tym syrupie też nie słyszalam...


Przepraszam, ale byłam kilka dni bez komputera i juz odpisuję Embarassed

- śmietana oczywiścia ma być słodka -kremówka
- niestety nie dostałam nigdzie golden syropu, nawet w Bomi (osoba od której zapożyczyłam ten przepis korzysta z produktów dostępnych w Anglii) i zastapiłam go miodem kwiatowym.
Robiąc ten sernik na święta użyję miodu od INY i najwyżej go lekko podgrzeję by był plynny - powinno wyjść dobrze Cool

Jeśli chodzi o ciastka, to używam ciastek ze zwykła czekoladą (LU digestive) i kruszę je by z masłem utworzyły jednolitą masę. Oczywiście masa nie jest idealnie gładka i po wyłożeniu jej do tortonicy, władam ją do lodówki na czas zrobienia sera.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 81, 82, 83 ... 110, 111, 112  Następny
Strona 82 z 112

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB
Appalachia Theme © 2002 Droshi's Island