Forum Terierkowo Strona Główna
Home - FAQ - Szukaj - Użytkownicy - Grupy - Galerie - Rejestracja - Profil - Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości - Zaloguj
Kuchnia, czyli przepisy na wszelkie pyszności - spis str. 1
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 104, 105, 106 ... 110, 111, 112  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość






PostWysłany: Nie 4:29, 30 Paź 2011    Temat postu:

Zamieszczone w Cafe Terrier - domowa "Mirinda" z czasów PRL-u

Borsaf napisał:
Musi, że to był regionalny specyfik Wink Laughing

Znalazłam Laughing , ale to musiały być siki!
2 duze pomarańcza na 10l wody!

Mozna swobodnie tworzyć wariacje na temat.

Sprawa bardzo prosta. Gotowac pomarańcza sparzone, wyszorowane bo w całosci ze skórą z 1/2 kg marchwii w części wody.
Potem zagotowac reszte wody z 4-5 dkg? kwasku cytrynowego...mozna mniej kwasku i w to miejsce sok z cytryny...plus 500g cukru. Pomarańcza z marchwia zmiksować i połączyc oba płyny.

Pamietam te wielkie gary
Powrót do góry
kother
Zaangażowany


Dołączył: 12 Kwi 2010
Posty: 849
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pią 1:49, 04 Lis 2011    Temat postu:

mam torchę świeżych owoców głogu i spirytus i marzy mi się nalewka. zielona jestem w temacie nalewkowym. Czy najpierw trzeba zalać całe owoce samym spirytusem a po kilku miesiącach dodać syrop?
Macie może sprawdzony przepis?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gość






PostWysłany: Nie 2:20, 13 Lis 2011    Temat postu:

Kother, poszukaj przepisów na nalewki w naszym spisie treści Smile
Powrót do góry
Evelynka
Zaangażowany


Dołączył: 06 Kwi 2010
Posty: 2460
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Tychy

PostWysłany: Nie 16:00, 13 Lis 2011    Temat postu:

kother napisał:
Czy najpierw trzeba zalać całe owoce samym spirytusem a po kilku miesiącach dodać syrop?


Najpierw zasypujemy owoce samym cukrem, na parę dni dzięki czemu owoce wypuszczą soki. Mieszamy to często przynajmniej dwa razy dziennie żeby te owoce u góry nie spleśniały. Trzymamy w cieple tzn normalnie w kuchni na blacie nie w lodówce. Jak już wypuszczą owoce dużo soku to można zalać spirytusem Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wermont
Weteran


Dołączył: 16 Sty 2008
Posty: 3931
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Sob 22:59, 26 Lis 2011    Temat postu:

babeczki serowo-tymiankowe.
składniki:
250 g mąki
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
100 g startego sera żółtego (w oryginale był parmezan)
2 duże jajka
2 łyżki oleju roślinnego
250 ml jogurtu naturalnego
1 łyżka tymianku, posiekanego
masło do wysmarowania foremek

mąkę, proszek i sól połączyć, dodać ser.
jajka, olej, jogurt i tymianek ubić na średnich obrotach
zmniejszyć obroty i dodać resztę składników, połaczyć.
potem do foremek, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez ok. 20 minut.
ja dzisiaj jeszcze na górę babeczek posypałam trochę sera, fajnie się stopił i wyszły pyszne Embarassed
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Sob 23:07, 26 Lis 2011    Temat postu:

Wermont napisz jeszcze jak wysoko wypelniac foremki. Czy tak na 2/3 jak przy muffinach, czy to ciasto jakos mniej lub bardziej wyrasta?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wermont
Weteran


Dołączył: 16 Sty 2008
Posty: 3931
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Sob 23:15, 26 Lis 2011    Temat postu:

bardzo wyrasta, a ta ilość produktów, które tu są wymienione wystarcza na jakieś 12 foremek...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Talviszon
Administrator


Dołączył: 11 Kwi 2009
Posty: 4153
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: spod Wrocławia

PostWysłany: Sob 23:18, 26 Lis 2011    Temat postu:

A oto moja częsta kolacja potreningowa:

Omlet z twarożkiem i ziołami - potrawa wegetariańska, ale nie wegańska Wink

Składniki: 2-3 jajka, łyżka posiekanego szczypiorku, łyżka posiekanej natki pietruszki i mała łyżeczka estragonu. Do tego jakikolwiek twarożek, który da się pokroić na drobne kostki lub pokruszyć (może być twaróg chudy, może być twarożek kozi Smile)

Jajka mieszamy dokładnie z ziołami, dodajemy wedle uznania soli i pieprzu. Na patelni topimy kawałek masła, jak się roztopi, wlewamy przygotowaną mieszaninę jajeczno-ziołową. Smażymy na małym ogniu, jak się przyrumieni spód, przykrywamy pokrywką. Gdy góra jest tylko lekko galaretowata, rozsypujemy po całej powierzchni twaróg. Przykrywamy jeszcze na 3-4 minuty, przy patelni o grubszym dnie i ściankach można już w ogóle wyłączyć kuchenkę.

I gotowe. Dobrze smakuje z surówką z pomidorów, ze świeżą papryką, a także z oliwkami Wink Polecam - łatwo przyswajalne białko, pożywne i smaczne Smile I szybko się robi - mi dziś rano zajęło niecałe 15 minut Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gość






PostWysłany: Śro 0:04, 28 Gru 2011    Temat postu:

Przeklejam z kawiarenki - Łosoś w galarecie wg Czarnej

Czarna napisał:
Na wywarze z warzyw odgotowałam łososia, znaczy do wrzątku wrzuciłam, na malutkim ogniu trzymałam ok. 10min, ale musisz sprawdzić, znaczy czy nie surowy w środku, wyjęłam i po jakimś czasie delikatnie(żeby nie zmącić!) zlałam "czysty" wywar do innego garnka, doprawiłam trochę mocniej, rozpuściłam w tym żelatynę - i sobie stygła na balkonie
W tym czasie do filiżaneczek do espresso na dno wrzuciłam po kawałeczku gotowanej marchewki, kilka ziarenek groszku... po czym wypełniłam je "poszarpanym" na takie większe kawałki łososiem (oczywiście bez skóry i tłuszczu), zalałam wystudzoną żelatyną i wyniosłam do lodówki Tonqe
Zaleta, każdy bierze sobie porcję, a nie "grzebie" na półmisie no i jak to porządnie stężeje, to można te filiżaneczki stawiać piętrowo, miejsca zajmują mało, wyciągasz ile potrzeba, podaję na sałacie z ćwiartkami cytryn i jakimiś dekoracjami jadalnymi Tonqe znaczy "wysypane" i stoją sobie takie rybne eleganckie babeczki, a sposób podpatrzyłam kiedyś u cioci
Powrót do góry
Gość






PostWysłany: Śro 4:12, 28 Gru 2011    Temat postu:

Przeklejone z kawiarenki

Śledzie po kaszubsku wg Wind i Czarnej

Wind napisał:
... oraz sledzie w jablkach po kaszubsku...

...to prosciutki, ale pyszny sledzik w smietanie, z blanszowana cebulka i jablkami. Do tego przyprawy i po odstaniu w lodowce jakis 10 - 12 godzin nadaje sie do biesiadowania Mr. Green


Czarna napisał:
My tu na Kaszubach nie blanszujemy cebulki, tylko dajemy na żywca, do tego krojone jabłka i konserwowy ogórek i konserwowe grzybki... Smile i sporo pieprzu, potem żeby się przegryzło do lodówki...

Ja uwielbiam jeszcze inaczej, znaczy solone śledzie(Matiasy z Lissnera) kroimy na średnio 3 kawałki i kładziemy warstwami przesypując krojoną w kostkę cebulką, po czym na koniec całość zasypujemy cebulką na jakieś 2cm, zalewamy oliwą (prima sort!) i wstawiamy do lodówki na min. 2 dni, żeby przeszło, ja to robię zawsze w takim przeźroczystym naczyniu żaroodpornym z przykrywką - inaczej wszystko, absolutnie wszystko w lodówce śmierdzi tymi śledziami!- pycha - uwielbiam, ale moja wątroba średnio, no cóż musi się biedaczka przyzwyczaić!


Wind napisał:
...ja mam ten nawyk blanszowania cebuli wlasnie po to, aby zlagodzic negatywne skutki jej konsumpcji Laughing
Sledz po kaszubsku (lub jak go tam zwal Wink) dobrze tez sie komponuje z ananasem...


Pozwoliłam sobie skrócić wypowiedzi Wind na potrzeby kuchenne - mod Ali
Powrót do góry
O'Livkofan



Dołączył: 26 Kwi 2011
Posty: 40
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Śląsk

PostWysłany: Śro 15:42, 11 Sty 2012    Temat postu:

O'Livkofan napisał:
Podobno nazywa się to Aple Crisp ( czyli jabłko na chrupko, czy jakoś tak Wink ). wysmarowana forma,jabłka w płatki -taka warstwa ze 2-3 cm i na to "posypka czyli 3/4 kostki masła, filiżanka cukru brązowego(trzcinowego).filiżanka płatków owsianych i mąki - wymieszane tworzy takie grudki,bryłki. To na jabłka i do rozgrzanego na MAXA piekarnika . Podobno nasze i tak za mało grzeją -ja mam 250' i zobaczę co wyjdzie.


Próba "Aple Crisp" - zapamiętany przepis zapodałem na Cafe Terier nie wiedząc ,że tu takie bogactwo smaku Very Happy !!! Pierwszą "próbę właśnie zjadam chrupiąc niemiłosiernie hi hi. Fotki wrzucę jak już będe wiedział jak... Smile . Pozdrawiam smakoszy.

Skopiowałam przepis z kawiarenki - Ali
Powrót do góry
Zobacz profil autora
magnitudo
Moderator


Dołączył: 20 Lut 2007
Posty: 13321
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Poznań

PostWysłany: Śro 16:50, 11 Sty 2012    Temat postu:

O'Livkofan napisał:
filiżanka płatków owsianych i mąki


czy filiżanka płatków i filiżanka mąki Hmmm
a filiżanka jaka, od espresso czy cappuccino Hmmm
musi być pyszne Tonqe
Powrót do góry
Zobacz profil autora
O'Livkofan



Dołączył: 26 Kwi 2011
Posty: 40
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Śląsk

PostWysłany: Śro 17:43, 11 Sty 2012    Temat postu:

Ja zrobiłem nie na blasze ,a w żaroodpornym okrągłym największym jakie mam (do mikrofali się nie mieści Wink ). Brązowy cukier się skarmelizował i pachnie niemożebnie. Jabłka(dwa ogromne). były ze skórką -płatki 0,5 cm grube. 250' w piekarniku starczyło --góra się zarumieniła. Zapomniałem ,czy tam ma być cynamon --wysłałem pytania do "źródła", ja tu tylko alchemikiem jestem hi hi Pozdrawiam ciepło.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
O'Livkofan



Dołączył: 26 Kwi 2011
Posty: 40
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Śląsk

PostWysłany: Śro 17:49, 11 Sty 2012    Temat postu:

Ach ! Te miary ang na filiżanki .Zmniejszyłem porcję z "1,5 filiżanki ze wzgl na mniejszą porcję , a formę wysmarowałem oliwą z oliwek choć nie na takie temp. Za to maślany posmak z zapachem karmelu.... Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
magnitudo
Moderator


Dołączył: 20 Lut 2007
Posty: 13321
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Poznań

PostWysłany: Śro 19:55, 11 Sty 2012    Temat postu:

nadal nie wiem czy 1 filiżanka płatków i mąki czy 1 filiżanka płatków i 1 filiżanka mąki Hmmm
rozmiar filiżanki angielskiej znam Cool
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 104, 105, 106 ... 110, 111, 112  Następny
Strona 105 z 112

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB
Appalachia Theme © 2002 Droshi's Island