Forum Terierkowo Strona Główna
Home - FAQ - Szukaj - Użytkownicy - Grupy - Galerie - Rejestracja - Profil - Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości - Zaloguj
Kuchnia, czyli przepisy na wszelkie pyszności - spis str. 1
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 94, 95, 96 ... 110, 111, 112  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Sirion
Weteran


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 3989
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: ŁÓDŹ

PostWysłany: Pon 17:59, 10 Maj 2010    Temat postu:

Dziury małe, ale pełno ich. Naprawdę jest bardzo wyrośnięte. To powstało z małej kuli ciasta i chciało wysadzić pokrywę maszyny. Strukturą przypomina najbardziej chałkę ze sklepu. A przypieczone to ja lubię, specjanie dopiekałam. A prawdziwe drożdżowe ma zupełnie inną strukturę .... i smak. Chyba jednak wolę w przypadku drożdżowego poświęcić te 15-20 minut na wyrabianie, aby mieć dobre wrazenia smakowe. Mam wrażenie, że jednak kolejność dodawania składników ma znaczenie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
coztego
Gość





PostWysłany: Pon 20:29, 10 Maj 2010    Temat postu:

Sirion napisał:
Chyba jednak wolę w przypadku drożdżowego poświęcić te 15-20 minut na wyrabianie, aby mieć dobre wrazenia smakowe.

Przecież możesz składniki wrzucić do maszyny i nastawić wyrabianie z wyrastaniem, a potem babę przerzucić do formy, dać jej odpocząć i do pieca.

Planuję tak zrobić z plackiem drożdżowym z rabarbarem, może w niedzielę Cool
Powrót do góry
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Pon 20:42, 10 Maj 2010    Temat postu:

coztego, w niedziele to zacznij zakwas wazyc Very Happy Nie marzy Ci sie pyszny, chrupiacy, wilgotny chlebek, ale bez zapadnietego krateru w srodku? Twisted Evil Very Happy Cool
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Sirion
Weteran


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 3989
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: ŁÓDŹ

PostWysłany: Pon 21:02, 10 Maj 2010    Temat postu:

coztego napisał:
Sirion napisał:
Chyba jednak wolę w przypadku drożdżowego poświęcić te 15-20 minut na wyrabianie, aby mieć dobre wrazenia smakowe.

Przecież możesz składniki wrzucić do maszyny i nastawić wyrabianie z wyrastaniem, a potem babę przerzucić do formy, dać jej odpocząć i do pieca.

Planuję tak zrobić z plackiem drożdżowym z rabarbarem, może w niedzielę Cool


Nie bardzo. Prawdziwe drożdzowe robi się tak. Osobno nastawia się zaczyn (drożdże, mleko , troche mąki, troche cukru). Osobno uciera się zółtka z cukrem (można mikserem) na puszystą masę. Do tego dodaje się zaczyn, gdy ruszy i mąkę i wyrabia. W połowie wyrabiania dodaje się stopione masło.
A składniki właśnie wrzuciłam do maszyny (mleko, żółtka, cukier, stopione masło, drożdże, mąka) i nie wyszło takie ciasto jak robione ręcznie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
coztego
Gość





PostWysłany: Pon 21:54, 10 Maj 2010    Temat postu:

Wiem jak się robi prawdziwe drożdżowe Wink
Ale i tak spróbuję wyrobić maszyną z prawdziwego drożdżowego przepisu i zobaczę co mi wyjdzie Cool

Wind nie kuś tym zakwasem, nie kuś... Laughing Trochę się go boję... Rolling Eyes
Powrót do góry
Sirion
Weteran


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 3989
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: ŁÓDŹ

PostWysłany: Pon 22:21, 10 Maj 2010    Temat postu:

A zakwas sobie zrobiłam. Sama nie wiem jak, ale działa. Chleb z maszyny piekę teraz tylko na zakwasie. I pięknie wyrasta. Problemy bywają z żytnim, ale ten ogólnie jest nieco trudniejszy (słabiej rośnie).
Powrót do góry
Zobacz profil autora
equitana
Moderator


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 8200
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Poznań!

PostWysłany: Pon 23:32, 10 Maj 2010    Temat postu:

Zakwas nie jest niczym trudnym do zrobienia i prowadzenia Cool najtrudniej po prostu zacząć, czyli nastawić po raz pierwszy. Mój zakwas ma pół roku, ostatnio spokojnie przeżył moja 10 dniowa nieobecność, dokarmiam go raz dziennie, pięknie pachnie , chleb na nim wyrasta pyszny,zurek tez można ugotować.Nie ma co sie bac zakwasu-wystarczy maka zytnia, najlepiej z pełnego przemiału i ciepła ( tak 35st) woda przegotowana. I to wszystko Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Sirion
Weteran


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 3989
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: ŁÓDŹ

PostWysłany: Wto 10:02, 11 Maj 2010    Temat postu:

Mój nieużywany stoi w lodówce bez dokarmiania. Jak piekę chleb, to rano dolewam wody i dosypuję mąki, stawiam słoik w zlewie, bo po południu zwykle już wyłazi ze słoika.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
equitana
Moderator


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 8200
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Poznań!

PostWysłany: Czw 20:34, 13 Maj 2010    Temat postu:

A mój stoi na szafce kuchennej, po pieczeniu chleba jest go niewiele, tak z 2 cm na wysokość fajansowego dzbanka, więc przez tydzień stopniowo dosypuj maki i dolewam wody, a w weekend piekę,zużywając prawie wszytko i cykl rusza od nowa. Ale z dzbanka mi nie ucieka, może dlatego,że wolniej rosna drożdze. Moja 10 dniowa nieobecność przeżył bez szwanku, tylko go dzieci raz na 2 dni przemieszały.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
coztego
Gość





PostWysłany: Czw 21:43, 13 Maj 2010    Temat postu:

Przyznam się, że nie do końca rozumiem co z tym robić.

Przeczytałam duuużo, jak sam zakwas zrobić już wiem. Nastawiam i rośnie sobie zdrowo, ja go dokarmiam i mieszam.
Ale jak to potem jest z tym zakwaszenim chleba? Jak to wygląda, jakoś prosto, praktycznie i łopatologicznie Wink
Powrót do góry
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Czw 22:03, 13 Maj 2010    Temat postu:

coztego, ja nie zakwaszam chleba Smile Wrzucam wszystkie skladniki na raz do maszyny i sie dzieje Very Happy
Chleb jest cudnie wyrosniety i nie potrzebuje tego calego cyrku z zakwaszaniem Cool
Powrót do góry
Zobacz profil autora
equitana
Moderator


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 8200
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Poznań!

PostWysłany: Czw 22:29, 13 Maj 2010    Temat postu:

Łopatologicznie, to piekę chleb bez maszyny, wrzucam do wielkiej, metalowej miski różne rodzaje maki, dodatki ( siemię lniane, słonecznik, otreby zytnie i pszenne, pestki dynii itd itd), dosypuje soli, dolewam zakwas i maslanke, do uzyskania konsystencji brei i mieszam robotem. ...Gdybym nie dawała zakwasu, dolałabym wiecej maslanki lub wody i dodała suszone lub swieże drożdze.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
coztego
Gość





PostWysłany: Pią 20:03, 14 Maj 2010    Temat postu:

Wind napisał:
coztego, ja nie zakwaszam chleba Smile Wrzucam wszystkie skladniki na raz do maszyny i sie dzieje Very Happy

Po prostu wlewasz zakwas do maszyny?
Powrót do góry
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Pią 21:25, 14 Maj 2010    Temat postu:

coztego napisał:
Wind napisał:
coztego, ja nie zakwaszam chleba Smile Wrzucam wszystkie skladniki na raz do maszyny i sie dzieje Very Happy

Po prostu wlewasz zakwas do maszyny?


hmmm ... no moglabym go przekladac lyzka, ale jednak wole wlewac Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Pon 21:51, 17 Maj 2010    Temat postu:

coztego, no czasu to mialas dosyc Wink Jak tam miewa sie zakwas??? Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 94, 95, 96 ... 110, 111, 112  Następny
Strona 95 z 112

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB
Appalachia Theme © 2002 Droshi's Island