Forum Terierkowo Strona Główna
Home - FAQ - Szukaj - Użytkownicy - Grupy - Galerie - Rejestracja - Profil - Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości - Zaloguj
zdrowe odżywianie, diety itp.
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród / Sport
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
gryf80



Dołączył: 30 Sty 2012
Posty: 285
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: ze wsi:)Puławy

PostWysłany: Nie 17:03, 25 Mar 2012    Temat postu:

magnitudo-święta racja.ja jem to co lubię i to na co mam akurat ochotę
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Evelynka
Zaangażowany


Dołączył: 06 Kwi 2010
Posty: 2460
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Tychy

PostWysłany: Czw 0:41, 17 Sty 2013    Temat postu:

Odświeżę temat bo widzę że zarósł. Ja też staram się jeść to co lubię ale też to co powinnam, w tej chwili staram się zwiększać ilość mięsa i w ogóle białka. Natomiast ja bez węglowodanów żyć nie potrafię i po zwykłym białkowym posiłku jestem po prostu głodna ;/
Ale miałam tu pytać o naleśniki, jakie robicie dietetyczne naleśniki? Ja dziś takowe zrobiłam na 0,5% mleku, 2 jajka, troszkę mąki-bardzo rzadkie ciasto, a wszystko piekłam na oleju rzepakowym, oczywiście tylko pierwszego bo reszta już na suchej patelni.
Czym mogę zastąpić zwykłą mąkę żeby było to bardziej dietetyczne? bo farsz nie będę omawiać bo zgrzeszyłam standardowym dżemikiem truskawkowym Razz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Talviszon
Administrator


Dołączył: 11 Kwi 2009
Posty: 4153
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: spod Wrocławia

PostWysłany: Czw 1:45, 17 Sty 2013    Temat postu:

Evelynka nie można wywalić węglowodanów z diety. Jeśli dietę oprzesz tylko na białku, organizm z niedoboru węglowodanów zacznie metabolizować białka, co sie źle odbije na kondycji nerek. Jeśli Twój organizm po treningach dopomina się węglowodanów, to znaczy, ze są one potrzebne - zresztą wątroba musi naprodukować glikogenu, żeby mięśnie miały co spalać Wink

Tak samo, jak nie wolno kompletnie eliminować tłuszczy - one są niezbędne i jako paliwo, i do transportu witamin.

Nie powinno się też przesadzać z ilością dostarczanego białka, bo produkty ich metabolizmu obciążają nerki. To jest jeden z głównych minusów diety Dukana.

Najlepsze wyjście to zawsze słuchanie potrzeb swojego własnego organizmu, regularny wysiłek fizyczny i maksymalnie różnorodna dieta, oparta na produktach tak mało przetworzonych, jak tylko się da przy posiadanych zasobach czasowych i finansowych Smile Kciuki


Ostatnio zmieniony przez Talviszon dnia Czw 1:46, 17 Sty 2013, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
equitana
Moderator


Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 8200
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Poznań!

PostWysłany: Czw 13:43, 17 Sty 2013    Temat postu:

Evelybko, zwykła mąka może byc zastąpiona maką pełnoziarnistą, np Lubelli, mąką razową pszenną lub żytnią czy orkiszową, mozna też dodac zarodków pszennych .
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Evelynka
Zaangażowany


Dołączył: 06 Kwi 2010
Posty: 2460
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Tychy

PostWysłany: Czw 15:32, 17 Sty 2013    Temat postu:

Zair dzięki za sprostowanie ale ja na dukanie i tak tylko dwa dni wytrzymywałam Razz Więc o to spokojnie, chodziło mi bardziej o to że starałam się trzymać takiego planu:
3 posiłki białko + węgle (1 i 2 śniadanie, po treningu)
3 posiłki białko + tłuszcz (pozostałe)

Niestety przed treningiem muszę zjeść pierwszą wersję bo inaczej z mojego treningu nici.
No własnie a te zasoby czasowe muszę powiększyć bo moje dotychczasowe diety wołały o pomstę do nieba, dlatego moje postanowienie noworoczne jest takie że zacznę więcej gotować z większej ilości surowców Twisted Evil a gotować nie przepadam więc trzymajcie kciuki.
Equitana chyba jakąś pełnoziarnistą mąkę mam to następnym razem będzie z nią Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wind
Weteran


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 4429
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Pią 23:36, 18 Sty 2013    Temat postu:

ZAIR wszystko napisala to sie wymadrzac nie bede Wink Podpisuje sie pod tym wszelakimi lapami i zycze sukcesow w odzywianiu Kciuki
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Talviszon
Administrator


Dołączył: 11 Kwi 2009
Posty: 4153
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: spod Wrocławia

PostWysłany: Sob 1:03, 19 Sty 2013    Temat postu:

Ach, och, jeszcze urosnę z dumy Mr. Green

W ramach dostarczania organizmowi po cieżkim treningu białkowego budulca, pochłonęłam właśnie jajecznicę ze szczypiorkiem z pełnoziarnistym chlebkiem Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Evelynka
Zaangażowany


Dołączył: 06 Kwi 2010
Posty: 2460
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Tychy

PostWysłany: Sob 13:48, 19 Sty 2013    Temat postu:

Jeszcze jedno pytanko odnośnie krowiego mleka do którego mam ostatnio dostęp. Bo że mam swojskie jajeczka bez nadruku (a gdyby był, było by 0 ) to się chwalić nie będę bo z nimi wiem co robić. Natomiast większy problem mam z mleczkiem a raczej ze śmietanką. Z 1,5 litrowej butelki odlałam ok 200 ml czystej slodkiej śmietanki z góry. Pomijając że pewnie reszta kwaśnej jeszcze będzie po zrobieniu kefirku. Ale nijak nie wiem jak spożytkować tak "bogatą" bombę śmietanki. Wind pewnie powie że do kosza...no bo jak tyle kalorii Razz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Victorka
Weteran


Dołączył: 13 Lip 2011
Posty: 9301
Przeczytał: 4 tematy

Skąd: Chorzów

PostWysłany: Sob 14:16, 19 Sty 2013    Temat postu:

Bardzo dobra śmietanka do zupy, ja zawsze ją w ten sposób zużywam (na działce mamy dostęp do wiejskich produktów) Laughing
Powrót do góry
Zobacz profil autora
zadziorny
Administrator


Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 41814
Przeczytał: 1 temat

Skąd: Rybnik

PostWysłany: Sob 14:22, 19 Sty 2013    Temat postu:

Evelynka napisał:
Pomijając że pewnie reszta kwaśnej jeszcze będzie po zrobieniu kefirku. Ale nijak nie wiem jak spożytkować tak "bogatą" bombę śmietanki. Wind pewnie powie że do kosza...no bo jak tyle kalorii Razz

Do jakiego kosza? Shocked Toż to pyszniutkie i zdrowe jest
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Talviszon
Administrator


Dołączył: 11 Kwi 2009
Posty: 4153
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: spod Wrocławia

PostWysłany: Sob 16:27, 19 Sty 2013    Temat postu:

Dokładnie, do żadnych śmieci Mr. Green
Victorka ma rację Wink Ja np. uwielbiam taką gęstą mocną pomidorówkę z dodatkiem świeżej śmietanki Smile Teraz nie mam, musiałabym nabyć drogą kupna porządne mleko i przy okazji zrobić twaróg Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
herba
Zaangażowany


Dołączył: 24 Lut 2008
Posty: 476
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Sob 21:20, 19 Sty 2013    Temat postu:

Evelynka napisał:
Jeszcze jedno pytanko odnośnie krowiego mleka do którego mam ostatnio dostęp. Bo że mam swojskie jajeczka bez nadruku (a gdyby był, było by 0 ) to się chwalić nie będę bo z nimi wiem co robić. Natomiast większy problem mam z mleczkiem a raczej ze śmietanką. Z 1,5 litrowej butelki odlałam ok 200 ml czystej slodkiej śmietanki z góry. Pomijając że pewnie reszta kwaśnej jeszcze będzie po zrobieniu kefirku. Ale nijak nie wiem jak spożytkować tak "bogatą" bombę śmietanki. Wind pewnie powie że do kosza...no bo jak tyle kalorii Razz


Uzbieraj śmietanki i zrób masło lub zacznij piec ciasta które sie przewarstwia bita śmietaną np. miodownik
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Evelynka
Zaangażowany


Dołączył: 06 Kwi 2010
Posty: 2460
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Tychy

PostWysłany: Sob 22:38, 19 Sty 2013    Temat postu:

Haha toż to miało być dietetyczne ale Herba daj ten przepis na miodownik bo mam zamówiony miód wczesną wiosną, a brzmi ciekawie i pysznie Mr. Green

Masła robić nie umiem a do zupki to faktycznie można Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
herba
Zaangażowany


Dołączył: 24 Lut 2008
Posty: 476
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Nie 22:32, 20 Sty 2013    Temat postu:

masło się robi tak: www.youtube.com/watch?v=qJZk4Xx8h4U

lub tak: [link widoczny dla zalogowanych]

jest to bardziej dietetyczne niż świństwo z tłuszczów utwardzonych zwane margaryną. Możesz nie złewać śmietanki i wyprodukować bardzo zrowy tłusty twarożek Mr. Green

Miodownik:
Składniki na ciasto:

3 jajka
1 szklanka cukru
3 łyżki miodu
3.5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody

Składniki na krem:

500 ml śmietany lub śmietanki
1/2 szklanki cukru
3 opakowania cukru waniliowego
Wykonanie:

Całe jajka zmiksować z cukrem, miodem i sodą i ubijać na parze . Zdjąć z ognia dosypać mąkę i wyrobić elastyczne, miękkie ciasto (jeżeli bardzo się klei można dosypać troszkę więcej mąki), podzielić je na 7-8 części i wałkować cieniutkie okrągłe placki, podsypując mąką.

Piec w 200-220C przez 5-7 minut do zrumienienia ciasta. Jeszcze ciepłe przekładać na kratkę i zostawić do przestudzenia.
Wziąć np. talerz i wyciąć ze równe kólka ze wszystkich placków/warstw. Śmietanę ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem, którym przełożyć ostudzone krążki. Bardzo poprawiają smak orzechy włoskie dodane na wierzch ciasta i pomiędzy warstwy( prywatnie lubie orzechy utłuc i zrobić orzechowa posypkę)
Według mnie miodownik na wyglądać tak: [link widoczny dla zalogowanych]

Ale jadało się i inne opcje Wink


Ostatnio zmieniony przez herba dnia Pon 18:07, 21 Sty 2013, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Evelynka
Zaangażowany


Dołączył: 06 Kwi 2010
Posty: 2460
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Tychy

PostWysłany: Pon 0:34, 21 Sty 2013    Temat postu:

Jejku ja masło kiedyś za szczyla robiłam na wsi i myślałam że trzeba mieć do tego takie drewniane urządzonko nie wiedzialam że można inaczej Mr. Green chyba zdecyduję się na masło na chwilę obecną, mniejsze zło ze wszystkiego. Dziękuję Ci Herba Heart
A moda proszę o przeniesienie przepisu do spisu coby nie umknął ale raczej niekoniecznie do dietetycznych Mr. Green będzie jak znalazł, jak bedzie świeży miód.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terierkowo Strona Główna -> Dom i ogród / Sport Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następny
Strona 9 z 10

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB
Appalachia Theme © 2002 Droshi's Island