Forum Terierkowo Strona Główna
Home - FAQ - Szukaj - Użytkownicy - Grupy - Galerie - Rejestracja - Profil - Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości - Zaloguj
Kuchnia, czyli przepisy na wszelkie pyszności - spis str. 1
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 92, 93, 94 ... 110, 111, 112  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Magicnesca
Weteran


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 3516
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Urwiskowo

PostWysłany: Pon 22:19, 03 Maj 2010    Temat postu:

ja olałam i to super skutkiem Smile

mleko płynne dodaje do rogaliczków , czy strucli Very Happy


Ostatnio zmieniony przez Magicnesca dnia Pon 22:20, 03 Maj 2010, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
coztego
Gość





PostWysłany: Pon 22:20, 03 Maj 2010    Temat postu:

Przepis na Bardzo Puszyste Bułeczki
Składniki na 12 - 16 bułek:

* 1 szklanka letniego mleka
* 110 g miękkiego masła
* 1/4 szklanki cukru (tu według mnie zdecydowanie za dużo, zmniejszyłam do 2 łyżek)
* 2 jajka, roztrzepane
* 3/4 łyżeczki soli
* 4 szklanki mąki pszennej (część mąki można zastąpić mąką razową lub żytnią)
* 3 łyżeczki suchych drożdży (12 g) lub 24 g świeżych

Ponadto: jajko roztrzepane z 1 łyżka mleka do posmarowania.

Mikserem z przystawką do ciasta drożdżowego wymieszać wszystkie składniki w podanej kolejności, przez kilka minut. Można oczywiście ciasto wyrobić ręcznie (w przypadku drożdży świeżych zrobić wcześniej rozczyn, suche natomiast wymieszać z mąką). Po dokładnym wyrobieniu pozostawić pod przykryciem, w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości.

Po tym czasie ciasto podzielić na 12 - 16 części (w zależności od tego, jak duże chcemy bułeczki; ja podzieliłam na 16 części). Bułeczki wyłożyć na blaszke, pozostawiając między nimi około 1 cm odstęp. Przykryć, pozostawić do wyrośnięcia, do podwojenia objętości, na około 45 minut, aż się zetkną.
Wyrośnięte bułki wysmarować jajkiem, piec około 20 - 25 minut w temperaturze 185ºC. Podczas pieczenia można przykryć folią aluminiową, by się nie przypiekły. Studzić na kratce.

Dla maszynistów:

Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po tym czasie uformować bułeczki i dalej postępować wg przepisu.


Przepis znalazłam [link widoczny dla zalogowanych]. Zrobiłam 12 bułeczek, wyszły dość spore Smile
Powrót do góry
coztego
Gość





PostWysłany: Pon 22:25, 03 Maj 2010    Temat postu:

Jeszcze jedno mi nie daje spokoju, pisałaś, że u Ciebie program Normal to 3,5h, u mnie 3 h więc robiłam wczoraj chleb na programie razowym, na wszelki wypadek.
Na pewno masz tam 3,5h? Wink
Powrót do góry
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Pon 23:26, 03 Maj 2010    Temat postu:

coztego napisał:
i wcale się nie kruszy.


w sumie to dziwilabym sie, gdyby niedlugo po upieczeniu sie kruszyl Laughing

A co do programu Normal, to u mnie trwa on 3,00h, program na chleb razowy 3,40h.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
coztego
Gość





PostWysłany: Wto 8:37, 04 Maj 2010    Temat postu:

Wind napisał:

w sumie to dziwilabym sie, gdyby niedlugo po upieczeniu sie kruszyl Laughing

Dzisiaj też się nie kruszy, wciąż jest pyszny Smile
Dzisiaj wieczorem nowy chlebek upiekę, doczekać się nie mogę Wink
Cytat:
A co do programu Normal, to u mnie trwa on 3,00h, program na chleb razowy 3,40h.

Więc coś jest na rzeczy Cool
Powrót do góry
zadziorny
Administrator


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 41843
Przeczytał: 3 tematy

Skąd: Rybnik

PostWysłany: Wto 10:18, 04 Maj 2010    Temat postu:

My niezjedzony chlebek kroimy i mrozimy Very Happy. Po rozmrożeniu jest tak samo pyszny jak świeży Very Happy Cool
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Wto 10:21, 04 Maj 2010    Temat postu:

Magicnesca napisał:
Wind napisał:
[ale Markus nastawil sobie zytniego cebularza z ziolami Very Happy Wlasnie konczy sie wypiekac a jak pachnieeeeeee Very Happy


to ja poproszę o przepis Smile,aż mi ślinka pociekła.


Magi, do ulubionego razowca, lub zytniego po sygnale dodajesz dwie podsmazone na zloto cebulki (cebulki musza byc dobrze podsmazone, bo wtedy sa w chlebie cudownie aromatyczne). Z uwagi na to, ze podsmazasz je na odrobinie oleju, to juz tego oleju nie dodajesz jako skladnik chleba. My jeszcze dodajemy lyzke stolowa ziol prowansalskich dla tego wspanialego posmaku Smile

Natomiast u nas ostatnio najwiekszym powodzeniem cieszy sie razowiec orkiszowy Wink z duza iloscia niedzwiedziego czosnku i z dynia Smile Dzisiaj rano tez wyskoczyl z maszyny, bo po wczorajszym nalocie znajomych w chlebaku byly absolutne pustki Cool
Powrót do góry
Zobacz profil autora
coztego
Gość





PostWysłany: Wto 11:08, 04 Maj 2010    Temat postu:

zadziorny napisał:
My niezjedzony chlebek kroimy i mrozimy Very Happy. Po rozmrożeniu jest tak samo pyszny jak świeży Very Happy Cool

My niezjedzony chlebek kroimy i suszymy, pieseczki są zachwycone Wink
Ale u nas malutko chleba zostaje, strasznie żarłoczni jesteśmy Laughing

Kurka, ja bym chciała taki z ziołami sobie upiec, albo jakimiś ziarnami czy owocami, ale z moją rodziną to nie przejdzie Twisted Evil poczekam aż pojadą na wakacje Cool

I koniecznie muszę zrobić calzone Magicnesci, może nawet rodzina zje Wink
Powrót do góry
maddy



Dołączył: 21 Kwi 2009
Posty: 650
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdynia

PostWysłany: Wto 11:31, 04 Maj 2010    Temat postu:

coztego napisał:
Kurka, ja bym chciała taki z ziołami sobie upiec, albo jakimiś ziarnami

polecam z bazylią, czochem i drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami Cool
a co do ziaren - im więcej, tym lepiej i jeszcze dodatkowo płatki owsiane - mniam Tonqe
u mnie ziołowych chlebów też jeść nie chcą za bardzo, więc dzielę ciasto i większą część robię zwykłą do reszty sypię moje dodatki Wink


Ostatnio zmieniony przez maddy dnia Wto 11:37, 04 Maj 2010, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
magnitudo
Moderator


Dołączył: 20 Lut 2007
Posty: 13321
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Poznań

PostWysłany: Wto 12:37, 04 Maj 2010    Temat postu:

coztego napisał:


I koniecznie muszę zrobić calzone Magicnesci, może nawet rodzina zje Wink

a gdzie jest przepis Rolling Eyes
Powrót do góry
Zobacz profil autora
zadziorny
Administrator


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 41843
Przeczytał: 3 tematy

Skąd: Rybnik

PostWysłany: Wto 15:56, 04 Maj 2010    Temat postu:

coztego napisał:
Kurka, ja bym chciała taki z ziołami sobie upiec, albo jakimiś ziarnami czy owocami, ale z moją rodziną to nie przejdzie Twisted Evil poczekam aż pojadą na wakacje Cool

Zrób z suszonymi śliwkami Cool. Pyszny jest Tonqe
Powrót do góry
Zobacz profil autora
coztego
Gość





PostWysłany: Wto 16:32, 04 Maj 2010    Temat postu:

Magnitudo napisał:

a gdzie jest przepis Rolling Eyes

[link widoczny dla zalogowanych]
Powrót do góry
coztego
Gość





PostWysłany: Wto 20:29, 04 Maj 2010    Temat postu:

Chleb na jutro się piecze.
Naczytałam się o zakwasie i jednak mam trochę stracha Cool

Jeszcze pytanie do tych, którzy dużo wypiekają, odczuliście to w rachunkach za prąd? Wink


Ostatnio zmieniony przez coztego dnia Wto 22:21, 04 Maj 2010, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Śro 9:19, 05 Maj 2010    Temat postu:

No dobra ... jako ze wlasciwie sobie przypisuje "zarazenie" domowym chlebem i maszynami Wink w tym dziale, to teraz kolej na kolejny domowy przedmiot "ku zdrowotnosci".

Kto ma kielkownice? No przyznac sie kto hoduje wlasne, domowe kielki i codziennie zjada z nimi pachnacy twarozek, jajeczna czy rybna paste, salatke, posypuje nimi ziemniaczki, makarony, dodaje do pierogow, mies, do dan kuchni chinskiej, a nawet wloskiej czy francuskiej? No przyznac sie, bo chyba sama nie jestem Smile

A tu troche cennych wiadomosci o [link widoczny dla zalogowanych] kielkow i pare [link widoczny dla zalogowanych] Very Happy

Polecam!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
magnitudo
Moderator


Dołączył: 20 Lut 2007
Posty: 13321
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Poznań

PostWysłany: Śro 11:16, 05 Maj 2010    Temat postu:

coztego napisał:
Magnitudo napisał:

a gdzie jest przepis Rolling Eyes

[link widoczny dla zalogowanych]

moim zdaniem książka kucharska Magicnesci powinna być też ujęta w spisie treści na pierwszej stronie Very Happy bo jak się domyślam będzie pęcznieć od przepisów Cool
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 92, 93, 94 ... 110, 111, 112  Następny
Strona 93 z 112

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB
Appalachia Theme © 2002 Droshi's Island